ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Συζήτησαν για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής το προσεχές διήμερο στη Γάνδη, ανέπτυξε στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ενημέρωσαν τους συναδέλφους τους για τα όσα προετοιμάστηκαν ως εισηγήσεις προς τους ηγέτες της ΕΕ, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και από το ECOFIN.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Κυβερνητικής επιτροπής από τον υπουργό Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα μετέφερε στη συνέχεια ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, «ο Γ. Παπανδρέου μας ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο οποίο συμμετείχε, κατά το οποίο συζητήθηκαν θέματα που έχουν σχέση με την απάντηση που δίνει η Διεθνής Κοινότητα στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου».

Οπως είπε ο Δ. Ρέππας, η ΕΕ εκτιμά πως «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη, φαίνεται ότι θα έχουν μια σημαντική χρονική διάρκεια, δε θα ολοκληρωθούν γρήγορα. Γίνεται προσπάθεια να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει γίνει, φαίνεται ότι μέχρι τώρα έχουν επιτευχθεί οι στόχοι. Η αεράμυνα έχει εξουδετερωθεί, όπως επίσης και οι υποδομές που χρησιμοποιούνταν, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Οι προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη, αφορούν την επιδίωξη για πολιτική διπλωματική λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί για την επόμενη ημέρα στο Αφγανιστάν. Επίσης, διατυπώθηκε η θέση πως δεν πρέπει να επεκταθεί αυτή η στρατιωτική δραστηριότητα σε άλλες χώρες, πέρα από το Αφγανιστάν».

Στη συνέχεια μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον πρωθυπουργό λεπτομερώς την ατζέντα της Ατυπης Συνόδου Κορυφής και τη στάση που θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ατζέντα

Στη Γάνδη, στην άτυπη συνάντηση των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων, κατά την πρωινή σύνοδο η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από τις εξελίξεις για την εφαρμογή του ευρώ, ενόψει της κυκλοφορίας, από τη νέα χρονιά, του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος.

Το δεύτερο θέμα που θα συζητηθεί είναι το μέλλον της Ευρώπης, στη βάση σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λάακεν, το οποίο αναμένεται να υιοθετήσει και σχετική δήλωση για την οργάνωση του διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθούν δύο θέματα: Το ένα είναι οι εξελίξεις γύρω από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το δεύτερο είναι η πορεία της διεύρυνσης.

Το Σάββατο, 20 Οκτώβρη, συγκαλείται στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, θεσμός που δημιουργήθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής του Λουξεμβούργου, το Δεκέμβρη του 1997.

Στόχος της συνάντησης αυτής είναι η συζήτηση όλων των τελευταίων εξελίξεων, γύρω από την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, η ενίσχυση της συνεργασίας και ο συντονισμός της δράσης των χωρών για την καταπολέμηση του διεθνούς αυτού φαινομένου.

Στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, εκτός των 15 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα λάβουν μέρος και το σύνολο των υποψηφίων προς ένταξη χωρών, οι χώρες - μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), καθώς και οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ είναι ειδικά προσκεκλημένες να συμμετάσχουν στο γεύμα η Ρωσία, η Ουκρανία και η Μολδαβία. Στο τέλος των εργασιών θα υιοθετηθεί σχετική δήλωση, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για το θέμα της τρομοκρατίας.

Το ευρωμεσογειακό φόρουμ συζητά για την τρομοκρατία

Εν τω μεταξύ στις 25 και 26 του Οκτώβρη ο υπουργός Εξωτερικών, με την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ, θα προεδρεύσει έκτακτης συνάντησης του Ευρωμεσογειακού Φόρουμ στο Agadir του Μαρόκου.

Στη συνάντηση αυτή, η οποία συγκαλείται με πρόσκληση του βασιλιά του Μαρόκου, θα συζητηθούν θέματα συνεργασίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, καθώς επίσης θέματα που σχετίζονται με τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες του Μεσογειακού Νότου. Οι χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωμεσογειακό Φόρουμ είναι εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, καθώς και η Μάλτα. Ενώ από την πλευρά του Μεσογειακού Νότου συμμετέχουν η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, το Μαρόκο, η Τυνησία.

Θα κατηγορούνται ως τρομοκράτες και οι «συμπαθούντες»

Εφιαλτικές είναι οι αλλαγές που προωθούν οι 15 υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων σε βάρος των ατομικών δικαιωμάτων, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το τελικό κείμενο δεν έχει βέβαια διαμορφωθεί, αλλά όπως προκύπτει από την τελευταία σύνοδο των 15 Ευρωπαίων υπουργών Δικαιοσύνης στο Λουξεμβούργο, ο υπό κατάρτιση «ευρωτρομονόμος» επιφέρει περιορισμούς ακόμη και στην έκφραση γνώμης ή την ελευθεροτυπία.

Οι ιθύνοντες κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην προσπάθειά τους να έχουν ένα διευρυμένο ορισμό για την τρομοκρατία και να διασφαλίσουν την κυριαρχία τους, τσουβαλιάζουν ως τρομοκράτες ακόμη και ανθρώπους που αγωνίζονται για την ελευθερία.

Μάλιστα, αρκετές χώρες ζήτησαν να συμπεριληφθεί στο διευρυμένο ορισμό της τρομοκρατίας η υποστήριξη της τρομοκρατίας και η προτροπή σε τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης ο οποιοδήποτε πολίτης, ο οποίος διατυπώνει δημόσια απόψεις με τις οποίες τυχαίνει να δικαιολογεί - κατά την άποψή του - κάποια τρομοκρατική ενέργεια.

Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να κατηγορηθούν άνθρωποι που αγωνίζονται για δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και αντιτάσσονται σε αυταρχικά καθεστώτα. Με τον «ευρωτρομονόμο» και τον ορισμό της τρομοκρατίας, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσάτσος σε ραδιοφωνικό σταθμό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τρομοκράτης ακόμη και ο Αλέκος Παναγούλης, όταν αγωνιζόταν κατά του χουντικού καθεστώτος.

Βέβαια, ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, ο οποίος υποστηρίζει ότι προκειμένου να διασφαλιστεί το αγαθό της ασφάλειας, μπορεί να περιοριστούν τα αγαθά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας(!), αναγνωρίζει τους κινδύνους από τον «ευρωτρομονόμο». Σε χτεσινές δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό για τον προτεινόμενο ορισμό για την τρομοκρατία είπε μεταξύ άλλων πως «αν τον ανοίξουμε πολύ (σσ τον ορισμό), θα αρχίσει να γίνεται επικίνδυνο». Ιδιαίτερη σημασία έχει η αποδοχή από τον υπουργό Μ. Σταθόπουλο ότι «στα χέρια αυταρχικών εφαρμοστών ασφαλώς θα υπάρχει κίνδυνος».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος... εκτίμησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση, που θα γίνει στις 16 Νοέμβρη, οι υπουργοί Δικαιοσύνης θα περιορίσουν την έννοια της τρομοκρατίας.

Η βαθύτερη ουσία, όμως, είναι ότι κινδυνεύουν να κατηγορηθούν και να θεωρηθούν ύποπτοι όχι μόνο οι «συμπαθούντες» την τρομοκρατία, αλλά και οι απεργοί, οι διαδηλωτές, οι καταληψίες και γενικά οι άνθρωποι που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Παρασκευή:

  • Στις 18.15, στην εκπομπή ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, σε επανάληψη, τη συζήτηση του δημοσιογράφου Νίκου Μολυβιάτη με τον Κώστα Διάκο, μέλος της Γραμματείας της Πράσινης Πολιτικής, τον Βαγγέλη Στογιάννη, πρόεδρο των φίλων της γης και εκδότη του περιοδικού «Νέα Οικολογία» και τον Γιώργο Σαρηγιάννη, πολεοδόμο, καθηγητή του ΕΜΠ, με θέμα: «Οικολογία και Πόλεμος».
  • Στις 19.15 στην εκπομπή ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, σε επανάληψη, ο δημοσιογράφος Θανάσης Παπαρήγας, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, συζητάει με τον Κώστα Τουμασάτο, συγγραφέα του βιβλίου «Η Συνθήκη Σένγκεν».
  • Στις 20.25 στην εκπομπή ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, την ομιλία του Αντώνη Σκυλλάκου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, στους εργαζόμενους του μηχανοστασίου του ΟΣΕ στο Ρέντη.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ, τη συζήτηση του δημοσιογράφου Γιάννη Χατζηγεωργίου με τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, Δημήτρη Καλτσώνη και Δημήτρη Σουλιώτη για το καίριο πλήγμα, που επιχειρείται από κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση στα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Καταγγελία του ΠΑΜΕ

Την ύποπτη κατηγορία κατά του συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ Κώστα Χριστόπουλου ως τρομοκράτη που σε πρόσφατο δημοσίευμά της υιοθέτησε η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

«Στην αμερικανόμπνευστη ιμπεριαλιστική λογική - σημειώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ - ότι "όποιος δεν είναι μαζί μας και πολύ περισσότερο όποιος αντιπαλεύει την αντιλαϊκή ιμπεριαλιστική πολιτική των πολέμων, των δικτατοριών, των λευκών κελιών της Τουρκίας και της καταλήστευσης των λαών, είναι εχθρός και τρομοκράτης, που πρέπει να πεθάνει» υιοθετεί στο ακέραιο η τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ».

Ανάμεσα στα πολλά ονόματα των «τρομοκρατών» συμπεριλαμβάνει και το όνομα του εκλεγμένου στην ΑΔΕΔΥ συνδικαλιστή Κώστα Χριστόπουλου, που με συνέπεια αντιπαλεύει την απάνθρωπη ιμπεριαλιστική πολιτική και δραστηριοποιείται ενάντια στα λευκά κελιά του θανάτου στην Τουρκία.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει αυτή την τακτική και καλεί σε μέτωπο, όλους τους εργαζόμενους, για να ανατρέψουν αυτή την ιμπεριαλιστική τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ