Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Δυτική Μακεδονία

Ο Θ. Χαστάς
Ο Θ. Χαστάς
Τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας και τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών στη συγκεκριμένη Περιφέρεια παρουσίασε την Τρίτη 18/12 η ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, στην αίθουσα του ΤΕΕ, μίλησε ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος περιφερειάρχης και Γραμματέας της ΤΕ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο Γιάννης Βήττας, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Νώντας Στολτίδης, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, και ο Στέργιος Λιάμπας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Γρεβενών της ΑΔΕΔΥ.

Ανέδειξαν ότι η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας είναι ενταγμένη στους συνολικότερους σχεδιασμούς που έχει η ελληνική αστική τάξη, στο πλαίσιο της λεγόμενης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης». Σχέδια που η υλοποίησή τους θα φέρει ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια, εξαθλίωση, ανεργία και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του λαού της περιοχής, για να εξασφαλίζεται η κερδοφορία μιας χούφτας μεγάλων επιχειρήσεων.

Εκφραση των γενικότερων σχεδιασμών του κεφαλαίου για τη Δυτική Μακεδονία αποτελούν οι οξυμένοι ανταγωνισμοί για το ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα αποκτήσουν το προβάδισμα στην κερδοφορία στον τομέα της Ενέργειας (με όλες τις μορφές, όπως λιγνίτη, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες κ.ά.). Ενώ στο στόχαστρο έχουν μπει και μια σειρά υποδομές της περιοχής, όπως αεροδρόμια, οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, για να μπορούν οι καπιταλιστές να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα «επενδυτικά».

Ο Ζ. Λυμπερίδης
Ο Ζ. Λυμπερίδης
Επίσης η περιοχή είναι πλήρως ενταγμένη στις επιδιώξεις του ελληνικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στα Βαλκάνια, αναλαμβάνοντας το ρόλο του «σημαιοφόρου» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Στην ομιλία του, ο Ζήσης Λυμπερίδης κάλεσε σε ενίσχυση του Κόμματος με νέες δυνάμεις. Αναδεικνύοντας τον «γενικευμένο πολιτικό χαρακτήρα» που θα έχουν οι τοπικές εκλογές, υπογράμμισε ότι αυτός αποτυπώνεται στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στο πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Οπως είπε, «σήμερα, δήμοι και περιφέρειες, το πολιτικό προσωπικό που τους στελεχώνει, συμμετέχουν ενεργά όχι μόνο στην υλοποίηση αλλά και στο σχεδιασμό της ανάπτυξης για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Γι' αυτές τις ανάγκες σχεδιάστηκαν οι αναδιαρθρώσεις όλα αυτά τα χρόνια στην Τοπική Διοίκηση». Εξήγησε ότι αυτή είναι «η κόκκινη κλωστή που δένει τον "Καποδίστρια" με τον "Καλλικράτη", σήμερα με τον "Κλεισθένη I" και αύριο με έναν νέο κύκλο αναδιαρθρώσεων, προσαρμοσμένων σε αυτές του κεντρικού κράτους και της πιο άμεσης διασύνδεσής τους με τους θεσμούς της EE, με τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

«Αντικειμενικά, και από τις ίδιες τις εξελίξεις, δυο γραμμές συγκρούονται και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης: Αυτή του ΚΚΕ, δηλαδή η γραμμή της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι σε δημοτικές, περιφερειακές αρχές, κυβερνήσεις, και όπως εκφράστηκε από τις δημοτικές αρχές με επικεφαλής τους κομμουνιστές δημάρχους που εναντιώθηκαν στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής και στην άσκησή της από τους δήμους».

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία

Υποψήφιος περιφερειάρχης ο Θανάσης Χαστάς, 33 χρόνων, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Γρεβενών από το 2014. Απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών ΑΠΘ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ (2010-2016).

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ανά Περιφερειακή Ενότητα Δυτ. Μακεδονίας:

  • ΠΕ Κοζάνης:

Κοζάνη: Νώντας Στολτίδης

Εορδαία: Αντωνία Χόλμπα - Τζιφρή

Βοΐο: Μιχάλης Καραμπατζιάς

Σέρβια - Βελβεντό: Νίκος Γεωργακόπουλος

  • ΠΕ Φλώρινας:

Φλώρινα: Ευθυμία (Μιμίκα) Ναλπαντίδου

Αμύνταιο: Κυριάκος Ελευθεριάδης

Πρέσπες: Γιώργος Ιωαννόπουλος

  • ΠΕ Καστοριάς:

Καστοριά: Βασιλική Χαραμοπούλου

Αργος Ορεστικό: Αννέτα Γραμμένου

Νεστόριο: Γιώργος Τίγκας

  • ΠΕ Γρεβενών:

Γρεβενά: Παναγιώτα Ντάγκα

Δεσκάτη: Δημήτρης Γαλάνης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ