Τρίτη 13 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Επαφές για οικονομικά και διεθνή ζητήματα

Διήμερο ταξίδι του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, στο Πεκίνο

ΠΕΚΙΝΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Η Κίνα είναι κάτι περισσότερο από τον πιο σημαντικό εμπορικό μας εταίρο στην Ασία. Είναι σαφές: Ο δρόμος για την επίλυση πολλών παγκόσμιων προβλημάτων οδηγεί στην Κίνα. Ως εκ τούτου, είναι στρατηγικής σημασίας για μας να έχουμε ισχυρούς και ανθεκτικούς διαύλους διαλόγου με το Πεκίνο», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, κατά την αναχώρησή του για το διήμερο ταξίδι του στην Κίνα που ξεκίνησε χτες.

Ο Χ. Μάας, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό, Λιού Χε, τόνισε πως Γερμανία και Κίνα «έχουν κοινό συμφέρον να λήξει κάποια στιγμή η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ - ΕΕ και ΗΠΑ - Κίνας». Γι' αυτό οι συνομιλίες αφορούν στο πώς η Κίνα θα «συμβάλλει» στην αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, π.χ. εκσυγχρονίζοντας την παγκόσμια τάξη εμπορίου, ανοίγοντας τις κινεζικές αγορές στους ξένους επενδυτές και μειώνοντας την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον χάλυβα, κάτι που θίγει τους γερμανικούς ομίλους χάλυβα, σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, λέγοντας πως «είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα τόσο με την Κίνα όσο και με τις ΗΠΑ», διότι αν συνεχιστεί η εμπορική σύγκρουση «θα χάσουμε όλοι».

Να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, με συνολικό όγκο συναλλαγών 186,6 δισ. ευρώ το 2017, όταν για δεύτερη συνεχή χρονιά η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Η περαιτέρω επέκταση των οικονομικών σχέσεων με την Κίνα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Πεκίνο, όπου ο Χ. Μάας συνοδεύεται από αντιπροσωπεία γερμανικών επιχειρηματικών ομίλων. Η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για συνεργασία στην ψηφιοποίηση, αλλά και για «άρση των περιορισμών πρόσβασης στην κινεζική αγορά για ξένες εταιρείες», είπε ο Μάας, ενώ χτες είχε προγραμματιστεί και συνάντηση με Κινέζους επιχειρηματίες.

Επίσης, ο Γερμανός ΥΠΕΞ θα συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, και τον αντιπρόεδρο, Γουάνγκ Κισάν, και μεταξύ άλλων θα συζητήσουν τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, την πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, αλλά και για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα με τη Ρωσία, «καθώς η Κίνα είναι ένας από τους παίκτες που επηρεάζονται» και «μας ενδιαφέρει και η στάση της Κίνας», δήλωσε ο Χ. Μάας.

Ο ίδιος έθεσε ζήτημα διαφάνειας όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ