Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καταχραστές με... σημαία

Το ερώτημα «να πάρει ή όχι τη σημαία» το Αλβανόπουλο επανήλθε. Και μαζί του επανήλθαν στο προσκήνιο όλοι αυτοί οι σοβινιστές, οι φασίστες και οι ανελλήνιστοι, αφού τα τηλεοπτικά κανάλια τούς παραχώρησαν περίοπτη θέση. Μέχρι και για τον Πλεύρη βρήκε χώρο η «πλουραλιστική» μας τηλεόραση, ώστε να μάθουμε από έναν αυθεντικό εκπρόσωπο της 4ης Αυγούστου ότι «οι Αλβανοί είναι έθνος δολοφόνων» και πως τα κόκαλά τους δεν είναι ιερά σαν των Ελλήνων...

Αλήθεια ποιος εχέφρων άνθρωπος, αν είχε να διαλέξει ανάμεσα στον Πλεύρη και στο Αλβανόπουλο, θα διάλεγε τον Πλεύρη;

***

Το θέμα που επέστρεψε και πάλι με αποπροσανατολιστικό τρόπο, δεν είναι το ποιος δικαιούται να κρατά τη σημαία. Το θέμα είναι τι συμβολίζει η σημαία και τι περιεχόμενο της προσδίδει ο «άλφα» ή ο «βήτα» σημαιοφόρος. Διότι, όπως αντιλαμβάνεται πιθανώς και ο ρεπόρτερ του MEGA ονόματι Σαραντάκος, άλλο πράγμα έχει στο μυαλό του για τη σημαία εκείνος που την έβαλε πάνω στο τανκς, για να το στολίζει (την ώρα που το τανκς έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου) και άλλο σημαίνει για τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης που προχτές παρέλασε, φωνάζοντας «1940: "Οχι" στο φασισμό - 2001: "Οχι" στον ιμπεριαλισμό».

***

Το ερώτημα δεν είναι, λοιπόν, ποιος κρατάει τη σημαία, αλλά ποιος έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις γιορτές προς τιμήν των αγώνων του ελληνικού λαού.

Υπ' αυτή την έννοια, το δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές γιορτές του ελληνικού λαού το έχει ο καθένας που εμπνέεται από αυτούς τους αγώνες. Και το να συναισθάνεσαι το μήνυμα του αγώνα για τη λευτεριά, δεν καθορίζεται από ληξιαρχικές πράξεις, ούτε από την αρχή που εκδίδει τα στρατολογικά έγγραφα.

Ως προς το τελευταίο, και επειδή δε λείπουν όσοι ρωτούν με ποιον θα πολεμήσει το Αλβανόπουλο σε κάποιον αυριανό πόλεμο, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι το στρατολογικό έγγραφο εκείνων που στην Κατοχή υπηρέτησαν τη σβάστικα, ήταν ελληνικό. Ομοίως, ελληνορθόδοξο ήταν και το αίμα εκείνων που γίνανε γενίτσαροι.

***

Ολη αυτή η ιστορία με τη σημαία θα ήταν χρήσιμη στο βαθμό που η συζήτηση στρεφόταν στο πώς θα απαλλαγούμε από τους καταχραστές των συμβόλων, των ιδεών, των οραμάτων της ιστορίας. Σε αυτούς τους καταχραστές είναι προφανές ότι δεν ανήκουν τα παιδιά μη ελληνικής καταγωγής που βρέθηκαν άθελά τους στο προσκήνιο τις προηγούμενες μέρες.

Αντίθετα, στη χορεία των καταχραστών, ανήκουν πολλοί από τους κατηγόρους τους, ανήκουν οι συνηθισμένοι να κυκλοφορούν με «σημαίες ευκαιρίας», αλλά και οι άλλοι που νίπτουν τας χείρας τους ως Πόντιοι Πιλάτοι για φαινόμενα σοβινισμού και ξενοφοβίας. Και ομιλούμε για τους κυβερνώντες που προχτές έβγαλαν - διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα - ένα πολύ ωραίο λογύδριο, ασπαζόμενοι (θεωρητικά) τη ρήση του Ισοκράτη ότι «Ελληνες είναι οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».

Μόνο να: Αυτοί οι ίδιοι είναι που κυβερνούν με σύνθημα το «Πρώτα η Ελλάδα», λες και δεν ήταν ο ελληνικός λαός που έζησε στο πετσί του εκείνο το αντίστοιχο σύνθημα, το «Ντόιτσλαντ ούμπερ άλες». Οι ίδιοι είναι που καλλιεργούν κλίμα ρατσισμού με τις επιχειρήσεις «σκούπα» κατά των μεταναστών και τους νόμους τους, που επιβάλλουν στους Ελληνες πολίτες να γίνουν χαφιέδες όταν ο «αλλόφυλος» τους ζητήσει δουλιά ή πάει στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ