Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει τις προκλήσεις με προσδοκίες από το παζάρι στο Κυπριακό

Στέλνοντας μηνύματα και μπροστά στις γεωτρήσεις της «ExxonMobil»

Από την τελευταία επίσκεψη Οζερσάι στην Αγκυρα
Από την τελευταία επίσκεψη Οζερσάι στην Αγκυρα
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Τουρκία συντηρεί στο κόκκινο τη «θερμοκρασία» σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά της να παζαρέψει κρίσιμα συμφέροντα που διατηρεί στη Μεσόγειο, στο φόντο σύνθετων ανταγωνισμών στους οποίους εμπλέκονται ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Λίγο μετά την άφιξη του ερευνητικού πλοίου «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδεία μάλιστα πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και ενώ η Αγκυρα συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι αυτό «παρενοχλήθηκε» από ελληνικό πλοίο, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ σημείωσε: «Ολα τα προβλήματα ξεκινούν από το ότι οι Ελληνες οριοθετούν μόνοι τους δικές τους υποθετικές γραμμές και ενεργούν με βάση τις γραμμές που οριοθετούν. Η κάθε τους κίνηση είναι παραβίαση. Κατ' εμάς οι γραμμές που έχουν οριοθετήσει δεν είναι κατάλληλες. Αλλωστε αυτός ήταν ο πραγματικός σκοπός μας, να δείξουμε ότι δεν αποδεχόμαστε αυτή την υφαλοκρηπίδα, και γι' αυτό πήγε στην περιοχή και το "Μπαρμπαρός"».

Το σκηνικό της έντασης ενίσχυσε και ο γνωστός σύμβουλος του Ερντογάν, Γιγίτ Μπουλούτ, που παρά το γνωστό του ύφος, ανέδειξε κι αυτός ότι η όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας εστιάζει στους όρους συνδιαχείρισης των υδρογονανθράκων της περιοχής. Με άρθρο του στην εφημερίδα «Σταρ» λοιπόν ανέφερε ότι Ελλάδα, Ελληνοκύπριοι και Ισραήλ επιδιώκουν ένα «βρώμικο παιχνίδι» στη Μεσόγειο, νομίζοντας ότι έχουν πίσω τους «μεγάλους αδελφούς». Εξέφρασε την ελπίδα «η Ελλάδα να μην μπει σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι, να μη γίνει εργαλείο, να μην αφήσει να τη χρησιμοποιήσουν», και πρόσθεσε ότι «τυχόν φυσική παρενόχληση των τουρκικών πλοίων και ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα τελειώσει με μια στρατιωτική καταστροφή για την Ελλάδα και θα προκαλέσει πολύ αρνητικά αποτελέσματα σε κάθε τομέα. Ελπίζω να κερδίσει η λογική, να κερδίσει η φιλία, να υπάρξει ανάπτυξη στην περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία διατηρεί ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή, ενώ τις προηγούμενες μέρες έγινε και άσκηση με σενάριο την παρέμβαση υποβρυχίου - προς υποστήριξη του «Μπαρμπαρός» - που με τορπίλη βύθισε πλοίο.

Χαρακτηριστικές είναι και οι συνεντεύξεις που δίνει σωρηδόν ο «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Κουντρέτ Οζερσάι, που επίσης διαμηνύει ότι ζητούμενο είναι αν τελικά θα βρεθεί συμβιβασμός ευνοϊκός για όλες τις πλευρές, κατεύθυνση στην οποία η Αγκυρα θα «πιέζει» με όλα τα μέσα.

Από αυτήν τη σκοπιά, επέκρινε Ελληνες και Ελληνοκύπριους ότι «προσπαθούν να κερδίσουν με το πλευρό τους την αμερικανική πλευρά, μέσω της στρατιωτικής συνεργασίας. Αυτό με το οποίο έχουμε πρόβλημα είναι ότι ισχυρίζονται πως η Τουρκία αποτελεί απειλή για αυτούς στην Ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της διαμάχης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία...».

Εν αναμονή και των γεωτρήσεων στο «10»

Σε άλλη του συνέντευξη, στον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου, ο Οζερσάι είπε: «Ακουσα εκατοντάδες φορές από τους Ελληνοκυπρίους να δηλώνουν ότι θα συνεχιστούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί τους, το ίδιο λέμε και εμείς». Πρόσθεσε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα αντιδράσουν έντονα σε γεωτρήσεις σε περιοχές που θεωρούν δική τους δικαιοδοσία, ακόμα κι αν βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες για το Κυπριακό. «Υπάρχουν διακηρυγμένες περιοχές που η Τουρκία θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Σε άλλες περιοχές, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επιχειρήσουμε να εμποδίσουμε μια γεώτρηση, αλλά παράλληλα θα προχωρήσουμε να κάνουμε τη δική μας γεώτρηση σε τεμάχια που ανήκουν στην τουρκοκυπριακή πλευρά και τα οποία έχουμε αδειοδοτήσει, όπως έκανε και η ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι και το «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ (όπου μέσα στο Νοέμβρη προγραμματίζονται έρευνες της «ExxonMobil») «εμπίπτει σε μια περιοχή όπου κι εμείς έχουμε κάποια δικαιώματα ως Τουρκοκύπριοι και θεωρούμε ότι είναι αδιαμφισβήτητες περιοχές για εμάς».

Την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνοντας ότι οι διεργασίες για το Κυπριακό εντείνονται και παρασκηνιακά, τόνισε: «Υπάρχουν δύο οδοί για να συζητήσουμε (σ.σ. τη λύση του Κυπριακού). Η μία είναι οι ανεπίσημες συνομιλίες που έχουν ήδη αρχίσει. Και η δεύτερη οδός είναι η συζήτηση, όχι η διαπραγμάτευση, που πρόκειται να αρχίσει στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών. Συζήτηση για το αν έχουν οι πλευρές κοινό όραμα για το μέλλον της Κύπρου. Αυτές οι δύο πλατφόρμες δημιουργούν τις αναγκαίες ευκαιρίες για συζήτηση. Μπορεί να καταλήξουμε ότι το σημερινό πλαίσιο, η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία (ΔΔΟ) είναι το πιο κατάλληλο». Πρόσθεσε ότι «οι ταμπέλες για το είδος μιας διευθέτησης δεν έχουν σημασία», σημασία έχει η ουσία για θέματα όπως «το συνολικό ποσοστό αποκατάστασης των περιουσιών», «το ποσοστό των εδαφικών αναπροσαρμογών», «το μέλλον του συστήματος ασφαλείας».

Θυμίζουμε ότι την Παρασκευή 26 Οκτώβρη αναμένεται συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Το ραντεβού τους δεν είναι επίσημο, αλλά θεωρείται μέρος ευρύτερων επαφών που γίνονται για να αξιολογηθεί η σημερινή κατάσταση. Θα είναι «μια συνάντηση χωρίς ημερήσια διάταξη», και οι δύο ηγέτες «θα έχουν την ευκαιρία να καταθέσουν ιδέες, απόψεις, πώς νομίζουν ότι μπορεί να προχωρήσει η διαπραγμάτευση», όπως είπε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου.

Από τη μεριά της, η ειδική αντιπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, υποστήριξε ότι η Κύπρος «βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι σε σχέση με την ειρηνευτική διαδικασία» και επαναβεβαίωσε πως οι προοπτικές για μια συνολική λύση «παραμένουν ζωντανές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ