Τρίτη 23 Οχτώβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Η Μέι συνεχίζει τη διαπραγμάτευση

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τις βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησής της στην περαιτέρω διαπραγμάτευση με την ΕΕ προσπάθησε να ξεκαθαρίσει χτες το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Ωστόσο, ομιλία της στο κοινοβούλιο έγινε υπό την πίεση της μαζικής διαδήλωσης υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο με τη στήριξη επιχειρηματικών ομίλων και πολιτικών φορέων που θεωρούν επιζήμια την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

Η Μέι ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί την παράταση της μεταβατικής περιόδου που θα διαδεχθεί την αποχώρηση της χώρας το Μάρτη του 2019, αλλά από την άλλη εμφανίστηκε διατεθειμένη να το συζητήσει εφόσον με τον τρόπο αυτό λυθεί το ζήτημα της αποτροπής των αυστηρών συνοριακών ελέγχων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Διευκρίνισε ότι η ίδια δεν μπορεί να αποδεχθεί τα τελωνειακά σύνορα στην Ιρλανδική Θάλασσα, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά την πρόταση της ΕΕ για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Εξήγησε πως έχει προτείνει την προσωρινή παραμονή της Βρετανίας στην τελωνειακή ένωση.

Ισχυρίστηκε ότι κατά την τελευταία διαπραγμάτευση με την ΕΕ η συμφωνία έχει προχωρήσει στο 95% και ότι έχει διευθετηθεί με πρωτόκολλα σειρά ζητημάτων με τις κυβερνήσεις της Κύπρου για τις βρετανικές στρατιωτικές βάσεις και της Ισπανίας για το Γιβραλτάρ. Τόνισε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία «επί της δομής» και για το εύρος της μελλοντικής σχέσης, σε τομείς όπως η ασφάλεια, οι μεταφορές και οι υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ