Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μελέτη - «λαγός» για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος

Ρόλο «λαγού» για την προώθηση του μοντέλου των «τριών πυλώνων» και την παραπέρα ενίσχυση των στοιχείων ιδιωτικής ασφάλισης, με παράλληλη εξασφάλιση πόρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών προγραμμάτων, αναλαμβάνει η Ενωση Αναλογιστών Ελλάδας (ΕΑΑ).

Στο πλαίσιο αυτό, εκπόνησε σχετική μελέτη για το Ασφαλιστικό, η οποία, όπως ειπώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, έχει κατατεθεί «στην πολιτεία και τους κοινωνικούς φορείς», τους οποίους η Ενωση καλεί να πάρουν «άμεσες πρωτοβουλίες» προς αυτή την κατεύθυνση.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν αιωρείται στο κενό: Μετά την ψήφιση του νόμου 4387/2016 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων και η αύξηση των εισφορών σε μεγάλα τμήματα ασφαλισμένων δημιουργούν διαρκώς προϋποθέσεις για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετσι, μπροστά σε αυτόν τον νέο γύρο επίθεσης, κόμματα και φορείς ακονίζουν και πάλι τα μαχαίρια τους, ενάντια στα συμφέροντα συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

Πυρήνας της μελέτης - πρότασης της Ενωσης Αναλογιστών για το μοντέλο των «τριών πυλώνων» είναι η διαμόρφωση ενός 2ου πυλώνα, ο οποίος θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ασφαλισμένους, θα λειτουργεί αμιγώς στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και θα εξαρτά το ύψος των παροχών από την απόδοση «των επενδύσεων».

Μάλιστα, αυτός ο 2ος πυλώνας θα αναπτύσσεται σε βάρος του 1ου δημόσιου πυλώνα, καθώς σε ορισμένα από τα σενάρια, σε αυτόν θα κατευθύνεται όλο και μεγαλύτερο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών. Οπως σημειώνεται στη μελέτη, «η εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς σημαντικές αλλαγές στη δομή και τη χρηματοδότηση του 1ου πυλώνα. Προκειμένου να κατευθυνθούν πόροι προς την επαγγελματική ασφάλιση, είναι αναγκαίο να περιοριστούν οι εισφορές της βασικής κοινωνικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής, οι οποίες είναι ήδη σήμερα υψηλές και υπερβαίνουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Οι υψηλές υφιστάμενες εισφορές (συνολικά 27%) επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος εργασίας και επιδρούν αρνητικά στην προσπάθεια ανάκαμψης της αναιμικής εθνικής οικονομίας...».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε ένα από τα σενάρια εξετάζεται η εισφορά στον 2ο πυλώνα να φτάνει στο 11%, όταν στον 1ο πυλώνα της «κοινωνικής σύνταξης» θα περιοριστεί μόλις στο 10%! Συνολικά οι εισφορές στον 1ο και 2ο πυλώνα θα περιοριστούν στο 21% (επί του μισθού ή του εισοδήματος) των ασφαλισμένων, ικανοποιώντας μια βασική αξίωση του κεφαλαίου για μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα, μια τέτοια μείωση των εισφορών θα δώσει τη δυνατότητα ενίσχυσης και της ιδιωτικής ασφάλισης «ιδιαίτερα για αυτούς που ανήκουν στα μεσαία και υψηλότερα οικονομικά κλιμάκια», όπως τονίζει η μελέτη, κάνοντας καθαρό ότι το σύστημα των «τριών πυλώνων» όχι μόνο καταδικάζει στη φτώχεια και την αβεβαιότητα τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, αλλά επιπλέον απευθύνεται στους υψηλά αμειβόμενους, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμπληρώνουν τη σύνταξη των δύο πυλώνων με μια πρόσθετη ιδιωτική σύνταξη.

Τέλος, δεν κρύβουν ότι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος σύμφωνα με το μοντέλο των «τριών πυλώνων» έχει ως στόχο «να περιοριστεί σε βάθος χρόνου η ανάγκη χρηματοδότησης» του 1ου πυλώνα (ο οποίος κατά τη γνώμη των μελετητών έχει ελλείμματα) και ο κρατικός προϋπολογισμός να τον χρηματοδοτεί «σε πολύ χαμηλά ποσοστά (χαμηλότερα του 4%)» του ΑΕΠ! Επιδιώκεται δηλαδή παραπέρα περιορισμός της - μειωμένης έτσι και αλλιώς - κρατικής χρηματοδότησης στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, ώστε οι μονοπωλιακοί όμιλοι να εξασφαλίσουν αυτούς τους πόρους για λογαριασμό τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα βλέπει ρίσκο (2021-06-30 00:00:00.0)
Προετοιμάζει τον επόμενο γύρο επίθεσης στο Ασφαλιστικό (2019-08-22 00:00:00.0)
Προετοιμάζουν το έδαφος για τον επόμενο γύρο της επίθεσης (2018-03-10 00:00:00.0)
«Ζυμώνουν» νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές (2008-12-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ