ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ποιοτικές ταινίες στη Θεσσαλονίκη

Από το «Μυστικό δείπνο» του μεγάλου Κουβανού σκηνοθέτη Αλέα
Από το «Μυστικό δείπνο» του μεγάλου Κουβανού σκηνοθέτη Αλέα
Με τον γενικό τίτλο «Ποιητικές βραδιές κινηματογράφου», η κινηματογραφική λέσχη του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη της ΕΡΤ- 3 διοργανώνει για τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη ένα πρόγραμμα κινηματογραφικών προβολών στην αίθουσα του ΕΚΘ (Αριστοτέλους 32), χωρισμένο σε δύο θεματικές ενότητες.

Η πρώτη έχει τίτλο «Φονταμενταλισμός, θρησκοληψία, φανατισμός όχι άλλα ναρκωτικά παρακαλώ» και ξεκίνησε ήδη με την ταινία του Τόμας Γκουτιέρεζ Αλέα «Μυστικός δείπνος». Στις 18/1 θα προβληθεί η ταινία «Βιριδιάνα» του Λουίς Μπουνιουέλ, 25/1 «Κατά Ματθαίον ευαγγέλιον» του Πιέρ Πάολο Παζολίνι και 1/2 «Το πορφυρό γράμμα» του Βιμ Βέντερς.

Η δεύτερη ενότητα τιτλοφορείται «Φυλακές, τα τσιμεντένια χωνευτήρια των ψυχών» και στα πλαίσιά της θα προβληθούν οι ταινίες: «Ο Σαν Μικέλε είχε ένα κόκορα» των αδελφών Ταβιάνι (8/2), «Η αρραβωνιασμένη» του Γκίντερ Ράις (15/2), «Ο δήμιος των κολασμένων» του Ζιλ Ντασέν (22/2) και «Εξέγερση στις φυλακές Αττικα» της Σίντα Φάιρστοουν (29/2).

Στα πλαίσια του προγράμματος θα προβληθούν βραβευμένες ταινίες του 3ου φεστιβάλ νέων δημιουργών βίντεο- κινηματογράφου (26/1) και βραβευμένες ταινίες του 22ου φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας (9/2).

Ωρα έναρξης όλων των προβολών στις 9 μμ.

Αδιέξοδο με τις απαλλοτριώσεις

Με την απειλή αυτοκτονίας, κάτοικος της Ελευσίνας αποφάσισε να διεκδικήσει χρήματα που του οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού για την απαλλοτρίωση του σπιτιού του. Αν και η εκβιαστική ενέργεια δεν τον δικαιώνει,το προχθεσινό επεισόδιο φέρνει το προσκήνιο το αδιέξοδο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σχετικά με την αποπληρωμή εκαταντάδων απαλλοτριωμένων ιδιοκτησιών.

Το χρέος του ΥΠΠΟ για απαλλοτριώσεις έφθεσε τα 25 δισ., και ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη λύση εξασφάλισης των χρημάτων. Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Οικονομικών, δε δίνει καμία διέξοδο, αν και όσο χρονίζει το πρόβλημα τόσο αυξάνονται οι οφειλές με νέους δικαιούχους. Η απόφαση του προηγούμενου υπουργού Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλου να περιοριστούν οι απαλλοτριώσεις στις απολύτως απαραίτητες, θα έδινε ανάσα στο ΤΑΠΑ μόνο εάν παράλληλα βρισκόταν τρόπος να εξοφληθούν τα χρέη που ήδη υπήρχαν.

Από την άλλη το Ταμείο, που κάποτε γνώριζε εποχές ευημερίας, βρίσκεται μάλλον σε δεινή οικονομική θέση, αφού υποχρεούται να πληρώνει και τις αμοιβές των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και τις αποζημιώσεις των αργιών. Πληρώνει δηλαδή κονδύλια, που θα έπρεπε να προβλέπονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και όχι να «φορτώνονται» σε μια Υπηρεσία με άλλο ρόλο.

Οσο για τον κάτοικο της Ελευσίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, έχει ήδη πάρει 150 εκατ. για την απαλλοτρίωση τριών ακινήτων του, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ο ίδιος θεώρησε μικρό το ποσό και το Εφετείο το 1995 επιδίκασε επιπλέον αποζημίωση 35 εκατ. Στις 22/12/99 το ΤΑΠΑ αποφάσισε την καταβολή του και το ένταλμα βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης. Ομως, σύμφωνα με τον νόμο, εάν έχει καταβληθεί το 60% του ποσού, το ΥΠΠΟ δικαιούται να ξεκινήσει τη διαδικασία κατεδάφισης. Παρ' όλα αυτά η κατεδάφιση που αποπειράθηκε χθες το ΥΠΠΟ δεν πέτυχε.

Μουσική συμπαράσταση και ψυχαγωγία

«Μην τους ξεχνάμε...», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης συμπαράστασης στους σεισμοπαθείς της Αττικής, που διοργανώνεται τη Δευτέρα, στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 1), με πρωτοβουλία της Βαλκανικής Ενωσης Φιλίας, της ΓΣΕΕ, της ΟΤΟΕ και των Δήμων Αχαρνών, Αγ. Βαρβάρας, Αν. Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καλλιθέας, Καματερού, Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Ν. Χαλκηδόνας, Φυλής, Χαϊδαρίου και της κοινότητας Θρακομακεδόνων. Θα παρουσιαστεί το μουσικο-ποιητικό έργο «Χώρα του Ηλιου», σε μουσική του Πασχάλη Τόνιου, ποίηση του Σαράντη Αλιβιζάτου από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Συμμετέχουν αφιλοκερδώς οι: Ελένη Δήμου, Ηλίας Κλωναρίδης, Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Τζούλια Σουγκλάκου, Θεοδοσία Στίγκα, Πασχάλης Τόνιος, Αλέξανδρος Χατζής, Μαρία Φωτίου. Επίσης, η Νεανική Χορωδία Λεοντείου Λυκείου Ν. Σμύρνης και Νεανίδων Νίκαιας. Ποιήματα θ' απαγγείλουν οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος και Νικήτας Τσακίρογλου, ενώ το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα παρουσιάσει η Ελντα Πανοπούλου.

  • Σόουλ, φανκ, ρέγγε και τζαζ «διαδρομές» από τους «Down Town Beat» σήμερα, στον «Αέρα» (κεντρική πλατεία Πετρούπολης). Το σχήμα, από τα γνωστότερα της αθηναϊκής σκηνής, αποτελούν: Η Αγγλίδα τραγουδίστρια Louise Attach, η Αθηνά Ρούτση (τραγούδι), ο Ηλίας Κατελάνος (κιθάρα, φωνητικά), ο Γιώργος Δελής (πιάνο, κίμπορντς), ο Δημήτρης Παπανίκου (μπάσο), ο Τσίκο (νταμς), ο Τάκης Τσουργιάννης (κιθάρα, κρουστά), ο Δημήτρης Τσάκας (άλτο σαξόφωνο).
  • Στο «Καφεθέατρο» της οδού Κοδριγκτώνος εμφανίζεται από χτες η Ηρώ, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα με τραγούδια της, για τρία τετραήμερα του Γενάρη. Στη μουσική σκηνή θα βρίσκεται μέχρι τη Δευτέρα και από 21-24/1 και 28-31/1.
  • Εργα Μπαχ, Σκαρλάτι, Μπετόβεν, Σούμαν και Χιναστέρα θα παρουσιάσει η πιανίστα Μαρία Τασσοπούλου, στο ρεσιτάλ που θα δώσει σήμερα (7 μμ), στην αίθουσα συναυλιών «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), στο πλαίσιο του κύκλου «Οι νέοι για τους νέους». Είσοδος ελεύθερη.
  • Η μουσική σύνθεση «Τραγουδάμε μαζί για το παιδί» της Ελενας Χούντα είναι μεταξύ των έργων, που θ' ακουστούν στις δύο συναυλίες που θα δώσει η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, τη Δευτέρα και την Τρίτη (8.30 μμ), στο Κολέγιο Αθηνών (Ψυχικό), με μαέστρο τον Ανδρέα Πυλαρινό. Τον ύμνο θα ερμηνεύσει η μέτζο σοπράνο Κλαούντια Ντέλμερ . Η συναυλία περιλαμβάνει, επίσης, έργα Τσαϊκόφσκι, Μπιζέ, Λιστ και Ραχμάνινοφ.
«Ο λογοκριτής»

Ξεκίνησαν, χtες, στο «Φούρνο», οι παραστάσεις του έργου «Ο λογοκριτής» του Αντονι Νίλσον, από το θίασο «Μηχανή», σε μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία Πέρη Μιχαηλίδη, σκηνικά Μιχάλη Αργυρού, κοστούμια Στέφανι Λανιέ. Παίζουν: Μαρία Παπαλάμπρου, Πέρης Μιχαηλίδης, Μαρία Γούλα. Το γραφείο του λογοκριτή, ένα «νεκροταφείο» ταινιών που κόπηκαν ως ακατάλληλες για το πλατύ κοινό, είναι ο σκηνικός χώρος όπου ο Νίλσον κινεί όσους διέρρηξαν τη σχέση τους με το κοινωνικό σύνολο και ανάμεσά τους τους παράφορους και ψυχωτικούς «ήρωές» του. Η παράσταση θα παίζεται καθημερινά, χωρίς αργία, μέχρι τις 10/2.

Δεν τον ξεχνάμε

«Τίποτα δεν αγνόησα στα τραγούδια μου, διότι κι αυτό το θεωρούσα χρέος. Εγραψα για την Ελλάδα, για τη φτώχεια, για τη γυναίκα, για την εργατιά, για τον πόνο, για την αδικία, για το χαμό, για τη φυγή, για τη λευτεριά, για τον πόθο, για το ανικανοποίητο. Και πού δεν φτερούγισε η φαντασία μου όλα αυτά τα χρόνια...». Με τα μελωδικά «φτερουγίσματα» της μεγάλης τέχνης του, ο Βασίλης Τσιτσάνης , για μισόν αιώνα, ύμνησε την ψυχή του λαού μας, τραγούδησε τη ρωμιοσύνη, χτίζοντας νότα τη νότα στην καρδιά της την απέραντη μουσική του. Τραγούδια αληθινά και αξεπέραστα, κομμάτια της ίδιας μας της ύπαρξης, είναι η ακριβή παρακαταθήκη, που μας άφησε ο αξέχαστος συνθέτης.

Φέτος συμπληρώνονται δεκαέξι χρόνια από το θάνατό του. Αύριο (12.30 μ.μ.), στο Α` Νεκροταφείο, η οικογένειά του θα τελέσει μνημόσυνο.

Για το «Αριστείον 2000»

Τις ελληνικές υποψηφιότητες για το ευρωπαϊκό βραβείο «Αριστείον 2000» ανακοίνωσε χτες η υπουργός Πολιτισμού, υιοθετώντας τις προτάσεις των Επιτροπών απονομής Βραβείων Λογοτεχνίας και Λογοτεχνικής Μετάφρασης.

Για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας οι υποψηφιότητες είναι: το βιβλίο της Καίης Τσιτσέλη «Ο χορός των Ωρών» (εκδόσεις «Αγρα») και το βιβλίο του Γιώργου Μαρκόπουλου «Μη σκεπάζεις το ποτάμι» (εκδόσεις «Κέδρος»).

Για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μετάφρασης οι υποψηφιότητες είναι: η μετάφραση στα αγγλικά από τον Ντέηβιν Κόννολυ του έργου του Οδυσσέα Ελύτη «Ημερολόγιο ενός αθέατου Απριλίου» (εκδόσεις «Υψιλον») και η μετάφραση στα ελληνικά από τον Βασίλη Τομανά του έργου του Τόμας Μπέρνχαρντ «Διόρθωση» (εκδόσεις «Εξάντας»).

Ολοκληρώνονται οι «Ελληνες Ηθοποιοί»

Ο ηθοποιός και συγγραφέας Θόδωρος Εξαρχος «προίκισε» την ιστοριογραφία του νεοελληνικού θεάτρου με μια «πολύτιμη» προσφορά. Αναφερόμαστε στο θεατρολογικό «εγκυκλοπαιδικό» έργο του «Ελληνες Ηθοποιοί», που κυκλοφόρησε από τη «Δωδώνη» και το οποίο ολοκληρώνεται με την έκδοση, προσεχώς, του τρίτου τόμου. Σημειώνουμε ότι οι πρώτοι δύο τόμοι έχουν τιμηθεί με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Ο υπό έκδοση τρίτος τόμος περιέχει τα βιογραφικά 1.200 περίπου ηθοποιών που γεννήθηκαν από το 1926 μέχρι το 1940.

Ετσι κλείνει ο μακρόχρονος κύκλος έρευνας και ιστορικής καταγραφής, από τον Θ. Εξαρχο, για την καλλιτεχνική πορεία των Ελλήνων ηθοποιών από τις απαρχές του νεοελληνικού θεάτρου. Κατά την άποψη του συγγραφέα, η γενιά των ηθοποιών που παρουσιάζεται στον τρίτο τόμο «είναι ίσως η τελευταία που γαλουχήθηκε με τα θεατρικά ιδεώδη των παλαιότερων συναδέλφων τους και καθόρισε την πορεία του θεάτρου τα τελευταία πενήντα χρόνια».

Σειρά διαλέξεων πάνω σε εικαστικά, λογοτεχνικά και γλωσσικά θέματα διοργανώνει το «Ιδρυμα Γουλανδρή - Χορν» (Μ. Αυρήλιου 5, Πλάκα). Το πρόγραμμα των διαλέξεων είναι το εξής: «Εκφράσεις στην ελληνιστική περίοδο» με ομιλητή τον Γιάννη Ρηγόπουλο, Δρ. φιλολογίας (18/1). «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης - Αλέξανδρος Μωραϊτίδης» με ομιλητή τον Κώστα Στεργιόπουλο (λογοτέχνης, ομότιμος πανεπιστημιακός καθηγητής)(19/1). «Ο ψυχικός πόνος ως ρήξη του γλωσσικού δεσμού με τον άλλον» με ομιλήτρια την Λίσσυ Κανελοπούλου, (λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, 20/1 ). Οι διαλέξεις ξεκινούν στις 7 μμ. Είσοδος ελεύθερη.

Στις 19 του μήνα (8 μ.μ.) στη «Στοά του Βιλίου», ο «Κέδρος» θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μαρωνίτη «Ομηρικά μεγαθέματα. Πόλεμος - Ομιλία - Νόστος». Θα μιλήσουν οι Γεράσιμος Βώκος, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Στρατής Πασχάλης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ