Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Δυναμική» κερδοφορίας δίνει η προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού

Ξεκίνησε χτες στη Θεσσαλονίκη η 4η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, για τη «διασυνοριακή συνεργασία», με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης των τεσσάρων χωρών.

Από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος θα προεδρεύσει των εργασιών, και ο αν. υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στ. Πιτσιόρλας. Σε επίπεδο ΥΠΕΞ των άλλων χωρών συμμετέχουν οι E. Zαχαρίεβα από Βουλγαρία και N. Ντιμιτρόφ από ΠΓΔΜ, και η υφυπουργός A. Ντράλο από Αλβανία.

Οι συζητήσεις εστιάζουν «σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ θα δοθεί έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία και τον περιφερειακό συντονισμό έναντι των προκλήσεων που υπερβαίνουν τα σύνορα έκαστης χώρας, όπως αυτά που έχουν προκύψει από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή. Θα συζητηθεί, επίσης, το ζήτημα της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων». Θέματα όλα που κουμπώνουν πάνω στο σχεδιασμό ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για έλεγχο των τέτοιων περιοχών και του πλούτου τους, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Επιχειρηματικά ντιλ...

Σχετικά με την ατζέντα της συνάντησης σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αυτή «θα εξετάσει, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή, σε συνάρτηση και με τις ενταξιακές προοπτικές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ξεχωριστή θέση θα έχει η οικονομική περιφερειακή συνεργασία, η ανάπτυξη και η οικονομική ολοκλήρωση των Βαλκανίων, καθώς έχει ήδη δρομολογηθεί στην περιοχή μια δυναμική επίλυσης προβλημάτων σε συνέχεια της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η δυναμική αυτή επιτρέπει πλέον την "κεφαλαιοποίησή" της, μέσα από τη σταδιακή ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των βαλκανικών χωρών σε σειρά άλλων τομέων».

Εξηγώντας πώς και πού δρομολογείται η τέτοια «κεφαλαιοποίηση» της υλοποίησης των σχεδίων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την περιοχή, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στη συνάντησή τους, οι υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης «θα διερευνήσουν τρόπους για την περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας, της ενεργειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας των τεσσάρων οικονομιών, μέσω της βελτίωσης των υποδομών και της αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας».

Παραπέμποντας, εξάλλου, στα οφέλη που αναμένει η αστική τάξη, μέσα από την προώθηση αυτών των σχεδίων, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «η δημιουργία ενός ευρύτερου χώρου οικονομικής συνεργασίας θα αποτελέσει ισχυρό προωθητικό παράγοντα και για την ελληνική επιχειρηματικότητα», όπως επίσης και ότι «μέσω της ενισχυμένης αυτής συνεργασίας, η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισόδου επενδύσεων από τη Δύση προς τις βαλκανικές χώρες, με αντίστοιχα οφέλη για την ελληνική οικονομία».

...και Ασφάλεια

Καθώς, δε, οι σχεδιασμοί αυτοί για να προχωρήσουν χρειάζεται η εμπέδωση «τάξης» και «ασφάλειας», «φιλοδοξία της συνάντησης» «είναι να προωθήσει ακόμα περισσότερο τη θετική ατζέντα συνεργασίας που έχει ήδη διαμορφωθεί μεταξύ των συμμετεχόντων και να ενισχύσει την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων που υπερβαίνουν τα σύνορα της κάθε μιας χώρας, όπως είναι συνεργασία στους τομείς της δικαιοσύνης και ασφάλειας, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η πολιτική προστασία.

Προς την ίδια κατεύθυνση, οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν ακόμη ζητήματα ασφάλειας που προκύπτουν από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή - με επίκεντρο τον πόλεμο στη Συρία - επιδιώκοντας την προώθηση πολιτικών πρόληψης για ζητήματα όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας», καταλήγουν με ορολογία και προτάγματα, κατευθείαν από τα συρτάρια των αρμόδιων υπηρεσιών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ