Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΓΕΣΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Συνεχίζονται οι «τακτικές επαφές» για «αποτελεσματική συνεργασία»

Οι Πρόεδροι Ρωσίας και Κίνας, Βλ. Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, αντίστοιχα, θα έχουν επαφές για να συζητήσουν τα γεγονότα του 2022 στα τέλη Δεκέμβρη, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα που επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο, με τον εκπρόσωπό του, Ντμ. Πεσκόφ, να δηλώνει ότι η ημερομηνία και η ατζέντα είναι ήδη γνωστές, αλλά η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει αργότερα. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται «σε συνεχή επικοινωνία», ξεκαθάρισε ο Πεσκόφ.

Ο δε εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι Πούτιν και Σι «παραμένουν σε στενή επαφή αξιοποιώντας διάφορες μεθόδους», αλλά και ότι «αναπτύσσουν τακτική και αποτελεσματική διμερή επικοινωνία και ακολουθούν μια πολιτική συνεργασίας σε διάφορες σφαίρες».

Ολα αυτά ενώ στο Πεκίνο βρέθηκε αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Μπάιντεν, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης που θα κάνει στην Κίνα στις αρχές του 2023 ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν. Στην αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, Ντ. Κρίτενμπρινκ, και η διευθύντρια του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ για την Κίνα και την Ταϊβάν, Λόρα Ροζενμπέργκερ.

Ενώ η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας εντείνεται σε όλα τα επίπεδα, «εμπορικού πολέμου», στρατιωτικής κινητικότητας, ανταγωνισμού σε κρίσιμες περιοχές του πλανήτη, οι δύο πλευρές αποφάσισαν τη διατήρηση διαύλου επαφών σε υψηλό επίπεδο.

Στη συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Σίε Φενγκ, «οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες σε βάθος για την υλοποίηση της συναίνεσης που επιτεύχθηκε ανάμεσα στους δύο Προέδρους στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Μπαλί», σύμφωνα με την επίσημη κινεζική ενημέρωση. Συζήτησαν ακόμα τρόπους βελτίωσης των διμερών σχέσεων, όπως και το ζήτημα της Ταϊβάν, μεταξύ άλλων «ευαίσθητων θεμάτων», σύμφωνα με το Πεκίνο. Προστέθηκε δε ότι συζητήθηκε και η «ενίσχυση των συναλλαγών σε όλα τα επίπεδα», ενώ οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «ειλικρινείς, σε βάθος και εποικοδομητικές», με αποτέλεσμα και τη συμφωνία για «να συνεχίσουν την επικοινωνία».

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ταϊβάν, πάντως, η ένταση συνεχίζεται. Χτες, η Ταϊπέι κατήγγειλε νέες πτήσεις 18 κινεζικών βομβαρδιστικών αεροσκαφών που - όπως υποστήριξε - παραβίασαν τη λεγόμενη «Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Αμυνας» (την οποία έχει κηρύξει μονομερώς η Ταϊβάν, καλύπτοντας και περιοχές του εναέριου χώρου της ηπειρωτικής Κίνας). Η Ταϊπέι έκανε λόγο για «παραβίαση - ρεκόρ», ενώ ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα βομβαρδιστικά είναι ικανά να φέρουν και πυρηνικά όπλα.

Παζάρια για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Βρετανίας - Ινδίας

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και η Βρετανία συνεχίζει να εντείνει τις προσπάθειές της να διεισδύσει στον Ινδο-Ειρηνικό.

Η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Κέμι Μπάντενοχ, βρέθηκε στο Νέο Δελχί όπου συνάντησε τον εκεί ομόλογό της, Πίγιους Γκόγιαλ, σε μια προσπάθεια αναζωογόνησης των συνομιλιών για μια διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (FTA).

Ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, έχει δηλώσει δεσμευμένος για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την Ινδία, αλλά και ότι δεν θα θυσιάσει την «ποιότητα» για την «ταχύτητα».

Συνολικά, ο όγκος του διμερούς εμπορίου καταγράφεται στα 35,54 δισ. δολάρια και στόχος του Λονδίνου είναι να ενισχυθεί ώστε να εκπληρωθούν και μια σειρά στόχων της εξωτερικής πολιτικής που έχει θέσει για τον Ινδο-Ειρηνικό συνολικά.

Ο διευθυντής για τις διεθνείς αγορές της Συνομοσπονδίας της βρετανικής Βιομηχανίας, Αντι Μπάρουελ, χαρακτήρισε «υψηλή προτεραιότητα» τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ινδία και χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει «προτεραιότητα στην ουσία έναντι της ταχύτητας».

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ASEAN

Στο μεταξύ, σήμερα έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - ASEAN, που, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει συνάντηση «επαναβεβαίωσης της προσήλωσης τόσο της ΕΕ όσο και των κρατών-μελών της στη στρατηγική εταιρική σχέση ΕΕ - ASEAN».

Η ατζέντα προκρίνει την ενίσχυση της συνεργασίας σε «συνδεσιμότητα, καθαρή και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, εμπόριο και ψηφιακή μετάβαση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ