Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Σήμερα αναμένεται η απάντηση στην Κομισιόν

Προς το παρόν η Ρώμη υπόσχεται διάλογο και περικοπές «περιττών δαπανών»

Από τις συναντήσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζ. Τρία (αριστερά) με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο

Copyright 2018 The Associated

Από τις συναντήσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών Τζ. Τρία (αριστερά) με τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Μ. Σεντένο
ΡΩΜΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σήμερα Τρίτη λήγει η προθεσμία για την υποβολή πιθανών αλλαγών και διευκρινίσεων που η ιταλική κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει στην Κομισιόν, σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού που έχει συντάξει η ευρωσκεπτικιστική κυβέρνηση «Κινήματος 5 Αστέρων» και «Λέγκας» και το οποίο οι Βρυξέλλες απέρριψαν επίσημα, εκτιμώντας - κατά τα λεγόμενα του Ευρωπαίου επιτρόπου Βάλντις Ντομπρόβσκις - ότι «η ιταλική κυβέρνηση στρέφεται ανοιχτά και συνειδητά ενάντια στις δεσμεύσεις προς την ίδια αλλά και προς τα υπόλοιπα κράτη - μέλη».

Σε νέες του δηλώσεις, ο Ντομπρόβσκις επανέλαβε ότι η Κομισιόν εξετάζει και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρώμη (δεν αποκλείονται περικοπές κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία). Δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αξιολογούμε την ανάγκη να ανοίξουμε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για εκείνες τις χώρες των οποίων το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 60%» (το ιταλικό χρέος φτάνει στο 131% του ΑΕΠ).

Ακόμα, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε πως «η αξιολόγησή μας είναι ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας βασίζει τον προϋπολογισμό σε υπερβολικά αισιόδοξες υποθέσεις», ενώ υποστήριξε ότι τα επιτόκια της Ιταλίας έχουν ήδη αυξηθεί «σημαντικά» από τον προηγούμενο χρόνο και μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην «πραγματική οικονομία», υπό τη μορφή υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης για τις ιταλικές εταιρείες. Πρόσθεσε πως «αντί της αναμενόμενης στήριξης, στην πραγματικότητα βλέπουμε η στρατηγική αυτή να επιβραδύνει περαιτέρω την ιταλική οικονομία, βλέπουμε την Ιταλία να είναι η βραδύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της ΕΕ, με ρυθμό ανάπτυξης 1,1%».

Από τη μεριά της Ρώμης, ο υπουργός Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία δήλωσε ότι η ιταλική κυβέρνηση στην απάντησή της προς την Κομισιόν θα επιβεβαιώσει τους «βασικούς άξονες» του σχεδίου προϋπολογισμού που έχει ήδη συνταχθεί. Υποστήριξε ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας κάνει ακόμη πιο επιτακτικό έναν «επεκτατικό» προϋπολογισμό (δηλαδή με αύξηση δημοσίων δαπανών, που η ιταλική κυβέρνηση προκρίνει για τη στήριξη του ντόπιου κεφαλαίου).

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο είπε ότι «θέλουμε να μειώσουμε το χρέος μέσω της οικονομικής ανάπτυξης» και ότι «δεν θα ξεπεράσουμε το 2,4% στη σχέση ελλείμματος - ΑΕΠ και είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για να μπορέσουμε να το εγγυηθούμε». Επίσης, επανέλαβε ότι η Ιταλία δεν πρόκειται να βγει από το ευρώ και ότι ο στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι να επιστρέψει η Ευρώπη στις «αρχές της αλληλεγγύης και του αμοιβαίου σεβασμού», ενώ έκρινε σκόπιμο να αναφέρει ότι «αλλάξαμε οικονομική συνταγή και θεωρούμε ότι η αλλαγή αυτή θα κάνει καλό στην Ιταλία». Κατέληξε λέγοντας πως «συνεχίζουμε να επιθυμούμε το διάλογο και θα εξηγήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ότι θα προχωρήσουμε και στην περικοπή σειράς περιττών δαπανών μέσα στο 2019».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ