Παρασκευή 5 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απ' τα μνημόνια βγαίνεις όταν καταργείς τους νόμους τους

-- Η κυβέρνηση επιμένει ότι έβγαλε τη χώρα απ' τα μνημόνια και υποστηρίζει αυτήν την άποψη με διάφορες πρωτοβουλίες και αποφάσεις, δηλαδή έχουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού, έχουμε επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μάλλον θα καταφέρει να μην περικοπούν τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση οι συντάξεις, όλα αυτά δεν σημαίνουν κάτι θετικό για τον ελληνικό λαό, για τους εργαζόμενους;

-- Καταρχήν, για να βγεις απ' τα μνημόνια, σημαίνει ότι παύουν να υπάρχουν τα μνημόνια που υπήρχαν. Τα τρία μνημόνια που εγκρίθηκαν, ψηφίστηκαν, είναι σε πλήρη ισχύ με τους εφαρμοστικούς, αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους και μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία υπόσχεση έστω ότι μισός νόμος θα καταργηθεί απ' αυτούς. Δεύτερον, τι είναι τα μνημόνια; Τα μνημόνια είναι η συμφωνία που κάνεις με τους εταίρους σου, ήταν γραπτή τότε, τώρα κάποιες είναι γραπτές, κάποιες είναι προφορικές διαβεβαιώσεις ότι «θα προχωρήσω κάποιες αναδιαρθρώσεις, θα κάνω κάποιες μεταρρυθμίσεις για να μπορέσω να προσαρμοστώ σε σχέση με το χρέος, την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, για να βάλω σε μια ρότα την οικονομία». Αυτό εξακολουθεί να υπάρχει και είναι σε πλήρη ισχύ με συμφωνία. Γι' αυτό έχουμε πει ότι αυτό είναι «μεταμνημονιακό μνημόνιο», όπως ήταν τα υπόλοιπα, δηλαδή θα έχεις πάλι την εποπτεία, την επιτήρηση, θα 'χεις όλα αυτά.

-- Παρ' όλα αυτά, υπάρχουν τρία συγκεκριμένα μέτρα που ανέφερα που προωθεί ή που θέλει, που επιδιώκει η κυβέρνηση, και ρώτησα αν αυτό θα έχει ένα αποτύπωμα θετικό στην οικονομία και κυρίως στον κόσμο.

-- Κοιτάξτε να δείτε, ας πάρουμε να δούμε αυτά τα μέτρα. Τις συντάξεις για παράδειγμα. Καταρχήν δεν είναι σίγουρο, γιατί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι και οι δύο εκδοχές. Είναι υπό διαπραγμάτευση, εγώ λέω δεν αποκλείεται, αυτή είναι η εκτίμησή μας, να πάρουν αναβολή, γιατί για αναβολή θα πρόκειται, μικρή ή μεγαλύτερη δεν έχει σημασία. Και λέμε αναβολή, διότι άμα εξακολουθεί να ισχύει ο νόμος που προβλέπει τις περικοπές των συντάξεων, ο νόμος Κατρούγκαλου εννοώ, οποιαδήποτε στιγμή μια στραβή να γίνει ή μια μισόστραβη τέλος πάντων, κάθε τρίμηνο είναι εδώ οι επιτηρητές, σου λένε παρ' το τώρα και πάει λέγοντας. Αρα θα το έχεις σε ένα διάστημα, σε ένα χρόνο κ.λπ.

Δεύτερο που θέτουμε, είναι ότι δεν πρέπει να κρύβουμε ότι έχουν γίνει ήδη 21 μειώσεις συντάξεων όλα αυτά τα χρόνια και πάρα πολλές απ' αυτές που δεν έχουμε το χρόνο τώρα να τις αναλύσουμε, έχουν γίνει με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα 3,5 - 4 χρόνια που είναι στην κυβερνητική εξουσία και με τους προηγούμενους πιο πριν. Εχουμε επίσης περικοπές, κατάργηση του ΕΚΑΣ, άλλες περικοπές στις επικουρικές. Ουσιαστικά εξανεμίζεται αυτό που μπορείς να πεις ότι θα είναι ανακούφιση, για κάποιο κόσμο. Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση κι αυτό λέει προς τους δανειστές και εταίρους της, είναι ότι «μη με δυσκολεύετε πολύ στις εκλογές, αφού σας κάνω όλα τα άλλα». Επίσης στοιχείο εδώ είναι ότι σου λέει «ξέρεις, εντάξει, θα αναβάλω τις μειώσεις στις συντάξεις, που θα άρχιζαν το Γενάρη, αλλά δεν προχωράω τα αντίμετρα, τα υπόλοιπα που σας υποσχέθηκα στη ΔΕΘ ή προχωράω ένα πολύ μικρό μέρος». Μάλιστα, ο Τσακαλώτος είπε «σταδιακά», λίγο τώρα, λίγο του χρόνου, λίγο του παραχρόνου και πάει λέγοντας.

Αλλο ζήτημα, να δούμε τον κατώτερο μισθό; Εγινε με βάση το νόμο Βρούτση. «Μπράβο» είπε ο κ. Βρούτσης και η ΝΔ στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τον υλοποίησε και στην κ. Αχτσιόγλου που τον ενεργοποίησε, αυτό έκανε προς το παρόν. Ενεργοποίησε τον νόμο Βρούτση που μιλάει για κατώτερο μισθό με υπουργική απόφαση, δηλαδή «τέρμα οι διαπραγματεύσεις, τέρμα οι διεκδικήσεις» και ανοίγει άλλους δρόμους οι οποίοι είναι επικίνδυνοι για το εργατικό, συνδικαλιστικό κίνημα και στην ουσία δεν προσφέρει. Να μην πούμε για τον υποκατώτατο μισθό.

Να πάρουμε ποιο άλλο; Τις Συλλογικές Συμβάσεις, την επέκτασή τους; Αντίστοιχα το ίδιο ζήτημα είναι, γιατί ενεργοποιείται εδώ υποτίθεται η κλαδική Συλλογική Σύμβαση, 44 τέτοιες υπάρχουν, έκανε επέκταση τώρα στις 4. Δεν λέμε ο εργαζόμενος να μην πάρει έστω και το παραμικρό, δηλαδή ακόμα κι ένα ευρώ, ένα ψίχουλο όπως το λέμε και το λέει όλος ο κόσμος πλέον, ας το πάρει, δεν είναι εκεί το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι δεν λύνει κανένα ουσιαστικό ζήτημα.

Γιατί και με αυτές τις Συλλογικές Συμβάσεις υπάρχουν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και διάφορες κατηγορίες εργαζομένων. Μόνο στις τράπεζες υπάρχουν οχτώ διαφορετικές εργασιακές σχέσεις. Δηλαδή δεν καλύπτει αυτούς που είναι ενοικιαζόμενοι, αυτούς που είναι από τα «δουλεμπορικά» όπως λέμε, που είναι σε θυγατρικές των τραπεζών, γιατί οι περισσότεροι και ιδιαίτερα η νεολαία δουλεύει σε φοροεισπρακτικές από δω κι από κει, που είναι θυγατρικές των τραπεζών. Αυτούς δεν τους καλύπτει. Ούτε τους εργολαβικούς. Το ίδιο και σε άλλους κλάδους. Αρα λοιπόν βλέπετε, είναι πολλά τα προβλήματα που εμείς θέτουμε και επιμένουμε να τα ξέρει ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να μην πανηγυρίζουν, ούτε πολύ περισσότερο αύριο να ζητάει η κυβέρνηση να της πουν κι «ευχαριστώ» που πήρε μια αναβολή ή προσπαθεί όπως λέει. Και προσπαθεί, όπως κάθε κυβέρνηση προσπαθεί, κι ο Μητσοτάκης αύριο θα προσπαθήσει κι εμείς θα προσπαθούσαμε άμα ήμασταν σ' αυτά τα πλαίσια, όλοι προσπαθούν... Δεν είναι εκεί το πρόβλημα όμως. Πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός την αλήθεια ολόκληρη και όχι κολοβή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ