Πέμπτη 1 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ο επίσημος «αρραβώνας» των τραπεζών

Επισημοποιήθηκε ο αρραβώνας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της ιδιωτικής τράπεζας Alrha Bank του Γ. Κωστόπουλου, με μια κοινή - λακωνική- ανακοίνωση των δύο τραπεζών που δημοσιοποιήθηκε χτες το βράδυ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «οι διοικήσεις των δύο τραπεζών βρίσκονται σε συζητήσεις που αφορούν την πιθανή συγχώνευση» και πως γι' αυτό το θέμα έχει προγραμματιστεί για σήμερα κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων της Εθνικής και της Alpha Bank. Αν και κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να προδικάσει αν και πότε αυτός ο αρραβώνας καταλήξει σε γάμο, το βέβαιο είναι πως η εξέλιξη αυτή δεν επιφυλάσσει τίποτε καλό, ούτε για τους εργαζόμενους στην Εθνική και την Alpha Bank, ούτε φυσικά για τους μικροαποταμιευτές και μικροδανειολήπτες.

Ανεξάρτητα αν ο αρραβώνας των δύο τραπεζών καταλήξει σε γάμο ή κάποια άλλη μορφή συνεργασίας, η χτεσινή εξέλιξη αποτελεί προάγγελο ότι η συνεργασία αυτή θα αξιοποιηθεί δεόντως από τις διοικήσεις της ΕΤΕ και της Alpha Bank για:

  • Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στις δύο τράπεζες που σήμερα απασχολούν πάνω από 24.000 άτομα.
  • Την ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης του προσωπικού που θα διατηρηθεί. Η μείωση του προσωπικού, αξιοποιήθηκε και συνεχίζει να αξιοποιείται σε όλες τις χώρες του κόσμου που γίνονται συγχωνεύσεις ή συνεργασίες, σαν η πιο «εγγυημένη μέθοδος» αύξησης των τραπεζικών κερδών και υπερκερδών.
  • Μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία των τραπεζοϋπαλλήλων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για χρόνια δικαιώματα και άλλες κατακτήσεις των εργαζομένων και συνταξιούχων στα ασφαλιστικά ταμεία της Εθνικής, της Alpha Bank, της Ιονικής (που έχει εξαγοραστεί από την Alpha Bank) κλπ.
  • Μεγαλύτερη καταλήστευση των μικροαποταμιευτών και των δανειοληπτών με μικρά και μεσαία εισοδήματα. Κι αυτό, γιατί οι δύο τράπεζες - που από κοινού ελέγχουν πάνω από το 50% των μεριδίων της τραπεζικής αγοράς (καταθέσεων, χορηγήσεων, κλπ.) - θα αξιοποιήσουν τη δεσπόζουσα θέση τους για αύξηση της κερδοφορίας τους με την ενίσχυση των τοκογλυφικών όρων εμπορίας του χρήματος. Δηλαδή θα αγοράζουν ακόμη πιο φτηνά το χρήμα (μηδαμινά επιτόκια για τις λαϊκές αποταμιεύσεις) και θα το πουλάνε ακριβά (χορηγήσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και άλλων δανείων).

Η χτεσινή εξέλιξη - που είχε δρομολογηθεί πριν δύο χρόνια - έρχεται σαν ένα ακόμη δείγμα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής, σχετικά με τις προθέσεις της να επιταχύνει τον καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας, με τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε λιγότερα χέρια. Δεν είναι τυχαίο ότι στις προχτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης - μαζί με τη δημοσιοποίηση της απόφασης για την παράδοση της κρατικής ΕΤΒΑ στην ιδιωτική τράπεζα Πειραιώς, προανήγγειλε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησεων, συγχωνεύσεων και μεγαλοσυγχωνεύσεων, σημειώνοντας: «Πιστεύω ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΕΤΒΑ δημιουργούνται πολύ ευνοϊκές προϋποθέσεις στην κατεύθυνση ανασύνταξης του ελληνικού τραπεζικού χώρου και συστήματος, στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ισχυρών τραπεζικών ομίλων, πράγμα το οποίο είναι μια κατεύθυνση χρήσιμη και απαραίτητη στο πλαίσιο ένταξης και ενσωμάτωσης της ελληνικής οικονομίας στη ζώνη του ευρώ», για να προσθέσει στη συνέχεια: «Θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση που έχει τεθεί, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Με στόχο τις περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και τη σύναψη διεθνών συμμαχιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ