Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Οξύνεται ο «εμπορικός πόλεμος»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Οξύνεται ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων ΗΠΑ - Κίνας, που εκφράζεται με τον λεγόμενο «εμπορικό πόλεμο». Χτες, όπως αναμενόταν εδώ και καιρό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε επιπρόσθετους δασμούς 10% σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας περίπου 200 δισ. δολαρίων, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή στις 24 Σεπτέμβρη. Οι δασμοί θα φτάσουν στο 25% από την Πρωτοχρονιά του 2019. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε τις αποφάσεις του κατηγορώντας την Κίνα ότι «επιχειρεί να επηρεάσει» τις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές του Νοέμβρη, «εξαπολύοντας επίθεση στους καλλιεργητές μας, τους κτηνοτρόφους και τους βιομηχανικούς εργάτες επειδή είναι πιστοί σε μένα».

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος προσπάθησε να υποβαθμίσει τις επιπτώσεις που θα έχει η νέα αντιπαράθεση με την Κίνα στους Αμερικανούς εργαζόμενους, λέγοντας στο CNBC: «Δεν θα έχουν σημαντική επίπτωση γιατί είναι απλωμένοι οι δασμοί σε χιλιάδες και χιλιάδες προϊόντα... Κανείς δεν θα το προσέξει στην πραγματικότητα στο τέλος».

Η εξέλιξη προκάλεσε αναμενόμενα σινικά αντίποινα. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανακοίνωσε νέους δασμούς ύψους μεταξύ 5-10% σε 5.200 αμερικανικά προϊόντα συνολικής αξίας περίπου 60 δισ. δολαρίων. Στόχος είναι, όπως ανακοινώθηκε, «να υπερασπιστεί τις ελεύθερες συναλλαγές και τις πολυμερείς ανταλλαγές και να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα» της Κίνας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του σινικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ υπαινίχθηκε ότι το Πεκίνο μπορεί να μην επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο πρόβλημα, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να διεξάγονται «στη βάση της ισότητας και της καλής πίστης» που τώρα δεν υπάρχουν.

Οι κόντρες ΗΠΑ - Κίνας προκάλεσαν την αντίδραση της επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, που χαρακτήρισε την κλιμάκωση «πολύ ατυχή». Πρόσθεσε πως «η ΕΕ συμμερίζεται τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για ορισμένες από τις πολιτικές της Κίνας», τονίζοντας: «Ομως διαφωνούμε με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ... Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν είναι καλοί και δεν μπορούν εύκολα να κερδηθούν». Η δήλωσή της έγινε μία βδομάδα πριν από την επανέναρξη συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ, ΕΕ και Ιαπωνία, με στόχο την άμβλυνση των μεταξύ τους εμπορικών διενέξεων.

Η Μάλμστρομ επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα ανακοινώσει επίσημα τις προτάσεις για «μεταρρυθμίσεις» και «περισσότερη διαφάνεια» στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) στις 28 χώρες - μέλη, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού στη Γενεύη αύριο, Πέμπτη 20/9.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ