ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πρεμιέρες
  • Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη - και συνεχίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη - η «Συνέντευξη με τον Μαρξ» της Ελένης Ζαφειρίου στο θέατρο «OLVIO» (Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός). Η συγγραφέας δραματοποιεί το βιβλίο «Ο εμφύλιος πόλεμος στη Γαλλία» του Καρλ Μαρξ, ένα βιβλίο που γράφτηκε με βάση την πείρα από την Κομμούνα του Παρισιού το 1871, όπου η εργατική τάξη για πρώτη φορά στην Ιστορία καταλαμβάνει την εξουσία. Τα λόγια του Μαρξ γίνονται παράσταση, που με τα εκφραστικά μέσα του θεάτρου επιχειρεί να κατανοήσει και να μεταγγίσει τον ιστορικό χαρακτήρα και τη σημασία της Κομμούνας, αλλά και να κωδικοποιήσει τα σημαντικά ερωτήματα που γεννήθηκαν από αυτήν.

«Η Γυναίκα της Ζάκυθος»
«Η Γυναίκα της Ζάκυθος»
Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Σταματόπουλου. Ερμηνεύει ο Δημοσθένης Φίλιππας.

  • Αύριο Πέμπτη 7 Οκτώβρη ξεκινάνε «Οι Αθικτοι» των Olivier Nakache και Eric Toledano σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη στο θέατρο «ΝΕΟΣ Ακάδημος». Ο Αντώνης Καρυστινός επιστρέφει στο θέατρο, με τον ρόλο του Φιλίπ, ενός δισεκατομμυριούχου αριστοκράτη, που έχοντας μείνει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι επιλέγει για βοηθό του τον Αμπντέλ, που ερμηνεύει ο Σπύρος Χατζηαγγελάκης, τον πιο απρόσμενο υποψήφιο, έναν πρόσφατα αποφυλακισμένο μετανάστη. Η σχέση που θα αναπτυχθεί μεταξύ τους θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους. Παίζουν ακόμα οι Σταύρος Καλλιγάς, Τζωρτζίνα Λιώση, Χρύσα Μιχαλοπούλου και Μιχάλης Ψαλίδας.

Παραστάσεις: Τετάρτη: 20.30, Πέμπτη: 19.00, Παρασκευή: 20.00, Σάββατο: 20.30, Κυριακή: 18.00.

  • «Χορεύετε;» είναι ο τίτλος της νέας παράστασης του θιάσου «Αντάμα» σε σκηνοθεσία Δανάης Κατσαμένη, που βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ολυμπίας Παπαδούκα «Γυναικείες Φυλακές Αβέρωφ» και θα παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή του θεάτρου «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8 - 12, Αθήνα) από μεθαύριο Παρασκευή 8 Οκτώβρη και κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Ενα νεαρό κορίτσι μπαίνει σ' ένα - εδώ και χρόνια - αφημένο σπίτι. Εξερευνώντας το, ανακαλύπτει ένα βιβλίο γεμάτο μαρτυρίες γυναικών, πολιτικών κρατουμένων στις Φυλακές Αβέρωφ. Η Ιστορία υψώνεται μπροστά της και οι μορφές εκείνων των γυναικών που... «όσο κι αν τις σκοτώναν, υπήρχαν ακόμα πιο δυνατά», ζωντανεύουν ξανά δείχνοντάς της τον δρόμο. Το παρόν συνομιλεί με το παρελθόν για να χαράξει τον δρόμο του αύριο...

«Χορεύετε;»
«Χορεύετε;»
Ερμηνεύουν: Δανάη Αλυσανδράτου, Κατερίνα Καϊμά, Γεωργία Καούκη, Ειρήνη Λιγάτου, Βιβή Τάγαρη. Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και εκτέλεση / προγραμματισμός synthesizer: Δημήτρης Ανδρονιάδης.

  • Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο «Μπάγκειον» στην Ομόνοια ανεβαίνει το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Η Γυναίκα της Ζάκυθος», σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου. Τρεις γυναίκες έγκλειστες σε ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τον λόγο του Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου. Κείμενο αιρετικό και αλληγορικό, ένα σύμπαν μιας σύγχρονης κόλασης που αποτυπώνεται σκηνικά σε ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό.

Παίζουν: Αντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη.

«Συνέντευξη με τον Μαρξ»
«Συνέντευξη με τον Μαρξ»
«Οι Αθικτοι»
«Οι Αθικτοι»
«Συνεντεύξεις και συνομιλίες» του Γιώργου Κοτζιούλα

«Συνεντεύξεις και συνομιλίες» του Γιώργου Κοτζιούλα είναι το νέο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Δρόμων». Η εισαγωγή, οι σημειώσεις και τα σχόλια είναι του Κώστα Κοτζιούλα.

Στο βιβλίο προβάλλονται δώδεκα πρόσωπα με τις συνεντεύξεις και τις συνομιλίες του Γιώργου Κοτζιούλα. Οι Κωστής Παλαμάς, Κώστας Βάρναλης, Αγγελος Σικελιανός, Ιωάννης Γρυπάρης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Λάμπρος Πορφύρας, Αριστομένης Προβελλέγιος, Μένιος Φιλήντας, Δημοσθένης Βουτυράς, Αιμιλία Δάφνη, Μάρκος Αυγέρης και Στάθης Ζυμαρίδης μιλούν με ευθύτητα, προσθέτοντας πληροφορίες για τη ζωή και το έργο τους. Η εικόνα των προβαλλόμενων προσώπων μέσα στο κάδρο της εποχής και της γενιάς τους αποκτά χρώμα και ζωντάνια.

Οπως γράφει ο Γ. Κοτζιούλας: «Οι ίδιοι οι τεχνίτες που θα είχαν να πουν σπουδαιότερα, αυτοί ελάχιστα μίλησαν, είτε από φυσική τους μετριοφροσύνη είτε από τη συνηθισμένη τους αμέλεια. Κι όμως η γνώμη του τεχνίτη, κάθε τεχνίτη, έστω και μέτριας αξίας, θα ήταν μια θετική προσφορά στην ανάλυση, στην κατανόηση του φαινομένου Τέχνη. Πολλές φορές μια φράση, παράγραφος ενός αυθεντικού καλλιτέχνη μας είναι ασύγκριτα πιο διαφωτιστική από ολόκληρες σελίδες ειδικών σχολιαστών. Παρόμοιες μαρτυρίες προκειμένου για κορυφαίους του Λόγου πάντα συνεισφέρουν στην προσπάθειά του να αποχτήσει ο τεχνίτης τις φυσικές του διαστάσεις στη συνείδηση του κοινού, έστω και κοιταγμένος από την ανθρώπινη μόνο πλευρά του».

Ο Γ. Κοτζιούλας γεννήθηκε στην Πλατανούσα της Ηπείρου το 1909 και έφτασε στην Αθήνα το 1926. Στον χώρο των Γραμμάτων παρουσιάστηκε το 1927. Την ίδια χρονιά γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα δούλεψε σκληρά ως διορθωτής και συντάκτης σε περιοδικά και διάφορους εκδοτικούς οίκους. Ζούσε πολύ φτωχικά, σε προσφυγικές παράγκες στην Καλλιθέα και σε φτωχόσπιτα της Βάθης. Το 1934 αρρώστησε από φυματίωση.

Ηταν από τους πρώτους που πέρασαν στις γραμμές του ΕΑΜ. Στις αρχές του 1943 βγήκε στο βουνό και οργάνωσε το Καλλιτεχνικό Τμήμα της 8ης Μεραρχίας Ηπείρου του ΕΛΑΣ, συγκροτώντας θίασο που γυρνούσε στα χωριά και έδινε παραστάσεις.

Στις αρχές του 1945 πήγε στη Θεσσαλία, ενώ αργότερα κατέβηκε πάλι στην Αθήνα, όπου ξαναρίχτηκε στη βιοπάλη. Εγραφε και στον «Ριζοσπάστη», ποιήματα, διηγήματα, επιφυλλίδες, μέχρι το κλείσιμο της εφημερίδας το 1947. Πέθανε τον Αύγουστο του 1956, σε ηλικία μόλις 47 ετών.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ
«Εικαστική Διαδρομή» στον χώρο του καταφύγιου

Ανοιξε τις πύλες του το ιστορικό καταφύγιο που βρίσκεται κάτω από τα Υψηλά Αλώνια και αποτελεί και φέτος το σημείο αναφοράς των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 77 χρόνων από την απελευθέρωση της Πάτρας από τον ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, τις οποίες διοργανώνουν ο δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός Οργανισμός του.

Στους χώρους του καταφύγιου, πέρα από την έκθεση αρχειακού και φωτογραφικού υλικού υλοποιήθηκε φέτος και η «Εικαστική Διαδρομή», η οποία συνθέτει μια ενιαία εγκατάσταση που ξεδιπλώνεται στις στοές και τους θαλάμους του καταφύγιου, ακολουθώντας το «νήμα» Κατοχή - Αντίσταση - Απελευθέρωση. Το παραπάνω εγχείρημα υλοποιήθηκε με την παρέμβαση καθηγητών του εικαστικού εργαστηρίου του δήμου και υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Οργανισμού.

Το καταφύγιο φιλοξενεί εικαστικά έργα των Χρύσας Αγάθου, Ganaelle Bressoud, Μαρίας Κανελλοπούλου, Τότας Κοντόγιωργα, Σπύρου Μεθενίτη, Δώρας Μόρφη και Παναγιώτη Φερεντίνου, τα οποία δημιουργήθηκαν από πηλό, μέταλλο και γυαλί, κατασκευασμένα ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στις έννοιες του αγώνα, της ειρήνης και της ελευθερίας, και πρόκειται να παραμείνει σε μόνιμη βάση, συμπληρώνοντας και δημιουργώντας γόνιμους συνειρμούς με τα ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής που παρουσιάζονται παράλληλα.

  • Ο χώρος θα είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε Τετάρτη από 18.00 έως 20.00 και κάθε Κυριακή από 11.00 έως 12.00. Το Καταφύγιο θα μείνει ανοιχτό όλο τον Οκτώβρη και θα γίνονται προγραμματισμένες επισκέψεις - ξεναγήσεις σε συλλόγους και σωματεία μετά από συνεννόηση (τηλέφωνα επικοινωνίας: 2610-624-088 και 2610-390-937).
Σχετικά με τη μη επιχορήγηση της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων

Ερωτήματα προκαλούνται σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να θέσει εκτός επιχορήγησης την Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων.

Οπως καταγγέλλεται, η Εταιρεία κατέθεσε πρόταση για χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Επιχορήγηση φορέων για δράσεις που αφορούν στη μελέτη, διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, σύμφωνα με τις αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), καθώς και τις πολιτικές εφαρμογής της στην Ελλάδα». Η πρόταση που κατέθεσε είχε τίτλο: «Δημιουργία ψηφιακής βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων». Αν και η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού «και με την απόφαση της υπουργού Λίνας Μενδώνη ανακοινώθηκε ότι θα "ενισχυθεί οικονομικά με ποσόν 19.400 ευρώ"», εντούτοις τέλη Σεπτέμβρη «η Εταιρεία μας ενημερώθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα από το υπουργείο Πολιτισμού ότι σύμφωνα με την "ορθή επανάληψη" (ημ. 20-9-2021) της Υπουργικής Απόφασης υπ' αρ.: 332212/13-7-2021 "δεν εγκρίνεται η επιχορήγηση της δράσης...". Αλλά ενώ η έγκριση έτυχε αναλυτικής δικαιολόγησης, η "ορθή επανάληψη" (!) δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει διόλου τι συνέβη δύο μήνες αργότερα, και η έγκριση εξαερώθηκε ως να μην υπήρξε ποτέ».

Η Εταιρεία έστειλε επιστολή με την οποία ζητά εξηγήσεις, απαιτώντας να μάθει «προς τι αυτή η ανακολουθία», «τι συνέβη» και «ποιος ή τι παρενέβη και άλλαξε την απόφαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ