Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΡΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ»
Εγχείρημα ενταγμένο στο «κουβάρι» του ανταγωνισμού ΗΠΑ, ΕΕ με Ρωσία, Κίνα

Ολοκληρώθηκε χτες, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας, η διήμερη Σύνοδος της λεγόμενης «Πρωτοβουλίας Τριών Θαλασσών» (3SI) (Βαλτικής, Αδριατικής, Μαύρης Θάλασσας), μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και εκφράζει την επιδίωξη των αστικών τάξεων 12 χωρών της περιοχής της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία, Τσεχία) να προωθήσουν διάφορες συμμαχίες εντός και εκτός ΕΕ. Στην πρωτοβουλία αυτή παρεμβαίνουν τόσο οι ΗΠΑ, Κίνα όσο και η Ρωσία, που αναπτύσσει σχέσεις με τις αστικές τάξεις αυτών των χωρών. Χτες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι οι εκπρόσωποι των Εμπορικών Επιμελητηρίων 7 συμμετεχόντων κρατών στο πλαίσιο του 2ου Επιχειρηματικού Φόρουμ, από Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια άτυπη πλατφόρμα συντονισμού των προεδρείων τους, ώστε να «προωθήσουν την ταχύτερη ανάπτυξη, ιδίως όσον αφορά τις υποδομές στον άξονα Βορρά - Νότου, αλλά όχι μόνο, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική σύγκλιση με την υπόλοιπη ΕΕ». Οπως αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν, η προσπάθεια «επικεντρώνεται σε τρεις κύριους τομείς - μεταφορές, Ενέργεια, ψηφιακή τεχνολογία - χωρίς να αποκλείονται άλλοι τομείς ενδιαφέροντος στους οποίους η μεγαλύτερη διασυνδεσιμότητα μπορεί να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη». Βεβαίως, πρόκειται για ανάπτυξη που θα ευνοεί το κεφάλαιο και θα στηρίζει την ανταγωνιστικότητά του στο τσάκισμα όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 7 αυτές χώρες υπογραμμίζουν και την παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή τους, που την εμφανίζουν «να αποτελεί καταλύτη για ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών της περιοχής και ως μέρος της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης γενικότερα».

Επίσης, επισημαίνεται ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα ως «καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία και τη βιωσιμότητα της Πρωτοβουλίας μακροπρόθεσμα».

Τελικά αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Εθνικών Εμπορικών Επιμελητηρίων της Πρωτοβουλίας με σκοπό την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του Επιχειρηματικού Φόρουμ και τη σύνδεση των επιχειρηματιών της περιοχής. Επίσης, να δοθεί έμφαση σε τομείς όπως η νεανική επιχειρηματικότητα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις και τα «πάρκα» τέτοιων επιχειρήσεων και ταυτόχρονα να αναζητηθεί χρηματοδότηση από την ΕΕ και αλλού.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, έστειλε επιστολή στον Ρουμάνο ομόλογό του, Κλάους Γιοχάνις, ενώ στη Σύνοδο βρέθηκε ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, που επικέντρωσε την παρέμβασή του στο ζήτημα της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, προτρέποντας για πιο θαρραλέες εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, παραβρέθηκε στη συνάντηση και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, ζήτημα που έπιασαν και άλλοι ηγέτες. Ο Πρόεδρος δε της Πολωνίας, Αντρζέι Ντούντα, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ και το ΝΑΤΟ αποτελούν βασικούς παράγοντες για την επιτυχία της Πρωτοβουλίας». Και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χ. Μάας, στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής προς ανατολάς που προωθεί το γερμανικό κεφάλαιο εδώ και δεκαετίες, τάχθηκε υπέρ «της στενότερης συνεργασίας με τους ανατολικούς γείτονες». Επίσης, στη διάρκεια της Συνόδου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης συμφώνησε με τη ρουμανική κυβέρνηση να της δώσει δάνειο 25 εκατομμυρίων ευρώ για έργα υποδομής.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή παρεμβαίνει και η Κίνα, που ενδιαφέρεται για υποδομές που θα ενισχύσουν τους μακρόπνοους σχεδιασμούς της πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», των σύγχρονων εμπορικών δρόμων. Στη συνάντηση εκπροσωπήθηκε από τον Σεν Γιουεγιουέ από το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο Κίνας, που συζήτησε με την Ρουμάνα πρωθυπουργό Βιόριτσα Ντάντσιλα τη δυνατότητα να ενισχυθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ