Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εκλογές που οξύνουν την αντιπαράθεση

Οι κάλπες για εκλογή Προέδρου και Βουλής που στήθηκαν την Κυριακή 11 Νοέμβρη στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (Ντονμπάς - στην πραγματικότητα είναι αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν σε σύνδεση με τη Ρωσία), είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο έως τώρα εκτελών χρέη Προέδρου του θύλακα του Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν πήρε το 60,9% ενώ οι υπόλοιποι 4 συνυποψήφιοί του Ρομάν Χραμένκοφ 14,1% Γελένα Σίσκινα, 9,2% Ρομάν Γιεστίγιεφ 7,8%, Βλαντιμίρ Μεντβέντεφ 6,4% και άκυρα ήταν το 1,6% των ψηφοδελτίων. Ο Πουσίλιν στηρίχτηκε από το Κόμμα Δημοκρατίας του Ντονέτσκ που πήρε την πλειοψηφία με 72,5% στο Κοινοβούλιο έναντι του «Ελεύθερου Ντονμπάς» με 26%. Αυτά ήταν και τα δύο κόμματα που συμμετείχαν ενώ το ΚΚ Ντονέτσκ αποκλείστηκε με το πρόσχημα της μη κατάθεσης εγγράφων για τη συμμετοχή στις εκλογές.

Αντίστοιχα στις εκλογές στον θύλακα του Λουγκάνσκ, όπου επίσης απαγορεύτηκε να συμμετάσχουν κομμουνιστές, επανεξελέγη ο νυν Πρόεδρος Λεονίντ Πασετσνίκ. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία η συμμετοχή και στους δύο θύλακες κυμάνθηκε στο 80% ενώ ειδικά οι αναλύσεις σε ρωσικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι η συμμετοχή 1,6 εκατ. κατοίκων «επιβεβαιώνει την διάθεση του κόσμου για διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία».

Πάντως, οι εκλογές αυτές χαρακτηρίστηκαν από την κυβέρνηση του Κιέβου, την ΕΕ και τις ΗΠΑ παράνομες και ότι παραβιάζουν τη λεγόμενη συμφωνία του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, το συμβιβασμό που είχε επιτευχθεί και επικυρώθηκε από Γερμανία, Γαλλία και Ρωσία, μαζί και την Ουκρανία και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Οι πολιτοφυλακές και η Ρωσία σημειώνουν, ερμηνεύοντας τη συμφωνία του Μινσκ, ότι έκανε λόγο για τοπικές εκλογές και όχι για άλλες εκλογές.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Κυριακή μετά από συνάντηση που είχαν με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στις εκδηλώσεις στο Παρίσι σε κοινή τους ανακοίνωση χαρακτηρίζουν τις εκλογές σε περιοχές του Ντονέσκ και του Λουγκάνσκ παράνομες που αντιτίθενται στις διεθνείς εκκλήσεις και στις συμφωνίες του Μινσκ.

Τονίζουν ότι «η διεξαγωγή των λεγόμενων εκλογών υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας». Αναφορικά με τη στρατιωτική αποστολή των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησαν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Το δεδομένο είναι ότι οι αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση στην Ουκρανία, η εσωτερική ενδοαστική αντιπαράθεση για επιλογή συμμαχιών και η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και τη Ρωσία για το μοίρασμα αγορών, ενεργειακών πόρων και σφαιρών επιρροής, όχι μόνο συνεχίζονται αλλά απειλούν με κλιμάκωση του πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ