Παρασκευή 19 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι

Από τη δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον κόμβο της Αμφιλοχίας
Από τη δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στον κόμβο της Αμφιλοχίας
Δυναμική κινητοποίηση στον κόμβο Αμφιλοχίας πραγματοποίησαν την Τετάρτη 17/10 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας και Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, ενάντια στις εξευτελιστικές τιμές παραγωγού στο γάλα και το κρέας.

Οπως τονίστηκε στη συγκέντρωση, μεταξύ των δεκάδων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι έρχονται να προστεθούν η μη πληρωμή τους μέχρι σήμερα για το γάλα που παρέδωσαν στις τυροκομικές επιχειρήσεις την προηγούμενη χρονιά, όπως και η επαναχάραξη των περιοχών που εντάσσονται σε καθεστώς εξισωτικής αποζημίωσης, βάσει της οποίας πολλές τοπικές κοινότητες τίθενται εκτός της ενίσχυσης που δικαιούνται ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Ακολούθησαν συμβολικός αποκλεισμός της Εθνικής Οδού και πορεία μέχρι το Δασαρχείο Αμφιλοχίας, όπου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας συναντήθηκε με τον δασάρχη, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τη μεγάλη καθυστέρηση χορηγήσεων βεβαίωσης χρήσης γης, ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσης του Δασαρχείου.

Στην κινητοποίηση απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατούνας, Πάνος Καλογιάννης, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξηρομέρου, Θεόδωρος Γρίνος, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σπύρος Κοτοπούλης.

Στο πλευρό των αγωνιζόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων βρέθηκε ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας.

Στη Λακωνία

Προχτές επίσης πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας από μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου.

Αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τους προϊσταμένους της Διεύθυνσης Γεωργίας, θέτοντας τα αιτήματά τους και ειδικότερα το ζήτημα της ελλιπούς δακοκτονίας που δημιουργεί ξανά σοβαρούς κινδύνους για την ελαιοπαραγωγή.

Στη συνέχεια συναντήθηκαν με την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Αδ. Τζανετέα, στην οποία έθεσαν το ζήτημα του ετήσιου ακατάσχετου των 15.000 ευρώ, ζήτημα για το οποίο, αν και υπήρξε κυβερνητική δέσμευση, μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Της ζήτησαν να το θέσει στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και να πιέσει και η Περιφέρεια την κυβέρνηση για την υλοποίησή του.

Στη Λάρισα

Τα άμεσα αιτήματα - διεκδικήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος θα θέσουν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Λάρισας, με παράσταση διαμαρτυρίας στο τοπικό γραφείο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη, την οποία οργανώνει σήμερα Παρασκευή η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στις 6.30 μ.μ.

Στην κινητοποίηση συμμετέχει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα, θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση:

  • Αμεση νομοθέτηση του ακατάσχετου ορίου των 15.000 ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
  • Αρση του ειδικού φόρου στο κρασί. Να παραμείνει ως έχει το καθεστώς των διημέρων στο τσίπουρο.
  • Χορήγηση των εξισωτικών ενισχύσεων, με βάση την πραγματική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, στους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοκτηνοτρόφους της Θεσσαλίας που τις χάνουν επειδή με την επαναχάραξη των μειονεκτικών περιοχών που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής των κανονισμών της ΕΕ, ολόκληρη σχεδόν η περιοχή της Θεσσαλίας απεντάσσεται από αυτές.
  • Ενταξη στα προγράμματα νιτρορύπανσης των μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών που έχουν αποκλειστεί.
  • Θέσπιση κατώτερων εγγυημένων τιμών για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων. Να λήξει το αίσχος των «ανοιχτών τιμών» αγοράς που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι.
  • Εκτίμηση των ζημιών από τον δάκο στα ελαιόδενδρα και αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών. Κατάργηση του χαρατσιού του 2%, δακοκτονία με πλήρη ευθύνη του κράτους, έγκαιρα και έγκυρα.
  • Να σταματήσουν αμέσως τα «αγροτοδικεία», που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των αγροτών.
Στην Κρήτη

Σε παγκρήτια σύσκεψη καλεί το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα, τη Δευτέρα 22/10, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου. Στη σύσκεψη θα γίνει απολογισμός των κινητοποιήσεων του περασμένου καλοκαιριού, θα συζητηθούν οι εξελίξεις που αφορούν τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους καθώς και προτάσεις για αγωνιστικές πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Σήμερα Παρασκευή, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην πλατεία Δικαστηρίων, για το θέμα των «ελληνοποιήσεων» και των ανεξέλεγκτων εισαγωγών, απαιτώντας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να πραγματοποιήσουν πλήρεις και ουσιαστικούς ελέγχους.

Τέλος, για «κατάφωρη αδικία σε βάρος εκατοντάδων κτηνοτρόφων που ζουν και εργάζονται σε αντίξοες συνθήκες σε μειονεκτικά χωριά σε όλο τον νομό» κάνει λόγο η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, αναφορικά με την επαναχάραξη των περιοχών όπου οι αγρότες δικαιούνται εξισωτική αποζημίωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ