Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΚΙΝΑΣ - ΗΠΑ
«Βασικές διαφωνίες» αλλά και επισημάνσεις για «συνεργασία με αποτελέσματα»

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη σημασία μιας εποικοδομητικής διμερούς σχέσης, προσανατολισμένης να έχει αποτελέσματα», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επαφές που είχε στο Πεκίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις Κίνας - ΗΠΑ εκφράζονται σε μια σειρά μέτωπα. Ο Πομπέο συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι αλλά και τον κρατικό σύμβουλο Γιανγκ Ζιετζί, μέλος του ΠΓ και διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κίνας.

Οπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πομπέο «αναφέρθηκε σε ζητήματα όπου ΗΠΑ και Κίνα δεν συμφωνούν, συμπεριλαμβανομένων της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης έδωσε έμφαση στη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας μεταξύ των δύο πλευρών στο Στενό» που χωρίζει την κινεζική επικράτεια και την Ταϊβάν. Κατέληξε σημειώνοντας ότι «οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή τους απόφαση για την επίτευξη μιας οριστικής, πλήρως εξακριβωμένης αποπυρηνικοποίησης της Βόρειας Κορέας, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Κιμ στη Σιγκαπούρη (σ.σ. στη Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας του Ιούνη). ΗΠΑ και Κίνα παραμένουν ενωμένες στην εκστρατεία άσκησης πίεσης και δεσμεύονται για ένα λαμπρό μέλλον για τη Βόρεια Κορέα αν η Πιονγιάνγκ αποπυρηνικοποιηθεί γρήγορα».

Η ανακοίνωση αντανακλά καθαρά τις διαφωνίες που υπάρχουν σε πολλά θέματα, ως αποτέλεσμα βαθιών ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το ζήτημα των όρων στο διεθνές εμπόριο και την πολιτική της επιβολής κυρώσεων και δασμών, αλλά ταυτόχρονα διαφαίνονται και οι διαθέσεις να συνεχιστεί το παζάρι σε διάφορα μέτωπα.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά από την υποδοχή του Γι, που επέκρινε τις τελευταίες ενέργειες των ΗΠΑ σχετικά με την Ταϊβάν (βλέπε συμφωνία Ουάσιγκτον να της πουλήσει όπλα), λέγοντας ότι είχαν αρνητικό αντίκτυπο «στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και έριξαν σκιές στις σχέσεις των δύο πλευρών», ο Πομπέο αναγνώρισε κι αυτός ότι «έχουμε θεμελιώδη διαφωνία» και πρόσθεσε ότι «διατηρούμε μεγάλες ανησυχίες για τις κινήσεις της Κίνας», δηλώνοντας πάντως ότι ανυπομονεί να συζητήσει για καθεμιά από αυτές, καθώς η σχέση των δύο χωρών είναι «απίστευτα σημαντική».

Από τη μεριά του, αφού συνάντησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο Ζιετζί μίλησε κι αυτός - όπως έκανε και ο Γι - για τον «ορθό δρόμο της συνεργασίας αμοιβαίου οφέλους» που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο πλευρές. Τόνισε βέβαια ότι η Κίνα «θα διαφυλάξει σταθερά την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα» και συμπλήρωσε ότι «οι δύο χώρες πρέπει να αντιμετωπίζουν κατάλληλα τις διαφωνίες τους στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με ρεαλισμό, στη βάση του αμοιβαίου οφέλους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ