Τετάρτη 14 Οχτώβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ψάχνουν 400 εκατομμύρια

Αποφασισμένος να κλείσει την εκκρεμότητα σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών της Εκκλησίας εμφανίστηκε κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. Χτες ξεκίνησε η συζήτηση επί του θέματος του "Πορίσματος της Επιτροπής Ελέγχου της οικονομικής διαχειρίσεως της Οικονομικής Υπηρεσίας της Ιεράς Συνόδου", η οποία συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Ο αρχιεπίσκοπος, που πήρε αρχικά τον λόγο, προσπάθησε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, παίρνοντας αποστάσεις και αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει και άφεση αμαρτιών για όσους... ευθύνονται για κακοδιαχείριση, αρκεί να δηλώσουν μετάνοια. Ωστόσο αυτό που έριξε λάδι στη φωτιά, είναι το ίδιο το πόρισμα που το παρουσίασε ο μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου, Σεραφείμ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου. Το πρώτο θέμα του πορίσματος, είναι αυτό που αναφέρεται στη διαχείριση 4 δισ. δραχμών που έλαβε η Εκκλησία από τις Δημόσιες Επενδύσεις. Από το ποσόν αυτό έκαναν "φτερά" 400 εκατομμύρια δραχμέςτα οποία αναζητούνται.

Ο εισηγητής του πορίσματος διάβασε συγκεκριμένο απόσπασμα όπου καταμερίζονται και ονομαστικά οι ευθύνες σε πρόσωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα δόθηκε χτες και επίσημα στη δημοσιότητα με δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου. Συγκεκριμένα ρίχνονται ευθύνες "συλλογικώς" στα μέλη της διαχειριστικής επιτροπής (ΔΕΝ) που την αποτελούσαν οι μητροπολίτες Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Γεώργιος, Χίου Διονύσιος, Ηλείας Γερμανός, Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος και Μαντινείας Αλέξανδρος, "διότι ενώ εγνώριζεν ή όφειλε να γνωρίζει την παράνομον συγκρότησιν της Επιτροπής Διαχειρίσεως και Παρακολουθήσεως Αναπτυξιακών Εργων (ΕΔΠΑΕ), ιδίως εκ της συμμετοχής εις αυτήν του κ. Οδ. Κοσμάτου ως αναδόχου των αναληφθέντων έργων, και τη ζημιογόνον δραστηριότητα αυτής, δεν ενήργησεν παρά τη Ιερά Συνόδω διά να θέσει τέρμα εις την παράνομον λειτουργίαν αυτής κατά παραγνώρισιν των καθηκόντων της ΔΕ". Μάλιστα εκτιμάται ότι ο μητροπολίτης Θηβών, όπως και τρεις άλλοι κληρικοί "υπέχουν ευθύνη διά τη συμμετοχήν των εις τη διαδικασίαν συγκροτήσεως της ΕΔΠΑΕ". Για τον μητροπολίτη Θηβών υπάρχει και άλλη ειδική αναφορά όπου κατηγορείται "διά την ανεπαρκήν ενημέρωσιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου".

Ο μητροπολίτης Θηβών Ιερώνυμος - ήταν ο βασικός αντίπαλος του Χριστόδουλου κατά την εκλογή του - πήρε αμέσως τον λόγο για να αποκρούσει τις σε βάρος του κατηγορίες. Οπως είναι γνωστό έχει μιλήσει ο ίδιος δημόσια για σκοπιμότητες που επέβαλαν τη διατύπωση αυτού του πορίσματος. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε και το απόγευμα αλλά ασχολήθηκε με την κατάρτιση του κανονισμού οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας. Η συζήτηση για το πόρισμα συνεχίζεται σήμερα και αύριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ομολογία πολιτικών στοχεύσεων (2001-09-05 00:00:00.0)
«Μαγειρέματα» στα παρασκήνια του Μαξίμου (2000-09-27 00:00:00.0)
Η διαφορετική άποψη δε συνιστά αντιπολίτευση (2000-05-13 00:00:00.0)
Η Εκκλησία είμαι Εγώ (1998-10-07 00:00:00.0)
Ανταγωνισμός και καχυποψία (1998-09-10 00:00:00.0)
Ευθύνες μόνο σε λαϊκούς; (1998-07-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ