ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
Σελ. /32
ΗΠΑ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Οταν ηχούν τα τύμπανα του πολέμου

Διαρκείς και εντατικές οι πολεμικές προετοιμασίες

Associated Press

Διαρκείς και εντατικές οι πολεμικές προετοιμασίες
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΙΕΝΝΗ - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.-

Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται η «εφευρετικότητα» της αμερικανικής κυβέρνησης... από την ανακάλυψη ενόχων και εχθρών που δικαιολογούν την εξαπόλυση πολέμων, νέου είδους πολέμων όπως τους προληπτικούς πολέμους, από την εφεύρεση διαφόρων όπλων, που θα δικαιολογούν ακόμη και τη χρήση πυρηνικών από την ανακάλυψη «νέων» συμμάχων και την προώθηση της ιδέας μιας «νέας Ευρώπης», που κατανοεί τα «προβλήματα και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ανθρωπότητα», εν αντιθέσει φυσικά με την παλιά Ευρώπη που αποτελεί απολίθωμα του παρελθόντος, με τις ενοχλητικές κορόνες «κατά του πολέμου» προς ίδιον όφελος εννοείται...

Η ομάδα των «Οκτώ», δηλαδή των οκτώ ηγετών ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Δανίας, της Πολωνίας της Ουγγαρίας και της Τσεχίας, που η επιστολή στήριξης στα πολεμικά σχέδια Μπους προκάλεσε «σεισμό στην Ενωμένη Ευρώπη», βρήκε ακόμη δύο υποστηρικτές. Κατ' αρχήν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Μίκουλας Ντζουρίντα, που δήλωσε ότι η Σλοβακία προσχωρεί και αυτή και στέκεται στο πλευρό των ΗΠΑ, αλλά και του Ρουμάνου πρωθυπουργού Ιον Ιλιέσκου που ευθαρσώς δήλωσε ότι «η Ρουμανία θα σταθεί το πλευρό των ΗΠΑ» ...«αφού κατανοεί ότι οι δικτάτορες πρέπει να αντιμετωπίζονται» και «οι Ρουμάνοι έχουν δει το κακό, προσωποποιημένο από τον κομμουνισμό και μοιράζονται τις ανησυχίες των ΗΠΑ».

Μεγαλώνει η ομάδα «στήριξης»

Οι πιέσεις όμως συνεχίστηκαν χτες και σε ένα άλλο μέτωπο, με τις αλλεπάλληλες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών αναφορικά με το διατυπωμένο αίτημα της Ουάσιγκτον στους κόλπους του ΝΑΤΟ προς τις χώρες - μέλη για στρατιωτική στήριξη στο πλαίσιο της συμμαχίας κατά του Ιράκ, αίτημα που έχει διατυπωθεί από τον περασμένο Νοέμβρη. Ετσι χτες, ο Δανός ΥΠΕΞ, Πέτερ Στιγκ Μέλερ δήλωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει τουλάχιστον 70 άντρες των ειδικών δυνάμεων και ένα υποβρύχιο, ενώ και η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συγκροτεί δύναμη 450 αντρών, ειδικευμένη σε πυρηνικό, βιολογικό και χημικό πόλεμο, για μη στρατιωτικό ρόλο σε επίθεση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Νίκολα Κόλεφ. Η Ολλανδία, χώρα που δεν έχει υπογράψει τη διακήρυξη των «Οκτώ», δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην επίθεση και χωρίς έγκριση από τον ΟΗΕ, στηρίζοντας το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ολλανδού ΥΠΕΞ Γιαπ ντε Χουπ, ενώ τέλος η Νορβηγία, σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Κάρστεν Κλέπσβικ, δήλωσε ότι η θέση της δεν έχει αλλάξει και οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να είναι στο πλαίσιο που ορίζει ο ΟΗΕ και μόνο.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, που είχε συνομιλίες τόσο με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αλλά και χτες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα διαρκέσουν εβδομάδες και όχι μήνες και επανέλαβε ότι η αυτοεξορία του Σαντάμ Χουσεΐν θα βοηθούσε την ειρηνική επίλυση της κρίσης, όπως ανέφεραν και στο χτεσινό τους πρωτοσέλιδο οι «New York Times».

Πάντως ο Μπλερ πριν τη συνάντηση με τον Μπους κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, δήλωσε ότι «θα ήταν καλό να εξασφαλίζαμε μια δεύτερη απόφαση» και επισήμανε ότι είναι «ιδιαίτερα σημαντικό για τον κόσμο» να παρουσιάσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ κατά την παρέμβασή του στις 5 Φλεβάρη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας αποδείξεις για την παρουσία στο Ιράκ όπλων μαζικής καταστροφής.

Αντιδράσεων συνέχεια

«Θα ασκήσουμε πολύπλευρες πιέσεις ώστε ο Πρόεδρος του Ιράκ να συνεργαστεί καλύτερα με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Προσωπικά δε θα πάψω να εργάζομαι, ώστε η διένεξη αυτή να επιλυθεί με μέσα ειρηνικά» δήλωσε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε ομιλία του στο Βισμπάντεν και υπογράμμισε: «Ανησυχώ προσωπικά όταν για ορισμένους ο πόλεμος δεν είναι εσχάτη λύση, αλλά φυσιολογικό μέσο». Οπως, μάλιστα, είπε, τίποτε απολύτως δε θα αλλάξει αυτή τη γερμανική επίσημη θέση, καθώς ακόμα και με την εξουσιοδότηση του ΟΗΕ «αντιτιθέμεθα σε επέμβαση στο Ιράκ».

Εντούτοις, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, μπορεί ο Γερμανός καγκελάριος να εμφανίζεται ως «ειρηνοποιός», αλλά παρέχει έμμεση στήριξη, καθώς απάντησε θετικά στις ΗΠΑ αναφορικά με τη χρήση των αμερικανικών βάσεων, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να πράξει αλλιώς». Ομως, σύμφωνα με τον βουλευτή Χανς Πέτερ Ουλ, επικεφαλής της νομικής επιτροπής της Μπούντεσταγκ, η Γερμανία επισήμως μπορεί να αρνηθεί τη χρήση του εναέριου χώρου για οποιοδήποτε μελλοντικό πόλεμο κατά του Ιράκ ή άλλης χώρας, χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης και της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, το καθεστώς της Βαγδάτης αξιώνει από τις ΗΠΑ να θέσουν άμεσα υπόψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ οποιαδήποτε απόδειξη διαθέτουν, όπως ισχυρίζονται, για την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο έδαφος του Ιράκ, όπως διατυπώνεται στην επιστολή του Ιρακινού ΥΠΕΞ, Νατζί Σάμπρι, προς τον Κόφι Ανάν. Οπως επισημαίνει το AFP μέσω της εν λόγω επιστολής καλείται η διεθνής κοινότητα να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή, «καθώς οι ΗΠΑ είναι ικανές να προσκομίσουν πλαστά αποδεικτικά στοιχεία προκειμένου να δικαιολογήσουν στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ».

Τέλος, ο επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ διέψευσε χτες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «New York Times» τις κατηγορίες που διατύπωσε η Ουάσιγκτον εναντίον του Ιράκ, βεβαιώνοντας πως οι κατηγορίες δε στηρίζονται σε καμιά ανακάλυψη της ομάδας των επιθεωρητών στο ιρακινό έδαφος και πρόσθεσε πολύ χαρακτηριστικά πως η έκθεση που παρουσίασε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πορεία των επιθεωρήσεων δε δικαιολογεί την κήρυξη πολέμου, αναγνωρίζοντας παράλληλα πως «η διπλωματία έχει ανάγκη την υποστήριξη της στρατιωτικής βίας και οι επιθεωρήσεις των πιέσεων». Ο Μπλιξ διέψευσε επίσης ότι το Ιράκ συνδέεται με την Αλ Κάιντα και ότι οι επιθεωρητές ανακάλυψαν πως η Βαγδάτη έχει παράνομες εγκαταστάσεις σε μυστικές τοποθεσίες, όπως ισχυρίστηκε ο Κόλιν Πάουελ ή ότι Ιρακινοί μυστικοί πράκτορες παριστάνουν τους επιστήμονες, όπως ανέφερε ο Μπους.

Τέλος, ο Μπλιξ αμφισβήτησε τη θεωρία του Αμερικανού Προέδρου, σύμφωνα με την οποία ο πόλεμος μπορεί να εμποδίσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση με πυρηνικά, χημικά και βιολογικά όπλα.

Οι τελευταίες «λεπτομέρειες»;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εν αναμονή της παρουσίασης, εκ μέρους του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Κόλιν Πάουελ, των αποδείξεων για την «ιρακινή ενοχή» την 5η Φεβρουαρίου, οι Αμερικανοί, εκτός του διπλωματικού πεδίου, συνεχίζουν πυρετωδώς τις πολεμικές προετοιμασίες.

Πρόσβαση σε περισσότερες από 20 χώρες θα έχουν οι ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, κατά την κατάθεσή του την Πέμπτη στη Γερουσία. Ειδικά για τη χρήση του εναέριου χώρου τους, ο Αρμιτάζ διευκρίνισε ότι «20 κράτη δίνουν πλήρη πρόσβαση στον εναέριο χώρο τους, ενώ άλλα τρία παρέχουν συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους».

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα έχουν εισβάλει στο Ιράκ έως τα τέλη Μάρτη και η αυλαία του πολέμου θα πέσει σε τρεις μήνες, αποκάλυψε χτες έρευνα του Reuters, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση των Τζορτζ Μπους και Τόνι Μπλερ στο Καμπ Ντέιβιντ του Μέριλαντ.

Βάσει των εκτιμήσεων 20 ειδικών επί ζητημάτων άμυνας και Μέσης Ανατολής, είναι ισχυρό και το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει τελικώς η κυβέρνηση Μπους και δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που θα υιοθετεί ρητά την εισβολή σε βάρος του Ιράκ παρά τις αντιρρήσεις Γαλλίας, Γερμανίας, Κίνας και Ρωσίας.

Οι περισσότεροι ειδικοί εκφράζουν την άποψη πως ο πόλεμος θα διαρκέσει έως τρεις μήνες. Οκτώ εξ αυτών εκτιμούν, πάντως, πως η σύρραξη ενδεχομένως θα έχει ολοκληρωθεί εντός ενός μηνός. Οσον αφορά στο χρόνο παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή, αφότου πέσει η αυλαία του πολέμου, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ των έξι μηνών και των δέκα ετών.

«Το άλογο έχει ήδη βγει από το στάβλο», ήταν η δήλωση της Σάρα Εμερσον του Ινστιτούτου Ανάλυσης Ενεργειακής Ασφάλειας που εδρεύει στη Βοστόνη. «Η εισβολή θα λάβει χώρα και εάν οι ΗΠΑ θεωρήσουν πως μπορούν... τότε θα πάνε σίγουρα για μια απόφαση που θα τους δώσει περισσότερη αξιοπιστία. Εάν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να την έχουν, τότε δε θα την επιδιώξουν».

Στο μεταξύ, Ισραήλ και ΗΠΑ ενέτειναν τη στρατιωτική συνεργασία τους αυτές τις μέρες, δίνοντας έμφαση στην αντιπυραυλική άμυνα από πυραύλους εδάφους - εδάφους. Εγκαταστάθηκαν σε πολλά στρατηγικά σημεία του Ισραήλ πολλές συστοιχίες αντιπυραυλικών πυραύλων «Πάτριοτ», άλλες με αμερικανικά πληρώματα από βάσεις στη Γερμανία και άλλες με ισραηλινά. Σε αυτές προστίθενται και οι ομόλογες ισραηλινές συστοιχίες «Χετζ» με πυραύλους «Αροου». Αλλες συστοιχίες «Πάτριοτ», δανεικές από τη Γερμανία για δύο έτη, είναι ήδη καθ' οδόν προς ισραηλινά λιμάνια.

Πάντως, αρκετές ισραηλινές εφημερίδες έγραψαν ότι υπάρχει αμερικανική υπόσχεση ότι αν γίνουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, τότε θα ληφθεί μέριμνα να αναληφθεί γρήγορα ο έλεγχος σε όλο το δυτικό Ιράκ, απ' όπου επλήγη το 1991 το Ισραήλ.

Τα πυρηνικά και πάλι

Τέλος, σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα των Washington Times επανέρχεται το θέμα χρήσης πυρηνικών κατά του Ιράκ, αναφορικά με το διάταγμα που υπέγραψε ο Μπους τον περασμένο Σεπτέμβρη, αλλά και τη νέα Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση των Οπλων Μαζικής Καταστροφής (NSPD 17, Homeland Security Presidential Directive 4), που ανακοινώθηκε την 11η Δεκέμβρη. Σύμφωνα με την εφημερίδα όλα τα σχετικά στοιχεία για τον πόλεμο κατά του Ιράκ «επικεντρώνονται τελικά στη χρήση πυρηνικών όπλων όχι μόνο για την υπεράσπιση των αμερικανικών δυνάμεων αλλά για την "προληπτική καταστροφή" των ιρακινών εγκαταστάσεων που είναι σε μεγάλο βάθος από την επιφάνεια και οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα συμβατικά όπλα».

Ερωτώμενος, χτες, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλάισερ, αρνήθηκε να απαντήσει. Αντιθέτως, ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Αντριου Καρντ, στην εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου NBC, Meet the press, παρά το γεγονός ότι αρνήθηκε να καταθέσει κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι της συζήτησης πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν χρήση «οτιδήποτε καταστεί αναγκαίο» να προστατεύουν τους πολίτες των ΗΠΑ, αλλά και τον κόσμο από ένα «ολοκαύτωμα».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Συζητώντας τους «κανόνες εμπλοκής»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την τουρκική εμπλοκή στον επερχόμενο πόλεμο των ΗΠΑ κατά του Ιράκ συζήτησε χτες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), το άτυπο -πλην πανίσχυρο- μεικτό όργανο του στρατού και της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Ερντογάν βρίσκεται προ εκβιασμού: «Οι ΗΠΑ», έγραφε χτες ο Ιλνούρ Τζεβίκ, διευθυντής της Turkish Daily News, «θα ανοίξουν το μέτωπο του Βορείου Ιράκ με ή χωρίς την Τουρκία».

Το ΣΕΑ συζήτησε «λεπτομερειακά τα αιτήματα των Αμερικανών» (η Ουάσινγκτον ζητεί παροχή άδειας για στάθμευση και εισβολή στο Ιράκ από τουρκικό έδαφος 80.000 στρατιωτών), τους πιθανούς τρόπους και κανόνες εμπλοκής της Τουρκίας στον πόλεμο. Ο στρατός, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Turkish Daily News, κατάρτισε «επτά εναλλακτικά σχέδια», και τα υπέβαλε στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός της οποίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επιφορτίζεται με την πολιτικά «δαπανηρή» αποστολή (95% του τουρκικού λαού τοποθετείται κατά του πολέμου), να ζητήσει από τη Βουλή «έγκρισή» τους. Το Υπουργικό Συμβούλιο που επρόκειτο να γίνει αργότερα χτες βράδυ «ακυρώθηκε χωρίς εξήγηση», μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Οι ΗΠΑ θα «ανοίξουν το βόρειο μέτωπο με ή χωρίς την Τουρκία», με στόχο, κατά πληροφορίες διπλωματικών πηγών, «μια γρήγορη νίκη», με επίθεση «από δυσμάς, νότο και βορρά». Μάλιστα, η Turkish Daily News αναφέρεται στην πιθανότητα αμερικανικής εισβολής από το έδαφος μιας χώρας «που θα εκπλήξει τους πάντες»: Τη Συρία. «Η Συρία ήδη μεγέθυνε τη βάση στο Καμισλί, κοντά στη συριακή - τουρκική μεθόριο, για να διευκολύνει πιθανή αερομεταφορά στρατευμάτων των ΗΠΑ», έγραψε.

Ο επερχόμενος πόλεμος στο Ιράκ ανοίγει ξανά το κουρδικό για την Τουρκία: Οι συγκρούσεις με το ΡΚΚ έχουν ενταθεί τις τελευταίες μέρες...

ΝΑΤΟικές αρμάδες καταφτάνουν σε Πειραιά και Πάτρα

Πρόκληση στο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Ολη η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο και σε ξέφραγο αμπέλι των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων που ετοιμάζονται για τον πόλεμο κατά του Ιράκ. Λιμάνια και αεροδρόμια είναι στη διάθεσή τους. Το τελευταίο δεκαήμερο του Φλεβάρη δύο ΝΑΤΟικές αρμάδες θα καταπλεύσουν σε Πειραιά και Πάτρα. Στον Πειραιά το διάστημα 19-24 του Φλεβάρη θα καταπλεύσει η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που θα αποτελείται από 6 φρεγάτες και άλλα πλοία. Στην Πάτρα το διάστημα 28 Φλεβάρη - 8 Μάρτη θα καταπλεύσει όλη η δύναμη, από 8 πλοία της ΝΑΤΟικής δύναμης ναρκαλιευτικών της Μεσογείου.

Στο μεταξύ στη Σούδα, λιμάνι και αεροδρόμιο, επικρατεί πολεμικός πυρετός και επειδή πια δε χωράνε εκεί επεκτάθηκαν και στο Ηράκλειο. Ανάλογος πυρετός επικρατεί και στο Ακτιο όπου πηγαινοέρχονται τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ. Την ίδια ώρα πέντε ελληνικά πολεμικά πλοία, που έχουν ενταχθεί σε διάφορες αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις στην περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Αν. Μεσογείου έχουν ήδη αναλάβει ρόλους στα πλαίσια της περικύκλωσης του Ιράκ και εν γένει της πολεμικής προετοιμασίας.

Μια ελληνική φρεγάτα συμμετείχε στην επιχείρηση «Διαρκής Ελευθερία» που ξεκίνησε με τον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν, που μετεξελίσσεται σε επιχείρηση αποκλεισμού του Ιράκ. Εμπλοκή που σε επόμενη φάση θα μετεξελιχθεί σε άμεση συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις πολεμικές επιχειρήσεις. Είναι η φρεγάτα «Υδρα» που έχει αρχίσει περιπολίες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου με αποστολή τον έλεγχο του εμπάργκο κατά του Ιράκ. Στη Μεσόγειο οι ελληνικές ναυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στην «Active Endevour» (Επίμονη Δράση) ενισχύονται και οι αποστολές τους συνδέονται όλο και περισσότερο με την πολεμική αρμάδα που έχουν συγκροτήσει στην περιοχή οι Αμερικάνοι ενόψει επίθεσης στο Ιράκ. Στην επιχείρηση αυτή, εκτός από μια ελληνική φρεγάτα και ένα ναρκαλιευτικό που εδώ και καιρό συμμετέχουν, εντάχθηκε και το ελληνικό υποβρύχιο «Ποσειδών».

Ο προεδρεύων είναι «γυμνός»

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συνέλθει από το σοκ που της προκάλεσε η κίνηση των 8 Ευρωπαίων ηγετών να ταχθούν απροκάλυπτα στο πλευρό της Ουάσιγκτον, όταν την πληροφορήθηκε από τις ...εφημερίδες. Η επιβεβαίωση του ευρωπαϊκού διχασμού και η αδυναμία της Προεδρίας να διαχειριστεί αυτό το μείζον ζήτημα, «έριξε» πολύ νωρίς τον Κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του από τον ευρωπαϊκό θώκο.

Ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ Κ. Σημίτης τόνισε και πάλι χτες ότι υπήρξε έλλειψη συνεννόησης, κάτι που «δε βοηθά την Ευρώπη να έχει μια δυνατή φωνή στο παγκόσμιο σύστημα».

Σήμερα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων.

Το πρακτορείο Ρόιτερς, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, αναφέρει ότι η Ελληνική Προεδρία εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι υπόλοιποι «9»

Οι εννέα χώρες, που μαζί με την Ελλάδα δεν υπέγραψαν τη διακήρυξη των «8» για το Ιράκ, δηλώνουν ότι υποστηρίζουν απολύτως τη θέση της Ελληνικής Προεδρίας, όπως αυτή διατυπώθηκε και από τη δήλωση του Κώστα Σημίτη.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατ' εντολήν του πρωθυπουργού, ο διπλωματικός του σύμβουλος Θόδωρος Σωτηρόπουλος επικοινώνησε με τους ομολόγους του των πρωθυπουργών της ΕΕ και τους ενημέρωσε για το θέμα που δημιουργήθηκε από την κοινή πρωτοβουλία των «8» και την αντίδραση της Ελληνικής Προεδρίας.

Οι εκπρόσωποι των 5 μελών της ΕΕ (Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Δανία), που υπέγραψαν μαζί με τα τρία υπό ένταξη μέλη δήλωσαν πως η συνυπογραφή τους στο επίμαχο κείμενο αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ και ότι πάντως εξακολουθούν να στηρίζουν την απόφαση της περασμένης Δευτέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

Οι εκπρόσωποι αυτών των χωρών αναγνώρισαν ακόμη ότι ασχέτως των προθέσεών τους δημιουργήθηκε πρόβλημα στην ΕΕ και συμφώνησαν ότι για να μη δημιουργηθεί μείζον ρήγμα στην ΕΕ πρέπει να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, ώστε να υπάρξει ένας συγκερασμός απόψεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε πως «αναμφίβολα η δήλωση των "οκτώ" δημιουργεί μια αρνητική εικόνα για την ΕΕ» και ότι πλέον πρέπει όλοι να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια διαμόρφωσης «ενιαίας στάσης της Ευρώπης στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης στο πρόβλημα του Ιράκ». Υπενθύμισε, ακόμη, ότι ανάλογες κινήσεις επιλεκτικών συμμαχιών είχαν εκδηλωθεί και στο παρελθόν στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ σημείωσε πως στην περίπτωση της κρίσης στο Αφγανιστάν δεν είχε καν επιτευχθεί η κοινή στάση που διαμορφώθηκε την περασμένη Δευτέρα. «Ο δρόμος για την κοινή εξωτερική πολιτική είναι δύσβατος και μακρύς», τόνισε ο Χρ. Πρωτόπαππας και εξέφρασε την άποψη πως η προχθεσινή ενέργεια δε θα έχει παρενέργειες στην ολοκλήρωση της Διεύρυνσης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΣ
Υπέρμαχος της επέμβασης στο Ιράκ

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν αποτελεί πρόβλημα και για όλα τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα στην ήπειρό μας. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Ωστόσο, μια εναλλακτική λύση πρέπει να βρεθεί και ο πόλεμος πρέπει να αποφευχθεί». Αυτή ήταν η θέση που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), Fritz Veerzetnitsch, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κ. Σημίτη, και στην οποία συμμετείχαν ακόμα ο γγ της ΣΕΣ, Ε. Cabaglio, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλους και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρος.

Πρόκειται για μια δήλωση, που δείχνει ότι η ΣΕΣ τάσσεται υπέρ της επέμβασης στο Ιράκ, ερήμην του λαού του Ιράκ, αλλά επιλέγοντας μια διαφορετική λύση από αυτήν του πολέμου. Μια θέση, που, ουσιαστικά, ταυτίζεται με αυτήν που εκφράζουν μεταξύ των ιμπεριαλιστών και οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, οι οποίες προσβλέπουν στην εξασφάλιση των συμφερόντων τους στο Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ