Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Προδιέγραψε τον αφανισμό των καπνοπαραγωγών

Θέση της κυβέρνησης η τριετής παράταση του ισχύοντος καθεστώτος στα καπνά!

Τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής ξεπουλήματος των συμφερόντων των Ελλήνων καπνοπαραγωγών επιβεβαίωσε χτες και ο νέος υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς.

Ο υπουργός Γεωργίας, μετά από σχετική ερώτηση, δήλωσε πως θέση της κυβέρνησης είναι να παραταθεί το ισχύον καθεστώς στα καπνά για τρία χρόνια. Κι όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει μετά από τρία χρόνια, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως επιδιώκεται να μπει ο καπνός σε μια ομάδα προϊόντων ώστε να έχει την ίδια τύχη με τα άλλα προϊόντα. Προφανώς εννοούσε ότι προτιμά να ενταχθεί η αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού στην επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ. Μόνο όμως που η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ προβλέπεται να είναι ολέθρια για όλους τους Ελληνες αγρότες, χωρίς καμία εξαίρεση για τους καπνοπαραγωγούς. Δε γνωρίζουμε αν η απάντηση αυτή για το θέμα του καπνού ήταν μια αποκλειστική ιδέα του Γ. Δρυ, ή μια συμβουλή του προκατόχου του, αφού και αυτός το ίδιο πρότεινε, ή να βασίστηκε σε καμιά πρόταση του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, με το οποίο ο υπουργός Γεωργίας συναντήθηκε λίγο νωρίτερα.

Η ουσία πάντως είναι ότι με μια τέτοια πολιτική, η κυβέρνηση εξασφαλίζει το σίγουρο ξεκλήρισμα των καπνοπαραγωγών, καθώς και όλων των μικρομεσαίων αγροτών. Και οι ανακοινώσεις, για κύκλο επαφών προκειμένου να διαμορφωθεί κοινή θέση με τους Ιταλούς και τους Ισπανούς και περί προσπάθειας να στηριχτεί το εισόδημα και να προστατευτούν τα συμφέροντα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών, είναι αποδεδειγμένα πλέον πέρα για πέρα απατηλές. Εκτός των άλλων επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιδιώκουν να συγκαλύψουν την πολιτική υποτέλειας στις ολέθριες εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στήνοντας ένα παιχνίδι επικοινωνιακής εξαπάτησης των καπνοπαραγωγών, που ήδη βρίσκονται σε αγωνιστικό αναβρασμό.

Κατά τ' άλλα, ο Γ. Δρυς, με αφορμή την επίσκεψή του χτες στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, ανακοίνωσε πως είναι «κοινό καθήκον» του υπουργείου Γεωργίας και της ΠΑΣΕΓΕΣ «να δώσουμε και να κερδίσουμε τη μάχη, όχι μόνο της αγροτικής παραγωγής αλλά και της συνολικής και βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου». Αλήθεια, πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της υπαίθρου, όταν δεκάδες χιλιάδες καπνοπαραγωγοί θα είναι ξεκληρισμένοι και άνεργοι; Και τι είδους «επιχειρηματικότητα», όπως αναφέρεται σε άλλο σημείο της ίδιας ανακοίνωσης, θα ασκήσουν οι αγρότες που θα διωχτούν βιαίως από την καπνοκαλλιέργεια, αλλά και από τις υπόλοιπες αγροτικές καλλιέργειες;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ