ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΤΟΝΙΑ
Εκλογές σε συνθήκες κρίσης, αντικομμουνισμού και απαγορεύσεων

Το 17% των μόνιμων κατοίκων δεν είχε δικαίωμα ψήφου

Στις 2 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκαν στη Λετονία βουλευτικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε ο σημερινός κεντροδεξιός κυβερνητικός συνασπισμός. Η πολιτική συμμαχία με τον τίτλο «Ενότητα» (που ενώνει τα κόμματα «Νέα εποχή», «Ενωση πολιτών», «Κοινωνία για άλλη πολιτική») συγκέντρωσε το 30,7% των ψήφων και 33 έδρες, από τις 100 του κοινοβουλίου. Δεύτερη αναδείχτηκε η συμμαχία «Κέντρο Ομόνοιας», με 25,7% και 29 έδρες. Στη Συμμαχία αυτή συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, με επικεφαλής τον Αλφρεντ Ρούμπιξ, πρώην ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Λετονίας, πως παραμένει στη χώρα απαγορευμένο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ) εκλέγει 4 βουλευτές (από τους 29), όσους είχε και στην προηγούμενη σύνθεση της βουλής, που ωστόσο δεν είναι αρκετοί για να συγκροτήσει το ΣΚΛ ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα, για την οποία απαιτούνταν 5 βουλευτές.

Στο κοινοβούλιο θα εκπροσωπούνται ακόμη η εθνικιστική «Ενωση πρασίνων κι αγροτών» με 19,4% και 22 έδρες, η δεξιά ένωση «Για μια καλή Λετονία» με 7,5% και 8 έδρες και η ακροδεξιά ένωση «Ολα για τη Λετονία», με 7,4% και 7 έδρες.

Ο σημερινός πρωθυπουργός Βάλντις Ντομπρόφσκις, με δηλώσεις τάχθηκε υπέρ της ανασυγκρότησης της σημερινής κυβερνητικής συμμαχίας, στην οποία εκτός από την «Ενότητα» συμμετέχουν η «Ενωση πρασίνων κι αγροτών» και η ένωση «Ολα για τη Λετονία». Ταυτόχρονα σημείωσε πως πρέπει να διερευνηθούν και οι δυνατότητες συνεργασίας με το «Κέντρο Ομόνοιας».

Να σημειωθεί πως στη Λετονία εξακολουθούν να υπάρχουν απαγορεύσεις στη συμμετοχή στις εκλογές κατά δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που παρέμειναν έως το τέλος μέλη του ΚΚΛ και των άλλων σοβιετικών μαζικών οργανώσεων. Επίσης στις εκλογές δεν μπορεί να πάρει μέρος το 17% των μόνιμων πολιτών της Λετονίας, πάνω από 320 χιλιάδες άνθρωποι, που έχουν χαρακτηριστεί ως «μη πολίτες», επειδή δεν μπορούν να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ζούσαν στη Λετονία και πριν το 1940, πριν δηλαδή την ένταξη της Λετονίας στη Σοβιετική Ενωση.

Βεβαίως, τα παραπάνω αντικομμουνιστικά κι αντιδημοκρατικά μέτρα δε συνιστούν πρόβλημα καταπάτησης στοιχειωδών πολιτικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών για το ευρωπαϊκό «δίκαιο» και «κεκτημένο» της ΕΕ. Οπως είναι γνωστό, σ' αυτές τις περιπτώσεις στην ΕΕ ισχύει κι εφαρμόζεται το αντιδραστικότερο...


Ι. Π.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΛΑΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Φιέστες για την αμαύρωση του σοσιαλισμού

Οσοι συνέβαλαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση στη ΓΛΔ έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
Οσοι συνέβαλαν στην καπιταλιστική παλινόρθωση στη ΓΛΔ έχουν κάθε λόγο να χαίρονται
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οι διήμερες φιέστες για την 20ή επέτειο της «επανένωσης» της Γερμανίας είχαν από όλα. Συναυλίες σε διάφορα σημεία της πόλης, εκδηλώσεις αλλά και την ειδική πανηγυρική συνεδρίαση της τοπικής Βουλής του Βερολίνου, με τη συμμετοχή «υψηλών προσκεκλημένων», όπως πρώην στελέχη της ανατολικογερμανικής αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου και οι πρέσβεις των πρώην εγγυητριών δυνάμεων, δηλαδή ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Ρωσία. Ολα αυτά, με μοναδικό στόχο να απαλειφθεί και να διασυρθεί η προσφορά του σοσιαλισμού μέσα από το παράδειγμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος Κρίστιαν Βουλφ επέλεξε ως κεντρικό θέμα της πανηγυρικής του ομιλίας με αφορμή την 20ή επέτειο της γερμανικής επανένωσης το ζήτημα της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στη γερμανική κοινωνία... Στο πλαίσιο αυτό χρησιμοποίησε το σύνθημα στην Ανατολική Γερμανία «Είμαστε ένας λαός», για να διακηρύξει ότι σε αυτό το σύνθημα χωρούν όλοι όσοι ζουν στη Γερμανία και ότι η χώρα πρέπει να μάθει να ανέχεται την πολυμορφία και ότι το Ισλάμ είναι μέρος της Γερμανίας.

Τυπικά η επανένωση έγινε στις 3 Οκτώβρη του 1990 και σήμανε την ολοκλήρωση της προσάρτησης της ΓΛΔ στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέμβρη του 1989 με τα γεγονότα της Λιψίας και μετά αφέθηκε στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του τότε καγκελάριου Χέλμουτ Κολ με τον τότε πρόεδρο της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Μια προσάρτηση που σήμανε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους πρόνοιας, το ξεπούλημα έναντι πινακίου φακής τεράστιων βιομηχανικών μονάδων, επιχειρήσεων κ.ά, την καταστροφή της παραγωγικής υποδομής και τη δημιουργία ενός «έθνους ανέργων» που φυτοζωεί εντός της «πλούσιας και ελεύθερης Γερμανίας». Χαρακτηριστική είναι η έρευνα για το γερμανικό δίκτυο Ντόιτσε Βέλε, με αφορμή τις δύο δεκαετίες της επανένωσης, όπου αναφέρει ότι η ανεργία τόσο στο κρατίδιο του Βερολίνου όσο και σε άλλες περιοχές είναι πάνω από 12%, μονίμως. Το διαθέσιμο εισόδημα στην ανατολική Γερμανία κινείται συνήθως κατά 3.000 ευρώ κάτω από τον ομοσπονδιακό μέσο όρο των 18.411 ευρώ. Στην ανατολική Γερμανία το ποσοστό των μαθητών που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο είναι σαφώς μεγαλύτερο. Σε παγγερμανικό επίπεδο το ποσοστό κινείται στο 7 %, στην ανατολική διαμορφώνεται στο 10%. Αυτές και άλλες «ελευθερίες» «απολαμβάνουν» τώρα οι εργαζόμενοι...

Εκδήλωση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) διοργανώνει θεματικές εκδηλώσεις με θέμα: «Τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών στην Ελλάδα και την Ευρώπη» από τις 6 έως τις 13 Οκτώβρη 6-10 μ.μ. στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Μηχανική Καλλιέργεια) Θηβών 245, Νίκαια.

ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές και επιτυχημένες χαρακτήρισαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν το Σάββατο σε περισσότερες από 150 πόλεις της Γαλλίας, ενάντια στη διάλυση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που προωθεί με νομοσχέδιο η κυβέρνηση Σαρκοζί. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, στο δρόμο βρέθηκαν για τρίτη συνεχόμενη φορά λίγο λιγότεροι από τρία εκατομμύρια εργαζόμενοι, με σημαντική παρουσία αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών μειώνει τον αριθμό των διαδηλωτών στις 900.000.

Σύμφωνα δε με νέα δημοσκόπηση, το 71% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της συνέχισης και της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για το συνταξιοδοτικό, ποσοστό που πριν από έναν περίπου μήνα κυμαινόταν στο 61%.

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των εργαζομένων είναι στις 12 Οκτώβρη με απεργία, οπότε αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία. Η κυβέρνηση Σαρκοζί, πάντως, επιμένει στον πυρήνα του νομοσχεδίου, δηλαδή στην αύξηση του ηλικιακού ορίου συνταξιοδότησης από τα 60 στα 62 χρόνια, το οποίο πρακτικά σημαίνει ακόμα πιο πάνω, αφού προβλέπεται η αύξηση εισφορών στα 41 χρόνια.

Απεργιακό κύμα στη Μασσαλία

Εκτός από δυναμικό «παρών» στις κινητοποιήσεις κατά του συνταξιοδοτικού, το ιστορικό λιμάνι της Γαλλίας συγκλονίζεται από σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων. Για όγδοη ημέρα, χτες, συνεχίστηκε η απεργία των λιμενεργατών στις προβλήτες μεταφόρτωσης και εκφόρτωσης των πετρελαιοφόρων. Η απεργία έχει κηρυχθεί από τη συνδικαλιστική οργάνωση CGT ενάντια στα σχέδια μερικής ιδιωτικοποίησης των εργασιών των πετρελαϊκών λιμένων της Μασσαλίας.

Μια ακόμη συνάντηση ανάμεσα στους συνδικαλιστές και στη διοίκηση του λιμανιού δεν κατέληξε σε αποτέλεσμα. Παράλληλα, η CGT καλεί σε απεργία τους εργαζομένους και στις πέριξ πετροχημικές εταιρείες, κάτι που αναμένεται να γίνει πριν τις 12 Οκτώβρη, οπότε ούτως ή άλλως θα υπάρξει νέα απεργία για το συνταξιοδοτικό. Για το ίδιο ζήτημα, σε απεργία βρίσκονται τα τελευταία 24ωρα οι δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί και τα σχολικά εστιατόρια της πόλης.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ενισχυμένα τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.--

Τοπικές εκλογές διεξήχθησαν την Κυριακή στην Ουγγαρία, και σύμφωνα με τα μη ολοκληρωμένα αποτελέσματα σημαντική αύξηση των δυνάμεών του έλαβε το κόμμα του κεφαλαίου η «Ενωση Πολιτών» (Fidesz), αλλά και οι Χριστιανοδημοκράτες, και τα δύο κόμματα συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενισχυμένο βγαίνει και το εθνικιστικό «Κίνημα για μια καλύτερη Ουγγαρία» (Jobbik) κυρίως στις βορειοανατολικές περιοχές της χώρας. Για άλλη μια φορά, μεγάλη μερίδα του λαού εγκλωβίστηκε στα κόμματα διαχείρισης του συστήματος.

Το «Fidesz» του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν κέρδισε τις δημαρχίες σε 22 από τις 23 βασικές πόλεις της χώρας, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Εκλογών. Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, το «Fidesz» λαμβάνει 19 από τις 23 περιφέρειες της πρωτεύουσας, τη Βουδαπέστη, όπου για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια κατάφερε να εκλέξει δήμαρχο, τον υποψήφιό του, Ιστβάν Τάρλος.

Η συμμετοχή στις εκλογές έφθασε μόλις το 46,4%, ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό, αν υπολογίσει κανείς πως στις δύο προηγούμενες τοπικές εκλογές το ποσοστό είχε ξεπεράσει το 50%, κάτι που καταδεικνύει την απογοήτευση που νιώθει ο λαός από τα κόμματα της εξουσίας. Πάντως, πριν τις εκλογές, ο πρωθυπουργός Ορμπάν είχε δηλώσει πως μια στήριξη προς το κόμμα του θα σήμαινε το «πράσινο φως» για να συνεχίσει να εφαρμόζει την αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει καθημερινά το λαό και τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ