Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Τροπολογία για το «Βοήθεια στο Σπίτι»

Κατατέθηκε και ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Βασικοί άξονές της είναι η σύσταση μόνιμων οργανικών θέσεων στους δήμους, η χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό και η αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας των εργαζομένων που απασχολούνται ήδη στο πρόγραμμα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (για το διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις).

Από την άλλη, με την τροπολογία ουσιαστικά παγιώνεται η έλλειψη προσωπικού και δομών που ήδη υπάρχει, αφού οι θέσεις που δημιουργούνται θα είναι όσες και οι εργαζόμενοι που απασχολούνται σήμερα στο «Βοήθεια στο Σπίτι» με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θέσεις δηλαδή που υπολείπονται από τις ανάγκες.

Παράλληλα, αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο σε δήμους που το πρόγραμμα θα επεκταθεί στο μέλλον να χρηματοδοτηθεί «με πόρους των ίδιων των ΟΤΑ», όπως σημειώνεται στην Αιτιολογική Εκθεση της τροπολογίας.

Οι δήμοι θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τις 31/1/2019 αποφάσεις τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους και σύστασης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού για το «Βοήθεια στο Σπίτι».

Σε ό,τι αφορά την εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης, εφόσον έχει διανυθεί χωρίς διακοπή μέχρι τώρα στους οικείους ΟΤΑ, μοριοδοτείται με 17 μονάδες ανά μήνα και μέχρι 84 μήνες. Μέχρι τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων διοριστέων στις οργανικές θέσεις, οι υπηρεσίες παρέχονται από τους υφιστάμενους εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Επίσης, προβλέπεται η επιπλέον σύσταση οργανικών θέσεων κατά 7% οι οποίες θα καλυφθούν από κοινωνικά προστατευόμενες ομάδες.

Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ στην τροπολογία, ωστόσο από τους βουλευτές του Κόμματος επισημάνθηκε ότι μία από τις βασικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η κάλυψη των εργαζομένων του Προγράμματος ήρθε μετά από 4 χρόνια και αφού προηγήθηκαν συνεχείς αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και παρεμβάσεις του ΚΚΕ με Επίκαιρες Ερωτήσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή. Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι δεν έχει διευκρινιστεί από την υπουργό, παρά το γεγονός ότι ρωτήθηκε από τους βουλευτές, αν οι προϋποθέσεις που τίθενται στο διαγωνισμό καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους του προγράμματος και με ποιους όρους, π.χ. αποδοχές κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ