ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Η δέκατη "Μούσα"

"Εκείνοι που λένε ότι οι Μούσες είναι εννέα σφάλλουν. Είναι και η Σαπφώ από τη Λέσβο, η δεκάτη" (Πλάτων). Αν ο Ομηρος είναι ο "πατέρας" της επικής ποίησης, η Σαπφώ - εξαίσιο "τέκνο" του αιολικού πολιτισμού - ήταν η "μητέρα" της λυρικής ποίησης. Στην αρχαιότητα την θεωρούσαν ημίθεο, άξια να παραστέκει τον Απόλλωνα. Νομίσματα, αγάλματα, ανάγλυφα εικόνιζαν την ξακουστή, σ' όλο το μεσογειακό, το γνωστό τότε κόσμο, μορφή της. Τη μιμούνταν πολλοί και φημισμένοι ποιητές - Ελληνες και ξένοι. Εγραφαν γι' αυτήν οι φιλόσοφοι και ιστορικοί της αρχαιότητας, παραδίδοντας τη σκυτάλη του άπειρου θαυμασμού τους για το ριγμένο στην πυρά έργο της (το 380 μ.Χ., από την Εκκλησία του Βυζαντίου, όπως και του Αλκαίου) στους ποιητές του απείρου μέλλοντος. Παρά το σκοταδισμό του Βυζαντίου, του πάπα Γρηγορίου 6ου, που έκαψε το 1073 τις βιβλιοθήκες της Κωνσταντινούπολης και της Ρώμης, και των σταυροφόρων, που κατέστρεψαν το 1204 ό,τι απόμεινε από το έργο της, διασώζονται πολύτιμες γραπτές μαρτυρίες και κρίσεις. Για την προσωπικότητά της. Το "μυθικό" έρωτά της, το γάμο και την κόρη της. Την κοινωνική ζωή και προσφορά της. Τον παιδαγωγικό - πολιτισμικό χαρακτήρα του "Θιάσου" της (όπως αποκαλούνταν στη Λέσβο οι - πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου - σχολές και σύλλογοι για την καλλιέργεια των νεανίδων της αριστοκρατικής τάξης). Τις "εταίρες" της, λέξη που σήμαινε τότε τις "συντρόφισσες", "φίλες", "μαθήτριες" της φημισμένης σχολής της. Διασώζονται, όμως, και ελάχιστα σπαράγματα στίχων της, για να εμπνέουν στους κατοπινούς αιώνες την παγκόσμια λυρική ποίηση.

Η "Ωραία", η "Πότνια" (σεπτή), η "Λεσβία εξ Ερεσού" ποιήτρια του 6ου π. Χ. αι., η Σαπφώ της αιολικής διαλέκτου ποίησης, του τραγουδιού, της μουσικής και του χορού, είναι το θέμα του καλογραμμένου, εύληπτου από κάθε αναγνώστη, πλούσιου, σε ιστορικές και φιλολογικές πληροφορίες, βιβλίου της Κωνσταντίνας Τάκαρη "Σαπφώ. Η δέκατη μούσα. Μύθος και πραγματικότητα" (εκδόσεις Καλέντης). Τι θα 'ναι πάντα η Σαπφώ; Ο,τι η ποίηση. Καλύτερα το λέει ο Παλαμάς: "Ιδέα! Θείο ψέμα/ σωστή Μεσσίας! / Χαίρε, πνέε, Πνέμα/ της Φαντασίας! / Του Ομήρου το αίμα/ Σαπφώ! Ησαϊας! / Πάρε με, ρέμα/ ιερής μανίας".

Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Παράγινε το κακό

Αν κάποιος ήθελε χτες να ενημερωθεί για το - όντως σοβαρό - θέμα που προέκυψε από τη νέα κυβερνητική ανευθυνότητα στην υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου στην Ιμια και κοίταγε τις εφημερίδες στο περίπτερο, με την πρώτη ματιά το λιγότερο που θα πάθαινε θα ήταν... βέρτικο.

Τίτλοι, που κάλυπταν τη μισή πρώτη σελίδα ανέφεραν: "Το σούπερ σούπερ δώρο της χρονιάς", "Τριπλή προσφορά", "Το δώρο των δώρων" και άλλα συναφή. Δεν αναφέρονταν βέβαια στο θέμα του ελικοπτέρου, το οποίο περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Διαλαλούσαν τη νέα πραμάτεια των "προσφορών τους", που αυτή τη φορά έχει από αυτοκίνητα και τηλεοράσεις μέχρι και "διακοπές πολυτελείας", θυμίζοντας έτσι διαφημιστικό φυλλάδιο Σούπερ Μάρκετ παρά εφημερίδα.

Το κακό έχει παραγίνει. Οι εφημερίδες, υποτίθεται, ότι κυκλοφορούν, για να ενημερώνουν και όχι για να πουλάνε μπίρες, λάδια, τηλεοράσεις και αυτοκίνητα. Ο μεγάλος χαμένος είναι, σε τελική ανάλυση, η ίδια η ενημέρωση, που, πλέον, έχει καταλήξει να είναι δευτερεύον συμπλήρωμα των "σούπερ προσφορών" και οπωσδήποτε οι αναγνώστες.

Η πραγματικότητα...

Διαβάσαμε στο τελευταίο τεύχος του "Αντί" - και μας έκανε εντύπωση - τι ακριβώς απάντησε ο διευθυντής σύνταξης της "Χουριέτ", Οζκόκ, στις επικρίσεις των αρθρογράφων της ίδιας εφημερίδας, για την επιχείρηση των "δημοσιογράφων"- κομάντος και την ανάρτηση της τουρκικής σημαίας στην Ιμια. Γιατί μας έκανε εντύπωση; Επειδή, τα όσα είπε ο Οζκόκ, μοιάζουν πάρα πολύ, με όσα λένε αρκετοί, ντόπιοι εκπρόσωποι ΜΜΕ και ένθερμοι "προστάτες" της... ελεύθερης ενημέρωσης. Ολων αυτών που αντιγυρίζουν στην παραμικρή κριτική το... αποστομωτικό επιχείρημα: Τι φταίμε εμείς. Την πραγματικότητα απλά και μόνο αποκαλύπτουμε.

Τι είπε ο Οζκόκ; Θαυμάστε... τον: "Προς Θεού! Αυτό που έκαναν οι άνθρωποί μου δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά να ανοίξουν τα μάτια του λαού μπροστά στην πραγματικότητα. Αυτό ήταν όλο κι όλο!".

Τι τραβάει αυτή η πραγματικότητα...

Ντροπή!

Φαίνεται πως δεν υπάρχουν όρια στο κυνήγι της ακροαματικότητας. Δεν υπάρχουν όρια στο κυνήγι της δημοσιότητας και της προβολής. Δεν υπάρχουν όρια στην ανευθυνότητα.

Τα ξεπέρασαν όσοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο προσπάθησαν να εμπλακούν ως πρωταγωνιστές στην υπόθεση της πτώσης του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στα Ιμια. Πεδίο τους η εκπομπή του "ΣΚΑΪ" τα ξημερώματα του Σαββάτου. Πριν ακόμα υπάρξει οποιαδήποτε εκτίμηση από τους ειδικούς, έσπευσαν να βγάλουν συμπεράσματα, να κάνουν χαρακτηρισμούς, επιχείρησαν να φορτίσουν και πάλι επικίνδυνα το κλίμα. Πάνω στα σώματα των τριών αδικοχαμένων αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στήνονται σώου και παίζονται κάθε είδους παιχνίδια, απροσδιόριστης σκοπιμότητας, τα οποία κάποιες στιγμές, δυστυχώς, νομιμοποιούνται και από την παρουσία του πατέρα του Π. Βλαχάκου, ενός από τους τρεις νεκρούς. Η εκπομπή για την οποία γίνεται λόγος αποτέλεσε πασαρέλα και για τον απερχόμενο αρχηγό του ναυτικού, Γ. Στάγκα, ο οποίος με τον πλέον ανεύθυνο τρόπο δέχτηκε να παίξει το ρόλο του δολώματος για τις ακροαματικότητες.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτό που τους είπε πρώην υπουργός όταν κλήθηκε από το κανάλι να σχολιάσει τις εξελίξεις και να παρέμβει στην εκπομπή τηλεφωνικά: Ντροπή!

Ανικανοποίητοι...

"Το σημαντικότερο βήμα που πρέπει να γίνει για την προσαρμογή της χώρας στις νέες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες είναι η ταχεία μείωση του άμεσου ρόλου του κράτους στην οικονομία". Τάδε έφη ο πρόεδρος των Εμποροβιομηχάνων της Αθήνας Γ. Παπαθανασίου χτες. Μόνο που, ως συνήθως, δε διευκρίνισε πώς και για ποιους θα "πρέπει" να γίνει αυτό...

Πάντως, εδώ που τα λέμε δεν έχει λόγο να παραπονιέται ο κύριος Παπαθανασίου και η παρέα του. Οι συστάσεις του εισακούονται και με το παραπάνω από την κυβέρνηση. Τι θέλουν δηλαδή; Να εκδοθεί μια πάγια κυβερνητική διαταγή, που να ορίζει τα οικονομικά υπουργεία, ως γραφεία μελετών και εντολών του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ; Και τα προσχήματα...;

ΠΡΟΣΩΠΟ

Νετσμεντίν Ερμπακάν

Από τη δεκαετία του 1970, όταν οι ισλαμιστές υπό την ηγεσία του Νετσμεντίν Ερμπακάν, είχαν συμμετάσχει σε δύο κυβερνήσεις συμμαχιών, έχει κυλήσει πολύ νερό κάτω από τις γέφυρες. Το πραξικόπημα των στρατιωτικών στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, ήταν μια από τις κυριότερες αιτίες που ο Ερμπακάν τέθηκε εκτός των διεκδικητών της εξουσίας.

Η θεαματική του επιστροφή εσχάτως, ως προφανούς διεκδικητή της εξουσίας,(πρώτο κόμμα στη νέα Βουλή), σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Ο Ερμπακάν εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο δύο γεγονότα: αφ' ενός τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος για την αντιλαϊκή (επιεικής ο όρος... ) οικονομική πολιτική, και την αποδυνάμωση των πάλαι ποτέ κραταιών σοσιαλδημοκρατών, του κόμματος του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Η συμμετοχή του Ερμπακάν - εκτός συνταρακτικού απροόπτου - στην κυβέρνηση συμμαχίας, με τον συντηρητικό Μεσούτ Γιλμάζ, δεν αναμένεται να μεταβάλει δραματικά τις βασικές επιλογές της Τουρκίας. Ούτε όσον αφορά τα δόγματα της εξωτερικής πολιτικής (παρά τις υψηλές του κορόνες), ούτε στην οικονομία (η σύγκλιση με τους ευρωπαϊκούς δείκτες είναι προαποφασισμένη). Ισως να μεταβάλει κάπως, την κοινωνική πολιτική - αλλά, κατά τα άλλα, δε θα αλλάξουν πολλά. Η - κατά πολλούς "ανίερη" - συμμαχία του με τον Μεσούτ Γιλμάζ, τού αφαιρεί τη δυνατότητα να εφαρμόσει έστω και στο ελάχιστο τις αρχές του"ισλαμικού κράτους" που ισχυρίζεται ότι πρεσβεύει. Η παρουσία του αναμένεται απλώς, να αποτελέσει άλλοθι για τον Γιλμάζ, στην άσκηση μιας δεξιόστροφης πολιτικής, με ανανεωτικό περιτύλιγμα.

Μπ. Γ.

Μάθαμε ότι τελικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Κλίντον προσκάλεσε τον Κ. Σημίτη για επίσκεψη στον Λευκό Οίκο. Απορία: Με δεδομένο ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν πρόλαβε να ακούσει τον Αμερικανό Πρόεδρο στο τηλέφωνο και άρχισε τα "ευχαριστώ" στις ΗΠΑ, τι να περιμένουμε μετά τη διά ζώσης επαφή; Κωλοτούμπες;

Ειδήσεις...

Τίποτε

ιδιαίτερο

σήμερα

στα δελτία,

δεν έβηξε

ο Ταδόπουλος

δε 'γίναν καλλιστεία,

μόνο δυο

γέροι βρέθηκαν

νεκροί

απ' ασιτία!

Τίποτε

ιδιαίτερο

σήμερα

στις οθόνες,

δεν είχε θύματα

τροχών

και υπουργών

κορόνες,

μόνο δυο

νέοι βρέθηκαν

νεκροί

από βελόνες!

Ο οίστρος

Επικίνδυνη πολιτική

Τα ερωτηματικά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σημίτη στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, η στάση απέναντι σε θέματα, που αφορούν στις ένοπλες δυνάμεις και οι προσεγγίσεις των αρμοδίων σε σύνθετα προβλήματα διπλωματικής και στρατιωτικής, ταυτόχρονα, τακτικής, πληθαίνουν καθημερινά. Και η αλήθεια είναι πως δεν πληθαίνουν μόνο, αλλά αποκτούν και ποιοτικά διαφορετικές αποχρώσεις.

Ετσι, κοντά στην ανευθυνότητα και την ανικανότητα, που ήταν δυνατόν να προσάψει κανείς στους χειρισμούς των πρώτων ημερών ή των "καυτών στιγμών", η κλιμάκωση του κυβερνητικού αλαλούμ - αρχίζοντας από τις στρατιωτικο - "πατριωτικές" ιαχές της πρώτης μέρας και φτάνοντας στην εσπευσμένη ανακοίνωση για τις... διατρήσεις του ελικοπτέρου -, προσθέτει και άλλα αξιολογικά στοιχεία για την κυβέρνηση και την πολιτική της. Στοιχεία που συνθέτουν μια ακατανόητη πρακτική και καταδεικνύουν μια επικίνδυνη πολιτική, η οποία, στο βαθμό που δεν ελέγχεται, είναι δυνατόν να προκαλέσει επιπλοκές με απροσδιόριστες επιπτώσεις και να μας σύρει σε περιπέτειες.

Ανεργος ένας στους τέσσερις

Ενας στους τέσσερις νέους του Πειραιά, κάτω των 30 χρόνων, είναι άνεργος, αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε απογευματινή εφημερίδα, ενώ τα γενικά ποσοστά ανεργίας στην πόλη ανέρχονται από 18% έως 20% και σε ορισμένους δήμους (π.χ. Πέραμα) αγγίζουν το 40%.

Εξόφθαλμο το τεράστιο πρόβλημα, όπως και οι πολύμορφες και τραγικές συνέπειές του. Η κυβέρνηση, όμως, δε χαμπαριάζει. Συνεχίζει και προτίθεται μάλιστα να εντείνει τη γνωστή και μέχρι σήμερα πολιτική της στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στην τακτική της ανοχής και ενθάρρυνσης της κάθε λογής ασυδοσίας των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Να αναρωτηθούμε, άραγε, πόσο πρέπει να οξυνθεί το πρόβλημα, για να πάρει κάποια μέτρα αντιμετώπισής του η κυβέρνηση; Μάλλον αυταπάτες θα σκορπίζαμε. Η συσπείρωση και ο ενωτικός αγώνας των εργαζόμενων είναι ο πλέον καλύτερος και ιδιαίτερα ο πιο σίγουρος δρόμος, για να υπάρξουν είτε τα μικρά είτε τα μεγάλα οφέλη για τους εργαζόμενους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ