Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΑ - ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
Απεργιακός σχεδιασμός από την Ομοσπονδία και Συνδικάτα του κλάδου

Εξορμήσεις στους εργαζόμενους στα εργοστάσια «ΔΕΛΤΑ»...
Εξορμήσεις στους εργαζόμενους στα εργοστάσια «ΔΕΛΤΑ»...
Ο σχεδιασμός για την προετοιμασία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη, η οποία συνδυάζεται με τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που οργάνωσαν την περασμένη Κυριακή η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων σωματείων και συνδικαλιστών από πολλούς χώρους (ΦΑΓΕ, ΕΒΓΑ, «Coca Cola», «Tasty», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία Αθήνας», «Παυλίδης» κ.ά.).

Ηδη αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει 11 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, ενώ και τις επόμενες μέρες πολλά σωματεία προχωρούν σε Γενικές Συνελεύσεις και συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων.

Μέσα από τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη, αναδείχθηκε η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου από την «ανάπτυξη» που ευαγγελίζονται η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία.

«Η ανάπτυξή τους αφορά μόνο τα κέρδη των βιομηχάνων, ενώ για μας σημαίνει ανεργία, εκμετάλλευση, ανασφάλεια και απλήρωτη, ανασφάλιστη εργασία, εργατικά ατυχήματα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μανώλης Καραντούσας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η "Coca Cola" εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, βρίσκει φθηνότερο εργατικό δυναμικό μέσω των εργολάβων και την ίδια ώρα ανακοινώνει αύξηση στα κέρδη της. Η "NESTLE" πέταξε στο δρόμο 300 οικογένειες και κάνει νέα επένδυση 8,5 εκατομμυρίων στα Οινόφυτα. Την ίδια ώρα, έκλεισαν επιχειρήσεις του κλάδου, συγχωνεύτηκαν επιχειρηματικοί όμιλοι και μικρότερες εταιρείες, ανατράπηκαν εργασιακές σχέσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι πετάχτηκαν στην ανεργία».

...και «ΝΙΚΑΣ»
...και «ΝΙΚΑΣ»
Η δε κυβέρνηση, τόνισε, «δεν λέει κουβέντα για αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά τις εργασιακές σχέσεις. Ισχύουν όλες οι αποφάσεις και τα μνημονιακά μέτρα των προηγούμενων χρόνων, με τα οποία έχουν παγώσει ωριμάνσεις, επιδόματα, χτυπιούνται εργατικές κατακτήσεις».

Αίτημα αιχμής, μπροστά και στην απεργία, είναι η διεκδίκηση υπογραφής κλαδικής ΣΣΕ με βάση το σχέδιο που έχει καταθέσει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν τον κλάδο, οι 6 στους 10 εργαζόμενους υπογράφουν συμβάσεις για λίγους μήνες ή για λίγες βδομάδες. Υπάρχουν τουλάχιστον 9 διαφορετικές εργασιακές σχέσεις (αορίστου, ΔΠΥ, εργολαβικοί, εποχικοί, εκ περιτροπής κ.ο.κ.), ενώ ο αριθμός τους διαρκώς διευρύνεται.

Μεταξύ των παραδειγμάτων που αναφέρθηκαν στη σύσκεψη, στην «Αθηναϊκή Ζυθοποιία» μειώθηκε το προσωπικό λόγω αποχωρήσεων, οι οποίες δεν αντικαταστάθηκαν, η εντατικοποίηση έχει χτυπήσει «κόκκινο» και η εργοδοσία αξιοποιεί τους εργολάβους για φθηνό προσωπικό. Στην δε «TASTY» η εργοδοσία έκανε πρόταση για υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης, θέτοντας ωστόσο ως όρο την «αξιολόγηση», η οποία αξιοποιείται για τον ίδιο σκοπό, το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων.

Απέναντι στις δυσκολίες που θέτει στην οργάνωση των εργαζομένων η γενίκευση της «ευελιξίας», υπογραμμίστηκε ότι το στοίχημα για τις ταξικές δυνάμεις είναι «να μπουν περισσότεροι εργάτες στο κίνημα, να οργανωθούν στα σωματεία, να μετρήσουμε βήμα στη συμμετοχή στην απεργία».

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης σε χώρους δουλειάς στην Αττική

Με αυτόν ακριβώς το στόχο οργανώνεται το άνοιγμα του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής στους χώρους δουλειάς μπροστά στην απεργία, παράλληλα με το κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου την Κυριακή 21/10, στις 10.30 π.μ., στο ΕΚΑ.

Μετά τις αλλεπάλληλες μάχες του προηγούμενου διαστήματος - ενάντια στις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, το πέταγμα εργαζομένων στην ανεργία - το κλαδικό Συνδικάτο ήδη «τρέχει» ένα πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλειάς στην Αττική.

Την περασμένη Παρασκευή, εξορμήσεις έγιναν στις εγκαταστάσεις της «Ferro Logistics» στην περιοχή του Ρέντη και στο εργοστάσιο της αλλαντοβιομηχανίας «ΝΙΚΑΣ» στον Αγ. Στέφανο. Μετά τη συζήτηση με τους εργαζόμενους, αντιπροσωπεία του Συνδικάτου πραγματοποίησε παρέμβαση στη διεύθυνση εργασιακών σχέσεων της «ΝΙΚΑΣ» για το ζήτημα της υπογραφής ΣΣΕ, με βάση τις Συμβάσεις που έχει καταθέσει στον ΣΕΒ η Ομοσπονδία.

Το πρόγραμμα δράσης συνεχίστηκε την Τετάρτη με εξόρμηση στο εργοστάσιο της «ΔΕΛΤΑ» στον Αγ. Στέφανο. Το Συνδικάτο κάλεσε τους εργαζόμενους να αποκρούσουν αποφασιστικά την προσπάθεια κλίματος εφησυχασμού και αναμονής που καλλιεργούν κυβέρνηση και εργοδότες.

Σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μπροστά στην απεργία αφορά και το άνοιγμα στους χώρους που δουλεύουν μετανάστες, οι οποίοι αποτελούν το 30 - 35% των εργαζομένων του κλάδου, βιώνοντας συνθήκες ακόμα πιο έντονης εκμετάλλευσης. Ηδη έχουν συστηθεί δύο επιτροπές μεταναστών εργαζομένων στον Μαραθώνα και στα Μέγαρα, ενώ επόμενος στόχος είναι το Κορωπί και ο Ωρωπός.

Στον σχεδιασμό του Συνδικάτου ιεραρχούνται επίσης οι σχολές μαθητείας (ΟΑΕΔ, ΙΕΚ), ειδικά η επαφή με τους σπουδαστές στην ειδικότητα των Τεχνολόγων Τροφίμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ