ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ «ΦΑΡΑΝ»
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Χρειάστηκε να περάσουν 15 μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, για να κληθούν τελικά οι υπεύθυνοι για να απολογηθούν στη δικαιοσύνη και να λογοδοτήσουν για τα «χάρτινα κτίρια» που οδήγησαν στον τάφο δεκάδες ανύποπτους πολίτες, ενώ πολύ περισσότεροι ανασύρθηκαν τραυματίες. Αλλά και όταν κάποιοι από τους υπεύθυνους κλήθηκαν να απολογηθούν στο δικαστήριο, αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Χτες απολογήθηκαν στη 16η τακτική ανακρίτρια τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της φαρμακοβιομηχανίας «Φαράν» και ο πολιτικός μηχανικός που κατασκεύασε την οικοδομή. (Από την κατάρρευση της «Φαράν» βρήκαν το θάνατο επτά άτομα και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν). Οι πέντε, όπως και κάθε άλλο πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την κατασκευή και συντήρηση των «χάρτινων κτιρίων», κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη κατά συρροή, από πρόθεση και με ενδεχόμενο δόλο. Δηλαδή, αντιμετωπίζουν κατηγορίες γιατί από σοβαρά λάθη τους προκλήθηκε η κατάρρευση του κτιρίου.

Με τη σύμφωνη γνώμη της ανακρίτριας Ι. Λάμπρου και του εισαγγελέα Π. Καραγιάννη οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν είναι: Για τον πολιτικό μηχανικό χρηματική εγγύηση ύψους τριών εκατομμυρίων δραχμών! και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Για τα τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου απαγόρευση εξόδου και χρηματική εγγύηση από 1,5 μέχρι 3 εκατομμύρια δραχμές, ενώ για το τέταρτο μέλος δεν κρίθηκε αναγκαία η επιβολή περιοριστικών όρων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ασθενείς ανάλογα με τα βαλάντια

Προσκλητήριο της Ομοσπονδίας προς τους Ελληνες πολίτες για να συμπαραταχτούν στις κινητοποιήσεις τους

«Με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση δυσκολεύει την πρόσβαση του πολίτη στις υπηρεσίες υγείας. Δημιουργεί δύο ταχύτητες ασθενών, που θα αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα βαλάντια που διαθέτουν, ενώ όλοι θα βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και θα έχουν πιο λίγες και πιο ακριβές υπηρεσίες υγείας».

Τα παραπάνω τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε προκήρυξη προς τους Ελληνες πολίτες και τους καλεί να συμπαραταχτούν και να συμπαρασταθούν στους αγώνες τους να μη νομοθετηθεί «ως έχει» το σχέδιο νόμου, που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, την περασμένη βδομάδα και πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προχωρήσει σε δυο απεργιακές κινητοποιήσεις για να εκφράσει τη διαφωνία της σε έξι βασικά σημεία των σχεδίων της κυβέρνησης. «Η ταλαιπωρία από τις κινητοποιήσεις μας είναι προσωρινή, ενώ οι επιπτώσεις από τα προτεινόμενα μέτρα θα είναι μόνιμες», υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ και τονίζει: «Τώρα που είμαστε γεροί και όρθιοι, να διεκδικήσουμε αυτά που θα χρειαστούμε όταν, ανήμποροι και άρρωστοι, θα βρεθούμε στην πόρτα του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Σήμερα το νομοσχέδιο για την υγεία θα απασχολήσει την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει ότι οι κινητοποιήσεις γίνονται κόντρα στο νομοσχέδιο για τους εξής λόγους:

  • Για να είναι ελεύθερη και δωρεάν η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε όποιον κάτοικο αυτής της χώρας τις έχει ανάγκη, ανεξάρτητα από την οικονομική του δυνατότητα και την ασφαλιστική του κατάσταση.
  • Για να μην εκχωρηθεί κομμάτι κομμάτι η λειτουργία των νοσοκομείων σε ιδιώτες.
  • Για να μη δοθούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων στους ιδιώτες, αλλά να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν τη λειτουργία και την ανάπτυξη του δημόσιου τομέα υγείας.
  • Για να παραμείνει στο κράτος η υποχρέωση της παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας.
  • Για να αναπτυχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με Κέντρα Υγείας αστικού τύπου, με προσωπικό γιατρό για όλους, με γιατρούς εργασίας σε κάθε εργασιακό χώρο, με γιατρούς δημόσιας υγείας, με σχολίατρους, με πρόληψη και φροντίδα υγείας για όλα τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ανήμπορους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Για να αποκτήσουμε νοσοκομεία όπου με αξιοπρέπεια θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα υγείας οποιουδήποτε προσέρχεται σε αυτά.
  • Για να εξαλειφθεί το αίσχος των ράντζων που παραπέμπει σε τριτοκοσμικές συνθήκες νοσηλείας, που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και υπόσταση.
  • Για να σταματήσει το «φακελάκι» και η εκβίαση των πολιτών από ανήθικες και αδίστακτες μειοψηφίες επίορκων γιατρών, που εκμεταλλεύονται τον πόνο και την ασθένεια.
  • Για να αποκτήσουν οι εργαζόμενοι αξιοπρεπείς συνθήκες δουλιάς και αξιοπρεπείς αμοιβές, ανάλογες με το αγαθό που υπηρετούν.

«Η ταλαιπωρία και οι κακές συνθήκες νοσηλείας, υπογραμμίζει η ΠΟΕΔΗΝ, δεν οφείλονται στους εργαζόμενους, που και αυτοί μοχθούν για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο έργο τους, ενώ βιώνουν και οι ίδιοι τις υποβαθμισμένες κτιριακές-ξενοδοχειακές υποδομές. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού δυσχεραίνουν την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργούν αδικαιολόγητες εντάσεις και αντιθέσεις με τους εργαζόμενους, ενώ όλοι, πολίτες και εργαζόμενοι, είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής για μείωση του κόστους και περιστολή των δαπανών για τη δημόσια υγεία».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Δυστυχώς, οι προτάσεις του υπουργού Υγείας δεν απαντούν σε όλα αυτά τα υπαρκτά προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, αλλά κινούνται σε αντίθετη λογική και κατεύθυνση».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Προσαγωγή ψυχιάτρου στην... Αστυνομία

Επειδή γνωμάτευσε ότι δεν μπορεί να νοσηλευτεί στο ψυχιατρικό τμήμα ασθενής που είχε προσαχθεί με εισαγγελική εντολή! 

Τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστήρια επιστρατεύονται για να λύσουν τα προβλήματα στα ψυχιατρικά πράγματα της Αττικής, που επέτεινε ο σεισμός της 7.9.1999, καθώς προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) και το έθεσε αρχικά εκτός λειτουργίας για να επανέλθει με εφημερία μια φορά τη βδομάδα.

Ετσι λοιπόν 15 μήνες μετά το σεισμό η Φ. Λουκέα, επιμελήτρια Α΄ του Ψυχιατρικού Τμήματος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», οδηγήθηκε - ενώ εφημέρευε - στο Αστυνομικό Τμήμα του Παπάγου γιατί γνωμάτευσε εγγράφως ότι ο ασθενής που προσκομίστηκε χρήζει νοσηλείας σε «κλειστό τμήμα» - και όχι σε ανοιχτό όπως είναι αυτό στη «Σωτηρία».

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της εξωφρενικής αυτής ιστορίας, πρέπει ο αναγνώστης να έχει κατά νου ότι τα ψυχιατρικά τμήματα των νοσοκομείων μέχρι πριν το σεισμό δε δέχονταν περιστατικά με εισαγγελική εντολή για αναγκαστική νοσηλεία. Τα τμήματα αυτά λειτούργησαν με αυτό τον τρόπο στη βάση της λογικής της αποασυλοποίησης, σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 815.

Ομως, μετά το σεισμό το ΨΝΑ τέθηκε εκτός εφημερίας ενώ το Δρομοκαΐτειο έφτασε σε επικίνδυνη υπερκάλυψη με αναγκαστικές νοσηλείες. Ετσι, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατέφυγε στην «προσωρινή λύση» - που τελικά έγινε μόνιμη - για αναγκαστική νοσηλεία σε ανοιχτά τμήματα.

Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είχε ως αποκορύφωμα την προσαγωγή της εφημερεύουσας ψυχιάτρου στο αστυνομικό τμήμα, όταν η Φ. Λουκέα διέγνωσε ότι ένα απ' τα περιστατικά χρήζει νοσηλείας σε «κλειστό τμήμα». Τέτοιο τμήμα δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή διότι το συνεφημερεύον ψυχιατρικό νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο ήταν ήδη υπερκαλυμμένο.

Ετσι η «λύση» που δόθηκε απ' τον εισαγγελέα ήταν η προσαγωγή της επιμελήτριας στο αστυνομικό τμήμα. Καθ' οδόν οι αστυνομικοί ρωτούσαν με ποια κατηγορία προσάγουν την ψυχίατρο στο αστυνομικό τμήμα. Η οδηγία που τους δόθηκε αρχικώς ήταν η δίωξη για απείθεια. Τελικά, μετά από τέσσερις ώρες στο αστυνομικό τμήμα η Φ. Λουκέα αφέθηκε ελεύθερη ενώ το ψυχιατρικό τμήμα στη «Σωτηρία» έμεινε ακάλυπτο.

Χτες η επιμελήτρια πήγε στα δικαστήρια αλλά τελικά δε βρέθηκε δικογραφία, ενώ ο εισαγγελέας είπε στην ίδια και στους συναδέλφους της που τη συνόδευαν ότι δε θα διωχτεί με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Στη συνέχεια όσοι πήγαν στα δικαστήρια πήγαν στο υπουργείο Υγείας και είχαν συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας Χρ. Σπυράκη, η οποία έδειξε εμβρόντητη και ζήτησε συγνώμη. Ωστόσο, όμως, προσπάθησε να μεταθέσει τις ευθύνες του υπουργείου κάνοντας λόγο για τους μηχανισμούς που δε λειτουργούν στο Δαφνί.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με χτεσινή ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη αγανάκτησή του για το συμβάν. «Ο ΙΣΑ, συνεχίζει η ανακοίνωση, είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι μετά τις ζημίες του σεισμού στο ΨΝΑ και την έκτοτε παντελή αδράνεια του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για την αντιμετώπιση του προβλήματος που ανέκυψε ήταν επόμενο ότι θα ακολουθούσαν παρόμοιες τριβές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

«Η άσκηση της ιατρικής προϋποθέτει μόνο την ελεύθερη βούληση και την ορθή επιστημονική κρίση των υπευθύνων γιατρών και δε λειτουργεί υπό το κράτος εισαγγελικών παραγγελιών», υπογραμμίζει ο ΙΣΑ, και καταλήγει: «Εάν το υπουργείο Υγείας πιστεύει ότι θα λύσει τα προβλήματα της υγείας με την αστυνόμευση της ιατρικής και ότι θα θεμελιώσει την εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση επί της βάσεως αυτής πλανάται τουλάχιστον πλάνην οικτράν».

Σήμερα η διαμαρτυρία των αστυνομικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, ζητώντας την επίλυση βασικών προβλημάτων του κλάδου, όπως μισθολογικά, υπερωρίες, υλικοτεχνική υποδομή κ.ά. Η συγκέντρωση θα γίνει σήμερα στις 5.30 το απόγευμα στο Μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Τη συμπαράστασή της στους αστυνομικούς υπαλλήλους εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών Αστυνομίας.

Μόνο μία θέση

Μία από τις δύο θέσεις θα πρέπει να επιλέξουν οι πανεπιστημιακοί - του διευθυντή γιατρού του ΕΣΥ ή του καθηγητή πανεπιστημίου. Το Γ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), υπό διευρυμένη επταμελή σύνθεση, βάζει τέρμα στη διπλοθεσία των γιατρών και με 14 αποφάσεις του έκρινε ότι είναι νόμιμος και συνταγματικός ο νόμος που βάζει περιορισμούς στους πανεπιστημιακούς καθηγητές να κατέχουν μία από τις δύο θέσεις, είτε του πανεπιστημιακού είτε του διευθυντή γιατρού του ΕΣΥ.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει πανεπιστημιακοί - διευθυντές γιατροί του ΕΣΥ και ζητούσαν να απορριφθεί η σχετική απόφαση που έβαζε φραγμό στη διπλοθεσία της. Το Γ' Τμήμα του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεών του (3898-3902/2000) απέρριψε τις προσφυγές των διπλοθεσιτών γιατρών και έκρινε ότι η απαγόρευση της διπλοθεσίας κινείται μέσα στα συνταγματικά πλαίσια.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Ζητούν απόσυρση του άρθρου 24

Την απόσυρση των σχετικών προτάσεων για την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος προτείνει ο δικηγορικός κόσμος της χώρας μέσω της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, που συνεδρίασε το Σάββατο. Η Ολομέλεια των προέδρων εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην αναθεώρηση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος και πιστεύει ότι τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της χώρας.

Παράλληλα, εκφράζεται η αντίθεση στην επιχειρούμενη και τελείως ξαφνική διαδικασία για συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 17, με πρόσχημα τα έργα για την Ολυμπιάδα 2004. Το άρθρο 17 του Συντάγματος αφορά τις απαλλοτριώσεις και στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να μπορεί να προχωρεί σε απαλλοτριώσεις, χωρίς προηγουμένως να καταβάλλεται η νόμιμη αποζημίωση στον κάτοχο του ακινήτου.

Η Ολομέλεια σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «υπερασπίζεται το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, ωστόσο διατυπώνει τη σταθερή άποψη ότι οποιαδήποτε αποστέρηση της περιουσίας πρέπει να συνοδεύεται από καταβολή αποζημίωσης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ