Τρίτη 8 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Πάγωσαν» πρόσφυγες και μετανάστες στους καταυλισμούς

Τραγική η κατάσταση στα Διαβατά

MotionTeam

Τραγική η κατάσταση στα Διαβατά
Ακόμα πιο δύσκολες είναι αυτές οι μέρες της βαρυχειμωνιάς και για τους ξεριζωμένους που ζουν εγκλωβισμένοι στα ΚΥΤ των νησιών του ΒΑ Αιγαίου. Αρκετοί από αυτούς ζουν ακόμα και σε καλοκαιρινές σκηνές, κύρια στη Σάμο, εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Οχι μόνο στη Σάμο, αλλά και στη Χίο και φυσικά στη Λέσβο, οι ξεριζωμένοι έχουν αφεθεί, στην ουσία, στο έλεος της κακοκαιρίας.

Στη Μόρια στη Λέσβο, παρά το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός του ΚΥΤ να μειωθεί, απέχει πολύ από το να φτάσει τους 3.000 που είναι η χωρητικότητά του. Οι συνθήκες παραμένουν απαράδεκτες και με την κακοκαιρία επιδεινώθηκαν. Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν εκτός καταυλισμών, είναι εκτεθειμένοι στον αέρα, στη βροχή, στις χαμηλές θερμοκρασίες, συχνά χωρίς πρόσβαση σε ζεστό νερό, σχεδόν χωρίς καθόλου θέρμανση. Ακόμα και πολλά κοντέινερ μπάζουν νερά και χρειάζεται να επιδιορθώνονται από τους εργαζόμενους.

Στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά Θεσσαλονίκης φιλοξενούνται περίπου 400 άτομα σε κοντέινερ. Τα κοντέινερ δεν επαρκούν για να φιλοξενηθούν όλοι οι πρόσφυγες που συνεχίζουν να καταφθάνουν από τον Εβρο. Ετσι, έχουν στηθεί και σκηνές, όπου στοιβάζονται κατά δεκάδες.

Σε δήλωσή του για την κατάσταση στα hot spots που βρίσκονται στα νησιά, ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ανέφερε: «Η κυβέρνηση εδώ και τώρα να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα μέτρα απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου στις άθλιες συνθήκες των hot spots και είναι εκτεθειμένοι στην παγωνιά και στη βροχή. Με δική της ευθύνη πρέπει να οργανώσει τη μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα και να τους εξασφαλίσει τα απαιτούμενα ταξιδιωτικά έγραφα, για να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν. Τώρα να κλείσουν τα hot spots και να σταματήσει η βαρβαρότητα του εγκλωβισμού. Να δυναμώσει η λαϊκή αλληλεγγύη και η πάλη κατά της πολιτικής της ΕΕ, κατά της συμμετοχής της χώρας στα επιθετικά σχέδια και στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ που δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες».

Ο Κώστας Τζίχας, υποψήφιος δήμαρχος Σάμου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρει σε δήλωσή του: «Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η υποκριτική στάση της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες και μετανάστες που απειλούνται από τις βροχές και την παγωνιά, "πετώντας το μπαλάκι" στην τοπική κοινωνία και μιλώντας για ανάγκη αλληλεγγύης. Ποιοι; Αυτοί που έχουν προκαλέσει το πρόβλημα, αυτοί που κοροϊδεύουν ασύστολα για αποσυμφόρηση που δεν γίνεται, αυτοί που ετοιμάζουν νέα φυλακή εγκλωβισμού ακόμη μεγαλύτερου αριθμού προσφύγων στη Σάμο. Αν νοιάζονται για τους πρόσφυγες έχουν λύση: Κατάργηση των hot spots τώρα. Ακύρωση των σχεδίων για νέο μεγαλύτερο στο νησί μας. Απεγκλωβισμός από τα νησιά. Μεταφορά σε ασφαλείς στεγανούς και θερμαινόμενους χώρους στην ηπειρωτική Ελλάδα, γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών για να πάνε στις χώρες που έχουν επιλέξει. Οσον αφορά το λαό της Σάμου, το εργατικό και λαϊκό κίνημα δεν κάνει ψευδεπίγραφες εκκλήσεις. Κάνει πράξεις. Είναι καθημερινά στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών με συγκέντρωση και προσφορά ζεστών χειμωνιάτικων ρούχων, με γάλα που το στερούνται νεογέννητα βρέφη και μικρά παιδιά, με ό,τι μπορεί για να απαλύνει τα βάσανά τους. Και έτσι θα συνεχίσουμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοχύρωτοι πρόσφυγες και μετανάστες μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας (2020-08-26 00:00:00.0)
Απεμπλοκή του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από τα ΚΥΤ μεταναστών και προσφύγων (2020-04-08 00:00:00.0)
Να απεγκλωβιστούν άμεσα πρόσφυγες και μετανάστες (2019-10-16 00:00:00.0)
Αύξηση των εγκλωβισμένων στα νησιά του Αιγαίου (2019-08-09 00:00:00.0)
Ενας ακόμα χειμώνας, ένας ακόμα εφιάλτης για χιλιάδες ανθρώπους (2019-01-05 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες (2018-10-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ