Κυριακή 4 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ
Συμεών Μπορίσοφ Σαξ - Κομπουργκότσκι

Δύσκολες μέρες για πρώην μονάρχες: ο Συμεών Μπορίσοφ Σαξ -Κομπουργκότσκι - ο πρώτος πρώην βασιλεύς που έγινε πρωθυπουργός σε μια ευρωπαϊκή χώρα - όχι μόνον είδε την προ μόλις τεσσάρων μηνών ουρανομήκη δημοτικότητά του να κατακρημνίζεται μέσα στις 100 ημέρες που ασκεί την εξουσία, αλλά την Πέμπτη που πέρασε είδε πάνω από 12 χιλιάδες Βούλγαρους να κατεβαίνουν στους δρόμους της Σόφιας απαιτώντας παραίτηση της κυβέρνησής του. Μιλάμε για ένα δακρύβρεχτο δράμα, αντάξιο λατινοαμερικάνικης σαπουνόπερας ή... ελληνικού δελτίου ειδήσεων.

Πέρα από φτηνά αστεία, η πλήρης απομυθοποίηση της παράδοξης πολιτικής φιγούρας του Συμεών έχει σαφή αίτια. Ο «πλήρης Θατσερισμός» στην οικονομική πολιτική (εφημερίδα «Novinar», 2/11), με την αύξηση 60% του φόρου επί της περιουσίας - κινητής και ακίνητης - την αύξηση των τιμών των φαρμάκων 6%, των τσιγάρων 10%, των καυσίμων και των τροφίμων επίσης κάπου 10%, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων - διάβαζε του ξεπουλήματος - και των απολύσεων από κρατικές και μικρές επιχειρήσεις, ο «σφιχτός προϋπολογισμός» του επόμενου χρόνου που προοιωνίζεται ακόμα χειρότερο, για τους φτωχούς και μικρομεσαίους, μέλλον (εφημερίδα «24 Chassa», 2/11) τα λένε όλα. Ακόμη και ο βουλευτής του Εθνικού Κινήματος Συμεών ο Β'Εμίλ Κοσλούκοφ ομολογεί (στην «Troud», 02/11): «Δεν έχουμε θέσεις, ούτε προτεραιότητες, ούτε πρόγραμμα».

Για το λαό που υπέφερε τα πάνδεινα από τις αγρίως δεξιές πολιτικές του Ιβάν Κοστόφ τα πράγματα έχουν φθάσει στο απροχώρητο. Οι χιλιάδες των δασκάλων, ανθρακωρύχων, εργατών, συνταξιούχων, δημοσίων υπαλλήλων φώναζαν, μεταδίδει το Βουλγαρικό Τηλεγραφικό Πρακτορείο, «όχι στη φτώχεια, τη μιζέρια και την ανεργία», ζητούσαν «αξιοπρεπείς μισθούς κι όχι απολύσεις», μίλαγαν για «ανάγκη καλύτερης εκπαίδευσης», «δημόσια υγεία». Αλλά είναι εξαιρετικά αμφίβολο το κατά πόσον ο Συμεών και οι άνθρωποι στην κυβέρνησή του - πρώην στελέχη διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ακραιφνείς εθνικιστές, θεωρητικοί της Δεξιάς και διεφθαρμένοι τεχνοκράτες - θα ακούσουν...


Μπ. Γ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ