ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου δίνει τον τόνο

Περιοδεία αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση της ΔΕΘ
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τη διοίκηση της ΔΕΘ
Στο «δεύτε τελευταίον ασπασμόν» παραπέμπει η φετινή Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Τόσο οι εξελίξεις γύρω από την ίδια τη ΔΕΘ όσο και αυτές που αφορούν σ' ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων που προβάλλονται μέσα από τα περίπτερα (δημόσιες ή του ευρύτερου δημόσιου και συνεταιριστικού τομέα) μαρτυρούν ότι η ΔΕΘ, από ένα βήμα, όπου σ' ένα βαθμό προβαλλόταν και το αποτέλεσμα του μόχθου των εργαζομένων αλλά κι αυτό που είθισται να λέμε εθνικός πλούτος, μετατρέπεται ραγδαία σε ένα παζάρι από λίγους για ακόμα πιο λίγους. Τόσο οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ίδιας της ΔΕΘ όσο κι αυτές που αφορούν στις δημόσιες επιχειρήσεις ρίχνουν βαριά τη σκιά τους σ' όλο το χώρο της έκθεσης, έτσι που τα λόγια τα μεγάλα για το «κέντρο των Βαλκανίων» να μην ακούγονται πλέον ούτε ως ανέκδοτο.

Οχι τυχαία η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, που φτάνει κάθε χρόνο στη ΔΕΘ, συνηθίζει να επισκέπτεται κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως και αυτές του συνεταιριστικού κινήματος, θέλοντας έτσι να δείξει την υποστήριξη του Κόμματος σε κείνους τους χώρους της παραγωγής που πρέπει να αποτελούν «ένα το κρατούμενο» για μια άλλου τύπου ανάπτυξη της χώρας. Συνήθως αυτό που προβαλλόταν άλλα χρόνια σ' αυτούς τους χώρους ήταν η περηφάνια του εργατικού δυναμικού για το αποτέλεσμα της δουλιάς του. Αυτό που καταγράφηκε φέτος με ιδιαίτερη ένταση ήταν η αγωνία. Η πολιτική της άγριας ιδιωτικοποίησης φαίνεται πως αρχίζει να βάζει ένα τέλος και σε διάφορες αυταπάτες. Χωρίς αυτό, βέβαια, να σημαίνει πως είναι εμφανή και σημάδια ριζοσπαστικοποίησης συνειδήσεων.

Η περιοδεία της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ άρχισε από το περίπτερο της Υπηρεσίας Πυρόσβεσης και στη συνέχεια πέρασε από αυτά των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΕΚΕ, ΑΓΝΟ, ΕΑΣ Ηρακλείου, ΕΑΣ Παγγαίου, Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ΕΡΤ3, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, ΥΠΕΧΩΔΕ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών καθώς και στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Εισερχόμενη στο περίπτερο της ΑΓΝΟ η Αλέκα Παπαρήγα είπε αστειευόμενη στους παραβρισκόμενους: «Εσείς τώρα και είστε και δεν είστε», θέλοντας έτσι να υποδηλώσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη αυτή συνεταιριστική επιχείρηση, λόγω της στάσης της κυβέρνησης και της ΑΤΕ. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, για πολλούς λόγους αλλά και για το συμφέρον των καταναλωτών, θα πρέπει να διατηρήσουν τη συνεταιριστική τους μορφή και είναι χρέος και των εργαζομένων σ' αυτές να αγωνιστούν για να μην περάσουν σε χέρια ιδιωτών. Πως η πορεία της ΑΓΝΟ αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα ότι η Ελλάδα διαθέτει τον πλούτο, τα μέσα, την τεχνογνωσία για να μπορέσει ο λαός να ζήσει καλά. Κι όμως, σήμερα δε γίνεται αυτό. Μερικοί γαλακτοβιομήχανοι θησαυρίζουν και οι εργαζόμενοι και οι παραγωγοί υποφέρουν, είπε χαρακτηριστικά.

Με τη σειρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΑΓΝΟ, Φ. Γεωργουδάκης, ευχαρίστησε την Αλέκα Παπαρήγα για τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης και το ειλικρινές ενδιαφέρον του Κόμματος για την επιβίωση και παραπέρα ανάπτυξη της ΑΓΝΟ. Εξήγησε ακόμα ότι το Σωματείο Εργαζομένων της επιχείρησης είναι αντίθετο με την ακολουθούμενη από την κυβέρνηση και ΑΤΕ τακτική για την απαξίωση και το ξεπούλημα της επιχείρησης και ότι θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις του για την αποτροπή αυτών των σχεδίων.

Στο περίπτερο της ΕΡΤ-3 η Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε σύντομη συνέντευξη στο ραδιόφωνο. Στη συνέντευξη δήλωσε ότι είναι ανήσυχη για το μέλλον της έκθεσης γιατί η ιδιωτικοποίηση δημιουργεί τις συνθήκες όπου όλα μπορούν να συμβούν. Δε θέλουμε, είπε, να τρομάξουμε τον κόσμο αλλά οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία εκεί οδηγούν.

Στο περίπτερο της ΕΥΑΘ η Αλέκα Παπαρήγα, χαριτολογώντας, έθιξε ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη, αυτό της λειψυδρίας. «Τι θα γίνει με την ΕΥΑΘ, πότε επιτέλους θα πιει νερό η Θεσσαλονίκη;», ρώτησε τον υπεύθυνο του περιπτέρου, που κατανοώντας τη σοβαρότητα του ερωτήματος άρχισε να εξηγεί την κατάσταση και τα μέτρα που παίρνει η επιχείρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στο περίπτερο του ΟΤΕ μίλησε στους εργαζόμενους για τις προσπάθειες που γίνονται για εισβολή στο χώρο του ΟΤΕ από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και την προσπάθεια της κυβέρνησης για ολοκληρωτικό ξεπούλημα του Οργανισμού και παράδοσή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να μη δεχτούν αδιαμαρτύρητα τις εξελίξεις αυτές αλλά να αγωνιστούν όλοι μαζί για να τις αποτρέψουν.

Οι εργαζόμενοι πληρώνουν πρώτοι τη ζημιά

Συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τις διοικήσεις της ΔΕΘ και του συλλόγου εργαζομένων στην Εκθεση

Με το σωματείο των εργαζομένων
Με το σωματείο των εργαζομένων
«Είχαμε αντιταχθεί εξαρχής στη διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, ακριβώς επειδή εκφράζει κάτι βαθύτερο. Αντανακλά αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία», σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της «Helexpo Ελληνικές Εκθέσεις ΑΕ» Γ. Σορτίκο και τον Αντιπρόεδρο Δ. Κοσκοσίδη. Και διευκρίνισε πως όποιες αλλαγές και αν έχουν γίνει στην οικονομία, η Ελλάδα παραμένει τελευταία στην ΕΕ. Και αυτό δεν οφείλεται στο επιστημονικό και εργατικό δυναμικό της χώρας, αλλά στο πώς ενσωματώνεται η Ελλάδα στους Διεθνείς Οργανισμούς.

Την Αλέκα Παπαρήγα συνόδευε πολυμελές κλιμάκιο της ΚΕ αποτελούμενο από τον Κ.Παρασκευά, μέλος του ΠΓ, Θ. Κωνσταντινίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, Μ. Κοψίδη μέλος της ΚΕ, Χρ. Κόφα, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΚΟΘ του ΚΚΕ και Γιάννη Κατσαρό, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, οι δύο βουλευτές Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδης και Α. Τζέκης, καθώς και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Στη συνάντηση με τη Διοίκηση της Εκθεσης, ο Γ. Σορτίκος ενημέρωσε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το σχέδιο της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει μειοψηφικό πακέτο της Helexpo ως και 45% ενώ το άλλο 45% θα παραμείνει στο Δημόσιο και το υπόλοιπο στον έλεγχο των φορέων της πόλης. Επίσης, επιβεβαίωσε έμμεσα τους φόβους των φορέων της πόλης για μεταφορά της Εκθεσης από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αναφερόμενος στις ανάγκες επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Εκθεσιακού Κέντρου πέρα από τα όρια των 180 στρεμμάτων, όπου δραστηριοποιείται σήμερα στο κέντρο της πόλης.

«Οχι» στην ιδιωτικοποίηση

Την αντίθεσή τους στην πολιτική ιδιωτικοποίησης που ακολουθεί η κυβέρνηση για τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, με στόχο να παραδώσει το οικονομικό φιλέτο του Εθνικού Εκθεσιακού Φορέα στους ιδιώτες εξέφρασε η Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΘ, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Μετά τη διάσπαση της ΔΕΘ σε δύο εταιρίες τη «Helexpo Ελληνικές Εκθέσεις ΑΕ» και τη ΔΕΘ, που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Φεβρουάριο αποκαλύφθηκε και τυπικά η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τη Helexpo (διαθέτει ουσιαστικά όλο τον κύκλο εργασιών, όλα τα έσοδα, αφού έχει το δικαίωμα διοργάνωσης όλων των κλαδικών εκθέσεων, αλλά και της Γενικής) για να την παραδώσει στη συνέχεια στον ιδιώτη επενδυτή. Στη Helexpo απορροφήθηκαν 56 εργαζόμενοι και στη ΔΕΘ παρέμειναν 60, οι οποίοι εργάζονται υπερωριακά έως και 100 ώρες στις περιόδους αιχμής. Οι υπόλοιποι 183 προβλέπεται ότι θα μεταταγούν σε υπηρεσίες του νομού, με ή χωρίς τη θέλησή τους. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι οι 183 υπό μετάταξη παραμένουν στη ΔΕΘ όλο αυτό το διάστημα χωρίς εργασιακό αντικείμενο. Και όταν, λόγω της διοργάνωσης της 65ης ΔΕΘ, ζήτησαν να ενεργοποιηθούν για να βοηθήσουν στο στήσιμο της Εκθεσης, κρίθηκε προτιμότερο από τη διοίκηση της Helexpo οι εργασίες να ανατεθούν σε εργολάβους.

Αγώνας χωρίς αυταπάτες

Να μην έχουν αυταπάτες, να εμποδίσουν αγωνιστικά το ξεπούλημα της ΔΕΘ και να παλέψουν για να μην εφαρμοστούν τα νέα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, κάλεσε τους εργαζόμενους η Αλ. Παπαρήγα. Μάλιστα, για το «δόλωμα» των μετατάξεων που πέταξε η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει τη συναίνεση των εργαζομένων στο ξεπούλημα του Εθνικού Εκθεσιακού φορέα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως δε θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ειδικά αυτή την περίοδο, που ιδιωτικοποιούνται και τομείς του δημοσίου και περισσεύουν δημόσιοι υπάλληλοι. Ιδιαίτερα επισφαλής είναι η λογική των μετατάξεων, αφού τώρα επιχειρείται να ανατραπούν τα πάντα. Και προειδοποίησε πως από τη στιγμή που η κυβέρνηση πουλά τομείς στρατηγικής σημασίας όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες κλπ., από τη στιγμή που επιφέρει τέτοιες αλλαγές, δεν μπορεί για την εκθεσιακή πλευρά της οικονομίας να κρατήσει μια άλλη στάση.

«Συμφέρον του τόπου σημαίνει συμφέρον των εργαζομένων», ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα, απαντώντας στη λογική της κυβέρνησης πως όσα γίνονται, γίνονται για το συμφέρον του τόπου. Και επικεντρώνοντας τη συζήτηση γύρω από τα μέτρα της κυβερνητικής επιτροπής για τα εργασιακά ζητήματα, δήλωσε ξεκάθαρα πως «αν δεν αντιπαραταχθεί σήμερα η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, αυτά τα μέτρα θα περάσουν. Πρόκειται για μια πολιτική που είναι μεθοδευμένη και η οποία θα φέρει σε όλη την Ευρώπη τούς εργαζόμενους σε πολύ χειρότερη θέση».

Η ΔΕΘ έχει «βγει στο σφυρί»
  • Ο δήμαρχος προτείνει να αγοραστούν από το δήμο οι μετοχές
  • Συνάντηση χτες με την Αλέκα Παπαρήγα

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά την επίσκεψη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης
Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ κατά την επίσκεψη στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης
Ως κυρίαρχο πρόβλημα της πόλης αυτό της πώλησης της ΔΕΘ, παρουσίασε τις εξελίξεις γύρω από την Εκθεση ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος στη συνάντησή του με την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, που έγινε στο δημαρχείο.

Ο δήμαρχος, βέβαια, έκανε καθαρό πως επί της ουσίας δε διαφωνεί με την κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής η οποία μετατρέπει το δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα. Η διαφωνία του εστιάζεται κύρια στη συγκεκριμένη μεθόδευση ιδιωτικοποίησης, που οδηγεί τη ΔΕΘ στα χέρια του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση σημείωσε: «Είμαστε αντίθετοι στις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις, είμαστε αντίθετοι στην πώληση έστω του 25% και του μάνατζμεντ και της εισαγωγής του 20% στο Χρηματιστήριο. Σε όλο τον κόσμο, σε όλη την Ευρώπη, οι Διεθνείς Εκθέσεις ανήκουν ή στο κράτος ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κατ' επανάληψη έχω τονίσει ότι στις Βρυξέλλες ανήκει 100% στο δήμο. Ενημέρωσα και για την πρόθεση του Δήμου θεσσαλονίκης να διεκδικήσει ακόμη και οικονομικά την αγορά αυτού του 25% και του μάνατζμεντ της Hellexpo. Εχουμε και την EXPO 2007-2008 που ακούμε και διαβάζουμε στις εφημερίδες, ότι θα διεκδικήσει η χώρα μας, που για μένα είναι μια δικαιολογία για να δημιουργήσουμε ένα καινούριο εκθεσιακό κέντρο εκτός Θεσσαλονίκης, να υποβαθμιστεί η υπάρχουσα Εκθεση της πόλης μας και ακόμη χειρότερα αύριο-μεθαύριο να δοθούν ως δώρο στον επενδυτή αυτόν, ο οποίος θα αγοράσει έναντι 3-4 δισ. δρχ. τη ΔΕΘ και τις καινούριες αυτές εγκαταστάσεις».

Να μείνει στο κράτος

Από την πλευρά της η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε: «Δυστυχώς η ΔΕΘ έχει ήδη "βγει στο σφυρί". Αυτή είναι η γνώμη μας, η εκτίμησή μας, η βεβαιότητά μας. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της Εκθεσης και στη διάσπαση την τεχνητή που έγινε τώρα σε ΔΕΘ και Hellexpo. Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνει στο κράτος. Ακούσαμε με ενδιαφέρον την πρόταση του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Εμείς δε θα αποκλείαμε και αυτή την περίπτωση, στο βαθμό όμως που δε λειτουργήσει ως άλλοθι για την κυβέρνηση για να ρίξει τα βάρη στο Δήμο Θεσσαλονίκης μιας Εκθεσης που είναι διεθνής, πανελλαδική, δεν είναι τοπική, και στο βαθμό που δεν αποτελέσει άλλοθι για να στηρίξει η κυβέρνηση άλλα εκθεσιακά ιδιωτικά κέντρα. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι δεν πρέπει να πουληθεί η ΔΕΘ και από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρξει συζήτηση για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος της ΤΑ σ' αυτή την Εκθεση.

Υποστηρίζουμε τα αιτήματα των εργαζομένων να μην απολυθούν. Εφόσον η κυβέρνηση λέει ότι η ΔΕΘ παραμένει και με αυτή τη μορφή ως χώρος δραστηριότητας, πώς είναι δυνατόν να μην παραμείνουν και οι εργαζόμενοι. Πρόκειται λοιπόν για μια εξέλιξη εντελώς αρνητική και για τη Θεσσαλονίκη και για τον τόπο και για τους εργαζόμενους. Και ακόμα περισσότερο από την πληροφόρηση που είχαμε από το δήμαρχο, επιβεβαιώνεται ότι όχι μόνο η Θεσσαλονίκη αλλά ολόκληρη η Ελλάδα πάει να γίνει ένα εκθεσιακό κέντρο, μια χώρα δηλαδή μεσίτης, μεσολαβητής για συμφέροντα εγχώρια και ξένα και όχι για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού».

Γρανάζι του κρατικού μηχανισμού

Αναφερόμενη γενικότερα στις εξελίξεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε: «Μας απασχολεί πάρα πολύ αυτή η τάση που έχει εκδηλωθεί τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση, αλλά μπορώ να πω ότι γενικά υποστηρίζεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να πάρουν οι δήμοι όσο γίνεται περισσότερες αρμοδιότητες. Στην πραγματικότητα περνάνε το μπαλάκι, κυριολεκτικά, ανάληψης ευθυνών χωρίς καμία στήριξη, και μιλάμε για ευθύνες που έχουν να κάνουν με κυβερνητικές υπηρεσίες, γενικότερα δηλαδή με την καθημερινή ζωή του ανθρώπου. Και πολύ φοβόμαστε ότι μέσω του νομοσχεδίου για το λεγόμενο εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, η ΤΑ δε θα είναι τίποτε άλλο παρά ένα γρανάζι, ένας μηχανισμός του κρατικού μηχανισμού. Μηχανισμός του κρατικού μηχανισμού, με συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική. Πιστεύουμε ότι όλοι οι δήμοι, ανεξάρτητα με ποια κομματική σημαία εμφανίστηκαν ή ψηφίστηκαν, αν είναι ουδέτεροι ή όχι, δεν έχει σημασία για μας, πρέπει να μιλήσουν καθαρά στο λαό, ότι η ΤΑ χάνει αντικειμενικά όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούσε κάποιος να μιλήσει στο παρελθόν για ένα θεσμό κοντά στο λαό».

Τι έχει να κερδίσει ο λαός;

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν μπορεί η Θεσσαλονίκη να γίνει οικονομικό κέντρο της περιοχής σημείωσε: «Οικονομικό κέντρο κάποιων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να γίνει η Θεσσαλονίκη. Το ζήτημα είναι τι έχει να κερδίσει ο ελληνικός λάος, τι έχουν να κερδίσουν οι κάτοικοι της περιοχής. Από την άλλη μεριά θεωρώ ότι έτσι όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση αυτός ο στόχος, παρουσιάζεται με αρκετή έπαρση. Ξεχνά η κυβέρνηση ότι στα Βαλκάνια υπάρχει ένας πολύ μεγάλος ανταγωνισμός για το ποια πόλη, ποια περιοχή θα γίνει οικονομικό κέντρο ανάλογα με το αν η περιοχή αυτή είναι γερμανικής, βρετανικής, αμερικάνικης επιρροής. Επομένως, επί της ουσίας οικονομικό κέντρο υπέρ του λαού δε θα γίνει. Αλλά μπορεί και τυπικά να μη γίνει οικονομικό κέντρο όπως το οραματίζεται ο κ. Σημίτης».

Θα φέρει δεινά αυτή η «ανάπτυξη»

Με τα μέλη της ΔΕ του ΤΕΕ -Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, συναντήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Τι αναπτύσσεται στην Ελλάδα, τι κοστίζει αυτή η ανάπτυξη και τα αποτελέσματα αυτής της ανάπτυξης ποιος τα εισπράττει;». Αυτό το ερώτημα έθεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ως βασικό άξονα της πολύωρης συζήτησης που είχε αργά χτες βράδυ με τα μέλη της Διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας - Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην ανάπτυξη που επιχειρείται στη χώρα, διευκρίνισε πως αυτή δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα του λαού και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών. Απαντώντας στο μοντέλο ανάπτυξης που παρουσιάζει η κυβέρνηση για την Ελλάδα ισχυριζόμενη ότι θα μετατραπεί σε κέντρο των Βαλκανίων, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως το ΚΚΕ δε δέχεται την ανάπτυξη της χώρας μέσα από το ρόλο του μεσολαβητή στο πλιάτσικο που συντελείται στην περιοχή σε όφελος των πολυεθνικών. Προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα υποστεί τις συνέπειες από τις ραγδαίες και αρνητικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα.

Στη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κ/Μ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεγάλων έργων όπως το ΜΕΤΡΟ, η υποθαλάσσια αρτηρία, η υδροδότηση της πόλης, ο βιολογικός καθαρισμός κλπ. Εργα την υλοποίηση των οποίων, όπως ανέφερε η Αλ. Παπαρήγα, στηρίζει το ΚΚΕ όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα έργα της περιφέρειας που έχουν εγκαταλειφθεί ή καθυστερούν, ενώ είναι αναγκαία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού.

Εμπάργκο στην κυβερνητική πολιτική

Κάλεσμα στους εργαζόμενους να κηρύξουν εμπάργκο στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής απηύθυνε κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη ΔΕΘ η Αλέκα Παπαρήγα. Μετά και τη συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΘ, με δήλωσή της προς τους δημοσιογράφους, σημείωσε:

«Τώρα τα πράγματα έχουν υπερωριμάσει και είναι ξεκάθαρα, ώστε η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων να βάλει σε εμπάργκο τα κυβερνητικά μέτρα για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, για τη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, για αντιδραστικές αλλαγές στον τομέα της υγείας. Κυριολεκτικά πρέπει οι εργαζόμενοι να βάλουν εμπάργκο. Και ανεξάρτητα πού ανήκει ο κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα τι στάση κράτησε χτες ή προχτές, εργαζόμενος ή συνδικαλιστής, να συμβάλλει ώστε να διαμορφωθεί πραγματικά ένα ενιαίο μέτωπο πάλης των εργαζομένων, αυτά τα μέτρα να μην προχωρήσουν, να μην περάσουν στους τόπους δουλιάς.

Ακριβώς, με την ευκαιρία που βρίσκομαι εδώ στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης, σ' ένα χώρο που μπήκε στην τροχιά της ιδιωτικοποίησης, όπως σημαντικοί και στρατηγικοί τομείς της ελληνικής οικονομίας, ακριβώς σ' αυτό το χώρο θέλουμε να αναδείξουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους σ' αυτό το χώρο, που βρίσκονται κάτω από την αβεβαιότητα μιας εξαιρετικά αβέβαιης μετάταξης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ