Σάββατο 15 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αδιέξοδο με τις απαλλοτριώσεις

Με την απειλή αυτοκτονίας, κάτοικος της Ελευσίνας αποφάσισε να διεκδικήσει χρήματα που του οφείλει το υπουργείο Πολιτισμού για την απαλλοτρίωση του σπιτιού του. Αν και η εκβιαστική ενέργεια δεν τον δικαιώνει,το προχθεσινό επεισόδιο φέρνει το προσκήνιο το αδιέξοδο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σχετικά με την αποπληρωμή εκαταντάδων απαλλοτριωμένων ιδιοκτησιών.

Το χρέος του ΥΠΠΟ για απαλλοτριώσεις έφθεσε τα 25 δισ., και ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη λύση εξασφάλισης των χρημάτων. Η κυβέρνηση, διά του υπουργείου Οικονομικών, δε δίνει καμία διέξοδο, αν και όσο χρονίζει το πρόβλημα τόσο αυξάνονται οι οφειλές με νέους δικαιούχους. Η απόφαση του προηγούμενου υπουργού Πολιτισμού, Ευ. Βενιζέλου να περιοριστούν οι απαλλοτριώσεις στις απολύτως απαραίτητες, θα έδινε ανάσα στο ΤΑΠΑ μόνο εάν παράλληλα βρισκόταν τρόπος να εξοφληθούν τα χρέη που ήδη υπήρχαν.

Από την άλλη το Ταμείο, που κάποτε γνώριζε εποχές ευημερίας, βρίσκεται μάλλον σε δεινή οικονομική θέση, αφού υποχρεούται να πληρώνει και τις αμοιβές των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και τις αποζημιώσεις των αργιών. Πληρώνει δηλαδή κονδύλια, που θα έπρεπε να προβλέπονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και όχι να «φορτώνονται» σε μια Υπηρεσία με άλλο ρόλο.

Οσο για τον κάτοικο της Ελευσίνας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, έχει ήδη πάρει 150 εκατ. για την απαλλοτρίωση τριών ακινήτων του, που βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Ο ίδιος θεώρησε μικρό το ποσό και το Εφετείο το 1995 επιδίκασε επιπλέον αποζημίωση 35 εκατ. Στις 22/12/99 το ΤΑΠΑ αποφάσισε την καταβολή του και το ένταλμα βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης. Ομως, σύμφωνα με τον νόμο, εάν έχει καταβληθεί το 60% του ποσού, το ΥΠΠΟ δικαιούται να ξεκινήσει τη διαδικασία κατεδάφισης. Παρ' όλα αυτά η κατεδάφιση που αποπειράθηκε χθες το ΥΠΠΟ δεν πέτυχε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ