Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μοναδικό ζητούμενο η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Από αυτήν τη σκοπιά διευρύνει και το παζάρι με την ΕΕ. Επαφές ντι Μάγιο στο Βερολίνο, προκειμένου να «δανειστεί» συνταγές αντιασφαλιστικών και άλλων μέτρων

ΡΩΜΗ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Η αυξανόμενη ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά αλλά και η όξυνση των ανταγωνισμών για την πορεία της ΕΕ συνθέτουν το φόντο μέσα στο οποίο θα συνεχιστούν οι αντεγκλήσεις ιταλικής κυβέρνησης - ΕΕ, καθώς στην Ιταλία ξεκινά η συζήτηση του σχεδίου προϋπολογισμού που έχει καταθέσει η κυβέρνηση «Λέγκας» - «Κινήματος 5 Αστέρων» (M5S) και η Κομισιόν έχει ζητήσει αλλαγές σε προτάσεις που διαμορφώνουν τη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ σε 2,4%, 2,1% και 1,8% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Παρά τους υψηλούς τόνους όλων των προηγούμενων ημερών, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης (και ηγέτης του M5S) Λουίτζι ντι Μάγιο είπε πως «εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι πρέπει να ανακαλέσουμε τη συμμετοχή της Ιταλίας στην ΕΕ. Πρέπει να μείνουμε στην ΕΕ, για να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ιστορική στιγμή για να την αλλάξουμε». Και τόνισε ότι «εμείς, ως κυβέρνηση, δεν θέλουμε να αφήσουμε το ευρώ ή την ΕΕ». Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις ντι Μάγιο έγιναν από το Βερολίνο, όπου ο εκτελών και χρέη υπουργού Εργασίας και Βιομηχανίας βρέθηκε για συναντήσεις με διάφορα στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ, όπως τον υπουργό Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ. ΜΜΕ εμφάνιζαν τον ντι Μάγιο ως μεγάλο θαυμαστή της πολιτικής που η Γερμανία έχει ακολουθήσει αφενός στην Κοινωνική Ασφάλιση, αφετέρου στο δίκτυο των κέντρων εύρεσης εργασίας, της οποίας πολιτικής βέβαια οι συνέπειες είναι γνωστές: Περαιτέρω κατεδάφιση κατακτήσεων, πετσόκομμα παροχών και διεύρυνση των μισοανέργων ώστε να είναι ανά πάσα ώρα διαθέσιμοι για να δουλέψουν για το μεγάλο κεφάλαιο, με όποιους όρους απαιτεί η υπεράσπιση της κερδοφορίας του. Πηγές του γερμανικού υπουργείου Εργασίας σημείωναν ανώνυμα στο ιταλικό πρακτορείο ANSA ότι ντι Μάγιο και Χάιλ συμφώνησαν να συνεχίσουν εντατικά τις ανταλλαγές απόψεων αλλά και ότι η συνάντησή τους ήταν «θετική και εποικοδομητική». Μεταφέροντας φειδωλές δηλώσεις του ντι Μάγιο μετά τη συνάντηση, το ANSA μετέδωσε ότι δήλωσε «ενθουσιασμένος» να έχει τη γερμανική κυβέρνηση «στο πλευρό μας (...) όσον αφορά τα σχέδια για ανακαίνιση των - όπως είναι γνωστό - ανεπαρκών κέντρων εργασίας μπροστά στην παρουσίαση του νόμου για το βασικό εισόδημα για τους αναζητούντες εργασία».

Στήριξη στις «θεμελιώδεις αρχές» της ΕΕ

Κι ενώ ο ντι Μάγιο είχε επαφές στο Βερολίνο, στη Ρώμη ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υποδεχόταν τον βασικό εκπρόσωπο της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, για να του επαναλάβει «τη στήριξη της Ιταλίας για μια συμφωνία (σ.σ. με τη Βρετανία) που θα σέβεται και τη βούληση του βρετανικού λαού και τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Μεταξύ άλλων, ο Κόντε ζήτησε διασφάλιση για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλούς που ζουν στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντας προτεραιότητα και την αναγνώριση των ιταλικών αγροτικών προϊόντων (που η Ρώμη θα ήθελε βέβαια να μη χάσουν θέσεις στη βρετανική αγορά), ενώ επέστησε την προσοχή και στη σημασία διατήρησης της ευρωβρετανικής συνεργασίας ειδικά στην ασφάλεια.

Τέλος, να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πάολο Σαβόνα ισχυρίστηκε ότι κανένας στην ιταλική κυβέρνηση δεν θέλει αποχώρηση από την ΕΕ, συμπληρώνοντας ότι οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Σαλβίνι και ντι Μάγιο, «μπορεί να είναι ακρατείς αλλά είναι άλλο αυτό και άλλο το να είσαι ανεύθυνος». Θυμίζουμε ότι την περασμένη άνοιξη, κατά τις πολύμηνες συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία, ο ενδεχόμενος διορισμός του Σαβόνα στο υπουργείο Οικονομικών είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, εξαιτίας της κριτικής του για την ΕΕ.

Χτες, πάντως, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν εξέφρασε την ανησυχία πως «η Ιταλία θα παρουσιάσει εντελώς μη ρεαλιστικούς στόχους στις προβολές για την ανάπτυξη» και πως «οι διαπραγματεύσεις θα αποδειχθούν πολύ δύσκολες (...) Δεν θα έπρεπε να αναλάβει κανείς τον κίνδυνο να οδηγήσει σε εκτροχιασμό των χρηματαγορών με πολιτική επιπολαιότητα».

Χτες το βράδυ αναμενόταν συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Ρώμη για το σχέδιο προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ