Παρασκευή 23 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υπεράσπιση του «νόμου - λαιμητόμου» με καλλιέργεια κάλπικων προσδοκιών

«Μνημόνιο με το λαό», που δήθεν αφορά τις ανάγκες του, χαρακτήρισε προκλητικά ο Αλ. Τσίπρας το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο που υλοποιεί η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας τη σαφή του στόχευση να παραμένουν καθηλωμένες στον πάτο οι απαιτήσεις του λαού και ξεκόβοντας για μια ακόμα φορά κάθε συζήτηση για αποκατάσταση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης. Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο - κοροϊδία για τη «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών», που στην ουσία αποτελεί χτύπημα στην πλάτη των εργαζομένων για να καταπιούν πιο εύκολα τον «νόμο - λαιμητόμο» του Γ. Κατρούγκαλου, επιχείρησε ξανά να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα, ότι δήθεν «αποκαθίστανται αδικίες».

Ο Αλ. Τσίπρας φρόντισε να υπερασπιστεί από τη μία τον νόμο Κατρούγκαλου, που διαλύει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα είχε απομείνει στην Ασφάλιση, αλλά και την ενεργοποίηση του νόμου Βρούτση για τον κατώτατο μισθό, που βάζει τέλος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αυτά παρουσίασε ως «τέλος των μνημονίων», αποκαλύπτοντας τελικά πόσο κάλπικη είναι η προπαγάνδα της κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας για τον νόμο Κατρούγκαλου, που χαρακτηρίστηκε από το εργατικό κίνημα «ψαλιδοχέρης», για το τσεκούρι που επιφέρει στις συντάξεις, τόνισε ότι χάρη στον νόμο αυτό (δηλαδή χάρη στο ψαλίδι) «βρισκόμαστε σε μια πορεία ανάκαμψης της οικονομίας». Πρόσθεσε επίσης ότι με τον νόμο αυτό κατάφεραν να επιλύσουν έναν «γόρδιο δεσμό» που δεν είχαν καταφέρει να επιλύσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ομολογώντας ουσιαστικά ότι συνέχισαν τη βρωμοδουλειά από εκεί που σταμάτησαν οι προκάτοχοί τους.

Εμπαίζοντας τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί απανωτές μειώσεις εδώ και μια δεκαετία, με τις συντάξεις τους πλέον να είναι φιλοδώρημα, επικαλέστηκε το ότι 500.000 συνταξιούχοι θα πάρουν μια αύξηση 20 ευρώ, την ίδια στιγμή που ακόμα κι αυτή η «αύξηση» θα εξανεμιστεί με τη μείωση του αφορολόγητου, την αύξηση του ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.

Αξιώνοντας λίγο πολύ από τους συνταξιούχους να πουν και ευχαριστώ από πάνω για το φιλοδώρημα - το οποίο άλλωστε θα λάβουν ελάχιστοι - ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό αποτελεί «απόδειξη» για το ότι η κυβέρνηση «έχει έγνοια τον αδύναμο»... Λίγο αργότερα, βέβαια, φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση προχωρά με βάση το «δημοσιονομικό πλαίσιο όπου βρίσκεται η ελληνική οικονομία», δείχνοντας ότι μοναδική «έγνοια» της είναι η προσήλωση στην πολιτική που στραγγίζει το λαϊκό εισόδημα και ότι αυτό που προέχει είναι οι ανάγκες του κεφαλαίου.

Πλειοδότησαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Πάντως, όσο και αν προσπάθησε ο πρωθυπουργός να αναδείξει τις ...χαοτικές διαφορές που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα δύο αυτά κόμματα υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, προτρέποντας μάλιστα την κυβέρνηση για ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εισηγητής της ΝΔ, Γ. Βρούτσης, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «διακηρυγμένη θέση της ΝΔ». Οπως εξήγησε, «ουσιαστικά σηματοδοτεί την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και του εφάπαξ», αφού δεν αναφέρει πώς θα καλυφθεί η όποια μείωση των εισφορών, ενώ «ανοίγει ο δρόμος για τα επαγγελματικά ταμεία». «Καλωσορίσατε κι ας αργήσατε», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει και όταν η κυβέρνηση ενεργοποιούσε τον δικό του νόμο για τον κατώτατο μισθό, που αποτελεί κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Από την πλευρά του ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Δ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ένα πρώτο θετικό βήμα», συμπληρώνοντας ότι «το μη μισθολογικό κόστος, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών, είναι υψηλό και αντικίνητρο για προσλήψεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ