Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2002
Σταθερά αντιλαϊκός ο προσανατολισμός του

Αρχισε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση. «Διαρκής η προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε ο Ν. Χριστοδουλάκης

Α. Τζέκης: «Δημοσιονομική πειθαρχία» για τους εργαζόμενους, νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Η «δημοσιονομική πειθαρχία» για τους εργαζόμενους από τη μια και η «διαρκής προτεραιότητα στις ιδιωτικοποιήσεις» και τα νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο από την άλλη, είναι τα βασικά στοιχεία, τα οποία χαρακτηρίζουν το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2002 που άρχισε από χτες να συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής.

Η συζήτηση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι νέα διαδικασία. Το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θα κατατεθεί για ψήφιση στις 21 Νοεμβρίου, αφού υποτίθεται ληφθούν υπόψη και οι παρατηρήσεις των βουλευτών. Πρόκειται, βέβαια, για αυταπάτη, αφού, όπως παρατήρησε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, μπορεί να είναι θετική η διαδικασία συζήτησης του προσχεδίου, αλλά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι προαποφασισμένη και δεσμευμένη από το περίφημο «Σύμφωνο Σταθερότητας» των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στην ομιλία του επιβεβαίωσε πλήρως την αντιλαϊκή κατεύθυνση και του προϋπολογισμού του 2002. Είπε ότι θα διέπεται από «δημοσιονομική πειθαρχία» -βλέπε λιτότητα- όπως ακριβώς και την περίοδο προς την ένταξη στην ΟΝΕ. Κύριο στοιχείο, ανέφερε, θα είναι η συγκράτηση των δαπανών, ενώ το ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και οι «αναδιαρθρώσεις» θα είναι «μια διαρκής προτεραιότητα» της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός ξέκοψε ότι πλέον οι ΔΕΚΟ δε θα μπορούν να δανείζονται με την εγγύηση του κράτους και για να βρουν κεφάλαια θα πρέπει ή να ιδιωτικοποιηθούν ή να προχωρήσουν σε «επιχειρηματικές συμφωνίες». Επανέλαβε δε τη δήλωσή του ότι ο νόμος για τις αποκρατικοποιήσεις θα αναμορφωθεί, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι διαδικασίες ξεπουλήματός τους.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης υπερασπίστηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε από τον προηγούμενο υπουργό και είπε ότι εάν ήταν να καταθέσει ένα τελικό κείμενο σήμερα αυτό θα ήταν σύμφωνο με τις προβλέψεις του προσχεδίου. Δεν παρέλειψε δε να πανηγυρίσει για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και την κυκλοφορία του ΕΥΡΩ, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα απαλλάξει τη χώρα από νομισματικές κρίσεις.

Ο Α. Τζέκης

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι προεπιλεγμένη και δεν αλλάζει ο αντιλαϊκός και ταξικός της χαρακτήρας, τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης και σχολιάζοντας τους διθυράμβους του υπουργού για το ΕΥΡΩ παρατήρησε: Δε θα αλλάξει στην ουσία τίποτα, αφού το μεροκάματο φτώχειας που παίρνει ο Ελληνας εργαζόμενος σε δραχμές θα το παίρνει τώρα σε ΕΥΡΩ, τις μειωμένες τιμές ο αγρότης θα τις «απολαμβάνει» τώρα σε ΕΥΡΩ, ενώ από την άλλη το κεφάλαιο θα μετράει πλέον τα κέρδη του σε δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ αντί για δραχμές. Η ανισότητα, τόνισε, θα συνεχιστεί και είναι χαρακτηριστική η σημερινή κατάσταση, όπου από τις οκτώ πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ οι τέσσερις είναι ελληνικές.

Και με το φετινό προϋπολογισμό, είπε ο βουλευτής, θα συνεχιστούν τα νέα κίνητρα στο κεφάλαιο, τα οποία θα γίνουν κέρδη, αφού όπως έδειξε και η προηγούμενη εμπειρία παρά τα πλουσιοπάροχα κίνητρα η ανεργία όχι μόνο δε μειώνεται αλλά αντίθετα «τραβάει την ανηφόρα».

Οσο αφορά την περίφημη αύξηση του ΑΕΠ παρατήρησε ότι η εργατική τάξη δεν κερδίζει από την όποια αύξηση, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι τα προηγούμενα 13 χρόνια οι εργαζόμενοι είχαν απώλειες στους μισθούς τους της τάξης του 20-25%. Από τα παραπάνω, είπε, προκύπτει ότι η «δημοσιονομική πειθαρχία» είναι μόνο για τους εργαζόμενος και όχι για την πλουτοκρατία, την οποία, αντίθετα, η κυβέρνηση θέλει να την ενθαρρύνει για να αυξήσει την κερδοφορία της. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η προσήλωση της κυβέρνησης στη λογική της «εδώ και τώρα» ιδιωτικοποίησης του κρατικού πλούτου και του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ.

Ο Α. Τζέκης ανέφερε ότι, όπως προκύπτει και από το προσχέδιο, θα συνεχιστεί η ληστρική φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα, αφού είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι μόνοι που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιπλέον επιβαρύνονται και με τους έμμεσους φόρους που διαρκώς αυξάνονται. Τόνισε, επίσης, ότι τα κονδύλια επενδύσεων για την Υγεία και την Πρόνοια μειώνονται σε σχέση με πέρσι κατά 5,7%, κάτι που δεν είναι άσχετο με την πολιτική ιδιωτικοποίησης της υγείας, όπως εκφράστηκε και πρόσφατα με τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων μέσα στα νοσοκομεία. Η ίδια μείωση, είπε, υπάρχει και στην Παιδεία, ενώ τα μόνα ποσά που αυξάνονται θεαματικά (460%) είναι αυτά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κάτι που βάζει σε σκέψεις για το χτίσιμο ενός μηχανισμού ενάντια στις λαϊκές ελευθερίες στο όνομα του πολέμου κατά της «τρομοκρατίας».

Ιδιαίτερα συναινετικός απέναντι στην κυβέρνηση εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρουσίασε μία σχετικά ρεαλιστική εικόνα της ελληνικής οικονομίας, προσπάθεια που ο ίδιος τη χαιρετίζει. Είπε, όμως, ότι συνεχίζεται η «δημιουργική λογιστική» και ζήτησε ακόμα μεγαλύτερη «συγκράτηση» των δημόσιων δαπανών, δηλαδή πρακτικά ακόμα μεγαλύτερες περικοπές.

Πλασματικό χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνης, λέγοντας ότι από αυτόν απουσιάζει κάθε κοινωνική διάσταση. Είπε δε ότι η όποια ανάπτυξη παρουσιάζεται οφείλεται μόνο στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων και τόνισε ότι και με τον φετινό προϋπολογισμό αυτοί που επιβαρύνονται φορολογικά είναι οι μισθωτοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ