Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Και βουλγαρικές αντιδράσεις στα περί «μακεδονικής» γλώσσας του Ζάεφ

ΣΚΟΠΙΑ.--

Το «θερμόμετρο» των αλληλοτροφοδοτούμενων εθνικισμών και αλυτρωτισμών σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ αλλά και Βουλγαρία ανεβάζουν τα αλυτρωτικά σπέρματα που διατηρούνται ολοζώντανα στη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών, η τελική ψήφιση της οποίας από το κοινοβούλιο της γείτονος αναμένεται στα μέσα Γενάρη.

Στο «χορό» αυτό που έχει ξεκινήσει, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις Ζ. Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας, ήρθαν χτες να προστεθούν οι δηλώσεις του Κράσιμιρ Καρακατσάνοφ, Βούλγαρου υπουργού Αμυνας και αντιπροέδρου της κυβέρνησης (ο οποίος είναι και ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος VMRO - BND) πως η Σόφια δεν θα υποστηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αν στα Σκόπια επιμείνουν ότι η γλώσσα που μιλιέται στη χώρα είναι η «μακεδονική» και όχι η βουλγαρική. «Οι Μακεδόνες πρέπει να γίνουν καλοί Βούλγαροι», είπε χαρακτηριστικά ο Καρακατσάνοφ. Λίγο αργότερα, η Βουλγάρα υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εκατερίνα Ζαχαρίεβα εξέφρασε «λύπη» για το γεγονός, όπως είπε, ότι «θα χρειαστούν χρόνια για να ανατραπεί η πλύση εγκεφάλου που έγινε κατά την εποχή της Γιουγκοσλαβίας, οπότε ξέχασαν ότι είναι Βούλγαροι».

«Είναι δικαίωμά μου να λέω πως είμαι Μακεδόνας και μιλώ τη μακεδονική γλώσσα. Είναι ευρωπαϊκή αξία και περιμένω να γίνει αποδεκτή από όλους, όπως κι εγώ έτεινα το χέρι και αποδέχτηκα ότι μοιραζόμαστε κοινή Ιστορία», απάντησε ο Ζάεφ στους Βούλγαρους αξιωματούχους.

Αντιδράσεις προκάλεσαν και οι αναφορές του Ζ. Ζάεφ περί «μακεδονικής» γλώσσας στη διάρκεια ομιλίας του τη Δευτέρα στην πόλη Στιπ.«Αυτό που πρέπει να προσέξουν όλοι είναι το γεγονός ότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση και ότι αναγνωρίζεται και από την Ελλάδα το δικαίωμά μας να χρησιμοποιούμε τη μακεδονική γλώσσα», ανέφερε. Διέψευσε ότι κάποιες από τις δηλώσεις του περί «μακεδονικής» γλώσσας παραβιάζουν τη συμφωνία των Πρεσπών και δήλωσε άγνοια για το αν η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει παράρτημα με «πρόσθετες δεσμεύσεις».

Αντιδράσεις για τους δασμούς του Κοσσυφοπεδίου

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την επιβολή δασμών 100% στις εισαγωγές προϊόντων από τη Σερβία και τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη στο Κοσσυφοπέδιο από την κυβέρνηση της Πρίστινας, η οποία προχώρησε σ' αυτήν την κίνηση ενθαρρυμένη από τη στάση των ΗΠΑ, που με διάφορους τρόπους αναζητούν την άμεση συμμετοχή τους στον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας στις Βρυξέλλες.

Χτες, από το Παρίσι, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας κάλεσε την κοσσοβάρικη κυβέρνηση να ανακαλέσει ή έστω να «παγώσει» τους δασμούς, προειδοποιώντας ότι περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης «πρέπει επειγόντως να αποφευχθεί προκειμένου να διατηρηθεί η δυνατότητα για επιτυχία του διαλόγου με στόχο την ομαλοποίηση σχέσεων». Ο Γερμανός αξιωματούχος προέβλεψε ότι πιθανή «βελτίωση των σχέσεων» θα μπορούσε να επιταχύνει τις προσπάθειες Σερβίας, Κοσσυφοπεδίου «και άλλων βαλκανικών χωρών να ενταχθούν στην ΕΕ». Και πρόσθεσε με νόημα: «Αντί το Βελιγράδι και η Πρίστινα να σκέφτονται την αλλαγή συνόρων, θα πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειες στην επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας που θα καλύπτει όλα τα ανοιχτά ζητήματα και θα καθιστά εφικτή μία συμφωνία ομαλοποίησης σχέσεων».

Τέλος, στο Σαράγεβο, επίσης χτες, αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσαν πως μελετούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν από την ΕΕ την αναστολή συμμετοχής του Κοσσυφοπεδίου στη συμφωνία CEFTA («Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Κεντρικής Ευρώπης»), εκτιμώντας ότι παραβιάζεται με τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από συμβαλλόμενα μέλη, όπως η Σερβία και η Βοσνία. Ανακοίνωσαν μάλιστα ότι θα συζητήσουν το θέμα στις 17 Δεκέμβρη, συναντώντας στις Βρυξέλλες τον επίτροπο της ΕΕ για τις Σχέσεις Καλής Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ