Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που θα εστιάσει στον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ, την ενιαία αγορά, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις. Οι «27» θα συζητήσουν επίσης για το Brexit την Πέμπτη και για την Ευρωζώνη την Παρασκευή.

Κατά την έναρξη της συνόδου, o Σεμπάστιαν Κουρτς, ως εκπρόσωπος της αυστριακής Προεδρίας, θα προβεί σε επισκόπηση της προόδου στην υλοποίηση προγενέστερων συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-2027 με βάση έκθεση προόδου της Προεδρίας του Συμβουλίου. Σε συνέχεια των συμπερασμάτων που εξέδωσε τον Μάρτη του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει την πρόοδο των εργασιών «για μια ενιαία αγορά σε πλήρη λειτουργία». Ακόμα, θα εξετάσει την εφαρμογή των αντιδραστικών αποφάσεών του για το Μεταναστευτικό, θα συζητήσει για τις προετοιμασίες ενόψει της Συνόδου Κορυφής με τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φλεβάρη 2019 και ενδέχεται να ασχοληθεί και με άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Την Πέμπτη, οι «27» θα συζητήσουν το Brexit. «Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης της λύσης ασφαλείας, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε πώς μπορεί να διευκολυνθεί η επικύρωση από το Ηνωμένο Βασίλειο. Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης την προετοιμασία μας για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας», δήλωσε σχετικά ο Ντ. Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Την Παρασκευή θα συζητηθεί η μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης, με βάση έκθεση του Eurogroup. Κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να δοθούν κατευθύνσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα για τη λεγόμενη «εμβάθυνση» της ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ