Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά σε όλο το εύρος την «απελευθέρωση» της Ενέργειας

«Προνομιακός κόμβος για την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου αποτελεί η Ρεβυθούσα», σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης κατά τα χτεσινά εγκαίνια της τρίτης δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.

Περιγράφοντας συνοπτικά τη στρατηγική της κυβέρνησης, έθεσε ως «επιτεύγματα» την «απελευθέρωση» της αγοράς, η οποία όπως είπε θα επιτρέψει την είσοδο «νέων παικτών», την οικοδόμηση υποδομών δικτύων στο εσωτερικό της χώρας, τις «μεγάλες υποδομές διαμετακόμισης που θα συνδέσουν τη χώρα με την αγορά των Βαλκανίων και της Ιταλίας» και την πολιτική για την «ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μέσω της περαιτέρω διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών», στόχος που «κουμπώνει» με τις κατευθύνσεις ΗΠΑ - ΕΕ για τον περιορισμό της ρωσικής επιρροής με την ανάλογη ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ, που αναζητούν διακαώς νέες αγορές.

Τα έργα αναβάθμισης του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, εκτός από την κατασκευή τρίτης δεξαμενής που αυξάνει τη συνολική αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού, περιλάμβαναν νέο εξοπλισμό που ενισχύει το ρυθμό αεριοποίησης του ΥΦΑ κατά 40%, ενώ τα έργα που έγιναν στις λιμενικές εγκαταστάσεις δίνουν τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων φορτίων. Την ολοκλήρωση του έργου χαιρέτισε με ανακοίνωσή της και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Ρουμάνα επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κ. Κρέτσου να σημειώνει ότι χάρη στο έργο «η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θέση της ως πύλη για την παροχή φυσικού αερίου σε μια ασφαλή και διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας».

Υπογραφές για υδρογονάνθρακες

Στο μεταξύ, την Τετάρτη μονογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή «Ιόνιο», από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γ. Μπασιά, και εκπροσώπους των εταιρειών «Repsol» και ΕΛΠΕ.

Μέχρι σήμερα έχουν ήδη κλείσει οι συμβάσεις δικαιωμάτων παραχώρησης στον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ 50% διαχειριστής, «Edison» 50%), στο θαλάσσιο «οικόπεδο 2», δυτικά της Κέρκυρας («Total» 50% διαχειριστής, ΕΛΠΕ 25% και «Edison» 25%), και στα χερσαία οικόπεδα Αρτα - Πρέβεζα (ΕΛΠΕ 100%), Βορειοδυτική Πελοπόννησος (ΕΛΠΕ 100%) και Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα («Repsol» 60% διαχειριστής, «Energean» 40%), ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευσης στο Κατάκολο από την «Energean».

Προχωρά η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Την ίδια μέρα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά του μεριδίου της «Shell» (49%) στην ΕΠΑ (Εταιρεία Προμήθειας Αερίου) και την ΕΔΑ Αττικής (Εταιρεία Διανομής Αερίου) από τη ΔΕΠΑ, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου ιδιωτικοποίησής της. Το σχέδιο, που είχε υιοθετηθεί στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, προβλέπει την απόσχιση των υποδομών της επιχείρησης και μεταβίβασή τους σε νέα εταιρεία, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, από την οποία θα πωληθεί το 14% των μετοχών της, ενώ από τη ΔΕΠΑ, που θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά με την εμπορία φυσικού αερίου, θα πωληθεί το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ