ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Συνεχίζονται οι «τακτικές επαφές» για «αποτελεσματική συνεργασία»

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλ. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, αντίστοιχα, θα έχουν επαφές για να συζητήσουν τα γεγονότα του 2022 στα τέλη Δεκέμβρη, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα που επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπό του, Ντμ. Πεσκόφ, να δηλώνει ότι η ημερομηνία και η ατζέντα είναι ήδη γνωστές, αλλά η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αργότερα. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται «σε συνεχή επικοινωνία», ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ.

Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι Πούτιν και Σι «παραμένουν σε στενή επαφή αξιοποιώντας διάφορες μεθόδους», αλλά και ότι «αναπτύσσουν τακτική και αποτελεσματική διμερή επικοινωνία και ακολουθούν μια πολιτική συνεργασίας σε διάφορες σφαίρες».

Ολα αυτά ενώ στο Πεκίνο βρέθηκε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Μπάιντεν, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης που θα κάνει στην Κίνα στις αρχές του 2023 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Ντ. Κρίτενμπρινκ, και η διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ για την Κίνα και την Ταϊβάν, Λόρα Ροζενμπέργκερ.

Ενώ η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας εντείνεται σε όλα τα επίπεδα, «εμπορικού πολέμου», στρατιωτικής κινητικότητας, ανταγωνισμού σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη διατήρηση διαύλου επαφών σε υψηλό επίπεδο.

Στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Σίε Φενγκ, «οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες σε βάθος για την υλοποίηση της συναίνεσης που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους δύο Προέδρους στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Μπαλί», σύμφωνα με την επίσημη κινεζική ενημέρωση. Συζήτησαν ακόμα τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων, όπως και το ζήτημα της Ταϊβάν, μεταξύ άλλων «ευαίσθητων θεμάτων», σύμφωνα με το Πεκίνο. Προστέθηκε δε ότι συζητήθηκε και η «ενίσχυση των συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα», ενώ οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «ειλικρινείς, σε βάθος και εποικοδομητικές», με αποτέλεσμα και τη συμφωνία για «να συνεχίσουν την επικοινωνία».

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ταϊβάν, πάντως, η ένταση συνεχίζεται. Χτες, η Ταϊπέι κατήγγειλε νέες πτήσεις 18 κινεζικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών που - όπως υποστήριξε - παραβίασαν τη λεγόμενη «Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Αμυνας» (την οποία έχει κηρύξει μονομερώς η Ταϊβάν, καλύπτοντας και περιοχές του εναέριου χώρου της ηπειρωτικής Κίνας). Η Ταϊπέι έκανε λόγο για «παραβίαση - ρεκόρ», ενώ ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά είναι ικανά να φέρουν και πυρηνικά όπλα.

Παζάρια για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Βρετανίας - Ινδίας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και η Βρετανία συνεχίζει να εντείνει τις προσπάθειές της να διεισδύσει στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Κέμι Μπάντενοχ, βρέθηκε στο Νέο Δελχί όπου συνάντησε τον εκεί ομόλογό της, Πίγιους Γκόγιαλ, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης των συνομιλιών για μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA).

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, έχει δηλώσει δεσμευμένος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ινδία, αλλά και ότι δεν θα θυσιάσει την «ποιότητα» για την «ταχύτητα».

Συνολικά, ο όγκος του διμερούς εμπορίου καταγράφεται στα 35,54 δισ. δολάρια και στόχος του Λονδίνου είναι να ενισχυθεί ώστε να εκπληρωθούν και μια σειρά στόχων της εξωτερικής πολιτικής που έχει θέσει για τον Ινδο-Ειρηνικό συνολικά.

Ο διευθυντής για τις διεθνείς αγορές της Συνομοσπονδίας της βρετανικής Βιομηχανίας, Αντι Μπάρουελ, χαρακτήρισε «υψηλή προτεραιότητα» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία και χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει «προτεραιότητα στην ουσία έναντι της ταχύτητας».

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ASEAN

Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ASEAN, που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει συνάντηση «επαναβεβαίωσης της προσήλωσης τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών-μελών της στη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - ASEAN».

Η ατζέντα προκρίνει την ενίσχυση της συνεργασίας σε «συνδεσιμότητα, καθαρή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, εμπόριο και ψηφιακή μετάβαση».

ΙΝΔΙΑ
Κατηγορεί την Κίνα για σχέδια αλλαγής του «στάτους κβο» στα σύνορα

Μετά την πρόσφατη συμπλοκή στη «Γραμμή Ελέγχου» στα Ιμαλάια

Ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Ρατζνάθ Σινγκ, κατηγόρησε τις κινεζικές Ενοπλες Δυνάμεις για προσπάθειες «να αλλάξουν μονομερώς το "στάτους κβο" παραβιάζοντας τη Γραμμή Αποτελεσματικού Ελέγχου» - δηλαδή τα «ντε φάκτο» σύνορα των δύο χωρών, που διατηρούν εδαφικές διαφορές στα Ιμαλάια - μετά από τη συμπλοκή που σημειώθηκε στις αρχές της βδομάδας.

Ο ίδιος μίλησε για «συμπλοκή» που «έλαβε χώρα στη διάρκεια αυτής της αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε ότι «ο ινδικός στρατός εμπόδισε θαρραλέα τον κινεζικό στρατό να εισβάλει στο έδαφός μας και ανάγκασε (τους Κινέζους στρατιώτες) να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους. Ορισμένοι στρατιώτες των δύο πλευρών τραυματίστηκαν στη συμπλοκή».

Διεθνή πρακτορεία σχολίασαν ότι η αντιπαράθεση σημειώθηκε μετά τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ - Ινδίας κοντά στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον Σινγκ, το συμβάν απασχόλησε και συνάντηση που είχαν στις 11 Δεκέμβρη τοπικοί στρατιωτικοί διοικητές των δύο πλευρών.

Στην Κίνα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, απέφυγε να επιβεβαιώσει το περιστατικό, λέγοντας ότι «από όσο γνωρίζουμε, η κατάσταση στα σύνορα Κίνας - Ινδίας είναι γενικά σταθερή. Οι δύο πλευρές έχουν διατηρήσει ομαλή επικοινωνία για ζητήματα σχετικά με τη μεθόριο, μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών».

Απευθυνόμενος πάντως στην ινδική πλευρά εξέφρασε την ελπίδα αυτή «να εργαστεί μαζί μας στην ίδια κατεύθυνση, να τηρήσει με ειλικρίνεια τη σημαντική κοινή κατανόηση που έχουν επιτύχει οι ηγέτες των δύο πλευρών και να δράσει αυστηρά σύμφωνα με το πνεύμα των αντίστοιχων διμερών συμφωνιών, να διατηρηθούν από κοινού η ειρήνη και η ηρεμία στα σύνορα». Για το συγκεκριμένο περιστατικό παρέπεμψε στις «αρμόδιες αρχές».

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού υποστήριξε ότι τα στρατεύματα της χώρας του «παρεμποδίστηκαν από τον ινδικό στρατό ο οποίος διέσχισε παράνομα τη Γραμμή» και συμπλήρωσε ότι «τα μέτρα αντίδρασής μας ήταν επαγγελματικά, κλασικά και σταθερά και σταθεροποίησαν την κατάσταση επί του εδάφους».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συμπλοκή με νεκρούς στα σύνορα με το Πακιστάν

Ενοπλη συμπλοκή μεταξύ Αφγανών Ταλιμπάν και Πακιστανών στρατιωτών σημειώθηκε στα σύνορα των δύο χωρών το Σαββατοκύριακο, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 6 αμάχων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 12 άλλων ατόμων.

Σύμφωνα με τον πακιστανικό στρατό, δυνάμεις των Ταλιμπάν - οι οποίοι από τον Αύγουστο του 2021 ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν - άνοιξαν πυρ σε σημείο διέλευσης των συνόρων. Το Ισλαμαμπάντ έκανε λόγο για «απρόκλητους και αδιάκριτους πυροβολισμούς». Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Τσαμάν της επαρχίας Μπαλουτσιστάν του Πακιστάν.

«Οι πακιστανικές συνοριακές δυνάμεις απάντησαν κατάλληλα, αν και μετρημένα, κατά της αδικαιολόγητης επίθεσης, αλλά απέφυγαν να στοχεύσουν αθώους πολίτες στην περιοχή», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Η ίδια ανακοίνωση πρόσθεσε ότι «το Πακιστάν προσέγγισε επίσης τις αφγανικές αρχές στην Καμπούλ για να τονίσει τη σοβαρότητα της κατάστασης και ζήτησε τη λήψη αυστηρών μέτρων ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε ανάλογο περιστατικό στο μέλλον». Ανώτερος αξιωματούχος των τοπικών αρχών (της πακιστανικής επαρχίας) ανέφερε ότι οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να κόψουν ένα μέρος του συνοριακού φράχτη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, νέα τροφή στη συζήτηση για την «ασφάλεια στο Αφγανιστάν» έδωσε και η επίθεση ενόπλων που σημειώθηκε τη Δευτέρα, σε ξενοδοχείο της Καμπούλ, όπου συχνάζουν Κινέζοι υπήκοοι. Τρία άτομα άνοιξαν πυρ μέσα στο πολυώροφο ξενοδοχείο «Kabul Longan» στο κέντρο της πόλης. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την επίθεση πηδώντας από το μπαλκόνι του ξενοδοχείου, ανέφερε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Η επίθεση σημειώθηκε μια μέρα αφότου ο πρεσβευτής της Κίνας συναντήθηκε με τον Αφγανό υφυπουργό Εξωτερικών για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και ζήτησε περισσότερη προσοχή στην ασφάλεια της πρεσβείας της.

ΠΕΡΟΥ
Αιματηρή καταστολή στις συνεχείς αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ακόμα 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Περού από την επέμβαση των δυνάμεων καταστολής εναντίον διαδηλωτών που συμμετείχαν σε νέες πορείες κατά της νέας Προέδρου της χώρας, Ντίνας Μπολουάρτε, μέχρι πρότινος αντιπροέδρου, η οποία ανέλαβε την προεδρία ύστερα από την καθαίρεση και σύλληψη του επίσης σοσιαλδημοκράτη Π. Καστίγιο.

Διαδηλώσεις συνεχίστηκαν μεταξύ άλλων στις περιφέρειες Αρεκίπα και Τσιντσέρος, με βασικά αιτήματα την απελευθέρωση του φυλακισμένου Καστίγιο και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Είχε προηγηθεί, την Κυριακή, ο θάνατος άλλων δύο ανθρώπων, νεαρής ηλικίας, ενώ στα νέα θύματα περιλαμβάνονταν τρεις έφηβοι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις Μεξικού, Αργεντινής, Βολιβίας και Κολομβίας με κοινή ανακοίνωση εξέφρασαν υποστήριξη στον Καστίγιο, ο οποίος αποπέμφθηκε την περασμένη βδομάδα από την προεδρία του Περού με απόφαση του Κογκρέσου και τέθηκε υπό κράτηση. Στην κοινή παρέμβαση αναφέρεται ότι ο Καστίγιο «μετατράπηκε σε θύμα διωγμού, εχθρικού, αντιδημοκρατικού, κατά παράβαση του άρθρου 23 της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ενώ προστίθεται ότι «παροτρύνουμε όλους όσοι αποτελούν μέρος των (περουβιανών) θεσμών να απόσχουν από την αναίρεση της λαϊκής βούλησης που εκφράστηκε στις ελεύθερες εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Καστίγιο συνελήφθη με τις κατηγορίες για «στάση» και «συνωμοσία», μετά από προσπάθειά του να διαλύσει το Κογκρέσο, λίγο πριν αυτό ψηφίσει για την αποπομπή του.

Η νέα κυβέρνηση, υπό την πίεση και των διαδηλώσεων, έχει ανακοινώσει ότι εκλογές θα γίνουν το 2024, αντί του 2026.

Από τη μεριά του, ο Καστίγιο, στη διάρκεια ακρόασής του, έκανε λόγο για «άδικη και αυθαίρετη κράτησή» του και ευχαρίστησε τους υποστηρικτές του «για την προσπάθεια και την πάλη» τους. Κάλεσε δε τις δυνάμεις ασφαλείας «να κατεβάσουν τα όπλα τους και να πάψουν να σκοτώνουν ανθρώπους που διψούν για δικαιοσύνη».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι οι αρχές διέταξαν να κλείσει και το διεθνές αεροδρόμιο στην πόλη Κούσκο, βασικό τουριστικό προορισμό της χώρας. Σύμφωνα με το «Telesur», έκλεισε και το σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει την Κούσκο με το μνημείο Μάτσου Πίτσου.

ΙΡΑΝ - ΚΙΝΑ
Σύνοδος στην Τεχεράνη για ενίσχυση «στρατηγικών σχέσεων»

Στρατηγικές για την εφαρμογή της 25ετούς συμφωνίας συνεργασίας που υπέγραψαν στις 27 Μάρτη 2021 (πιθανής αξίας άνω των 400 δισ. δολαρίων) εξέτασαν χτες Κίνα και Ιράν στη διάρκεια συνάντησης ανώτερων αξιωματούχων στην Τεχεράνη.

Επικεφαλής της σινικής κυβερνητικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χου Τσουνχούα, και επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας ο ομόλογός του, Μοχάμαντ Μοκχβπίρ, που προέβλεψε την πιθανή υπογραφή 16 μνημονίων συναντίληψης.

Εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την πρόσφατη τριήμερη επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στη Σαουδική Αραβία τόνισε ότι η χώρα του δεν παραμελεί τις σχέσεις της με το Ιράν καθώς τις αναπτύσσει παράλληλα με τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, θυμίζοντας την απόφαση για κοινό σχέδιο δράσης που καλύπτει την περίοδο 2023 - 2027. Ο Κινέζος διπλωμάτης ανέφερε χτες πως η Κίνα και το Ιράν μοιράζονται παραδοσιακές σχέσεις φιλίας, καθώς αμφότερες αποφάσισαν να θωρακίσουν και να αναπτύξουν μια συνολική «στρατηγική εταιρική σχέση».

Την Κυριακή πάντως το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει για εξηγήσεις τον Κινέζο επιτετραμμένο στην Τεχεράνη με αφορμή την αναφορά μέρους της κοινής διακήρυξης Κίνας - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου σε τρία νησάκια του Περσικού που είχε καταλάβει ο ιρανικός στρατός μετά την αποχώρηση βρετανικών στρατευμάτων το 1971. Στη διακήρυξη γίνεται αναφορά στήριξης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που διεκδικούν για τον εαυτό τους τις νησίδες Μεγάλη Τουνμπ, Μικρή Τουνμπ και Αμπού Μούσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ