Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Αύριο νεκρώνουν τα εργοτάξια και τα γιαπιά!

Στάση εργασίας και συνέλευση στον Πειραιά
Στάση εργασίας και συνέλευση στον Πειραιά
Σε πανελλαδική πανοικοδομική απεργία προχωρούν αύριο Τετάρτη η Ομοσπονδία και τα Συνδικάτα Οικοδόμων.

Καλούν τους εργαζόμενους να νεκρώσουν εργοτάξια και γιαπιά, να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνονται σε μια σειρά πόλεις, να μετατρέψουν την κλαδική απεργία σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα μπροστά στην πανεργατική απεργία στις 28/11.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί στις εξής πόλεις: Αθήνα, 10.30 π.μ., πλατεία Κάνιγγος. Θεσσαλονίκη, 10.30 π.μ., μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους. Αγρίνιο, 10 π.μ., κεντρική πλατεία. Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., ΟΤΕ. Ηράκλειο, 10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας. Καβάλα, 10.30 π.μ., αντιπεριφέρεια. Λήμνο, 10 π.μ., πλατεία ΟΤΕ. Πάτρα, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο. Τρίκαλα, 9.30 π.μ., πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Κάλεσμα συμμετοχής στην απεργία και τη συγκέντρωση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στην πλατεία Κάνιγγος απευθύνουν επίσης το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής.

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων είναι το εξής: Υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στα μεροκάματα και τους μισθούς. Κατάργηση του νόμου Αχτσιόγλου - Βρούτση. Επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων. Κατώτερος μισθός 751 ευρώ. Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Αναγνώριση και διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων.

Πολύμορφη προετοιμασία της απεργίας

Η μηχανοκίνητη πορεία έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Η μηχανοκίνητη πορεία έξω από τα γραφεία του ΣΕΒ
Μέχρι την τελευταία στιγμή, μπροστά στην πανοικοδομική απεργία, τα Συνδικάτα απευθύνουν απεργιακό κάλεσμα με εξορμήσεις και συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, με πολύμορφες πρωτοβουλίες που προπαγανδίζουν την απεργία.

Συνεχίζοντας τη δράση του στους χώρους δουλειάς, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας κάλεσε την Παρασκευή σε στάση εργασίας και συνέλευση τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο του κτιρίου που στέγαζε στο παρελθόν την καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» στον Πειραιά και ανακαινίζεται για να λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα. Η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν καθολική και αποφασίστηκαν η συμμετοχή τους στην πανοικοδομική απεργία και η κλιμάκωση του αγώνα με συμμετοχή στην πανεργατική πανελλαδική απεργία. Παράλληλα, στη συνέλευση έγινε συζήτηση για τις ΣΣΕ, για τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, το ζήτημα του ωραρίου και της ανασφάλιστης εργασίας, αλλά και για τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Συνδικάτο προχώρησε την Παρασκευή το απόγευμα σε μηχανοκίνητη πορεία. Πρώτος σταθμός της πορείας ήταν το υπουργείο Εργασίας, το οποίο οι οικοδόμοι μετονόμασαν σε «υπουργείο Εργοδοσίας». Ακολούθησαν τα γραφεία του ΣΕΒ, έξω από τα οποία έγραψαν το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», και ο Σύνδεσμος Κατασκευαστών. Στη συνέχεια η μηχανοκίνητη πορεία, με τις σημαίες και τα τρικάκια του Συνδικάτου, κατευθύνθηκε στα γραφεία του ΕΚΑ και της ΓΣΕΕ, καταγγέλλοντας την υπονόμευση των απεργιακών κινητοποιήσεων από τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Εργοτάξιο ΤΑΡ: Απεργούν για την υπογραφή εργοταξιακής Σύμβασης

Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο του σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP
Από τη συνέλευση στο εργοτάξιο του σταθμού συμπίεσης του αγωγού TAP
Μαζική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων έγινε στο εργοτάξιο στο σταθμό συμπίεσης του αγωγού ΤΑΠ στον Πέπλο Εβρου.

Είχαν προηγηθεί συνελεύσεις του σωματείου σε Φέρες, Τυχερό και Αλεξανδρούπολη, περιοχές στις οποίες διαμένουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο.

Στις συνελεύσεις αποφασίστηκε η συμμετοχή στην πανοικοδομική απεργία, έγινε συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο εργοτάξιο, ενώ διαμορφώθηκε προσχέδιο εργοταξιακής Σύμβασης.

Οι εργαζόμενοι ενέκριναν το σχέδιο ΣΣΕ στη συνέλευση της Παρασκευής, ενώ οργανώνουν τον αγώνα για την υπογραφή του, με πρώτο σταθμό την περιφρούρηση της αυριανής απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ