Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
«Μεταμνημονιακή» παρακολούθηση με δεκάδες αντιλαϊκές παρεμβάσεις

Σε εξέλιξη η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με τους «θεσμούς»

Eurokinissi

Σε εξέλιξη η «μεταμνημονιακή» «αξιολόγηση» με τους «θεσμούς»
Με το βλέμμα στη διαχείριση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και με φόντο την κλιμάκωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, ξεκίνησαν χτες στην Αθήνα οι «συζητήσεις» της κυβέρνησης με το κουαρτέτο - Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, και με το ΔΝΤ σε ρόλο «συμβούλου» - αναφορικά με τις «εκκρεμότητες» του 2ου κύκλου «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης», με τις δεκάδες αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνει, σε αυτήν τη φάση, το «ενισχυμένο εποπτικό πλαίσιο».

Στο σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα Εργασιακά καθώς και οι εξελίξεις των δημοσιονομικών δεδομένων και προοπτικών στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, με άξονα τις «ανησυχίες» για τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα», σε συνδυασμό και με τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και με τους ρυθμούς ανάκαμψης που θα εμφανίσει το παραγόμενο ΑΕΠ για το 2019. Η συμφωνία στο Γιούρογκρουπ, για τη «μεταμνημονιακή» παρακολούθηση, πέρα από τις τράπεζες, προβλέπει την κλιμάκωση σειράς νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, όπως τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις και με βάση την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, τις παραπέρα «διευκολύνσεις» στην αδειοδότηση επενδύσεων, τις αναδιαρθρώσεις στην κρατική διοίκηση κ.ά.

Το ζήτημα της απομείωσης των προβληματικών δανείων συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών». Στην προσπάθεια για τη δραστική απαλλαγή των τραπεζών από τα «βαρίδια» αυτά συγκαταλέγονται και τα νέα κρατικά πακέτα στήριξης, ενώ σε αυτήν τη φάση προκρίνεται το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά το «ιταλικό μοντέλο» που έχει προηγηθεί. Πρόκειται για μεταφορά πακέτων με «κόκκινα» δάνεια σε εταιρεία «ειδικού σκοπού», που με τη σειρά της θα προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων με την κάλυψη των εγγυήσεων του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, στις «λύσεις» που δρομολογούνται συγκαταλέγονται:

-- Η κατάργηση διάταξης του νόμου 3869/2010 (λεγόμενος νόμος Κατσέλη) αναφορικά με τη δυνατότητα του δανειολήπτη να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να τύχει προστασίας για την πρώτη κατοικία. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να σφίξει ακόμη περισσότερο τη θηλιά των εκβιασμών, αφήνοντας τα αδύναμα λαϊκά νοικοκυριά στο «έλεος» των τραπεζών.

-- Προωθούνται λύσεις στο πλαίσιο του «εξωδικαστικού συμβιβασμού» μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ήδη βρίσκεται σε λειτουργία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά χρέη.

-- Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την παρεχόμενη «προστασία» από πλειστηριασμούς να καθορίζονται με άξονα τις λεγόμενες «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», όπως αυτές προσδιορίζονται από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) κ.ά.

Οι «προκλήσεις» του ΣΕΒ

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ στέλνει μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης, καθώς, όπως αναφέρει στο μηνιαίο δελτίο του, «η επιστροφή στις πολιτικές της εποχής πριν την κρίση, κυρίως σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη λειτουργία των αγορών, ιδίως της αγοράς εργασίας, μπορεί να αποβεί καταστροφική». Οπως χαρακτηριστικά τονίζει, η επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία σε συνδυασμό και με τους κινδύνους που εκδηλώνονται, αποτελούν τις «προκλήσεις» για το 2019, που βέβαια θα επηρεάσουν και την ελληνική οικονομία.

Σε αυτό το φόντο, οι εγχώριοι βιομήχανοι προϊδεάζουν για κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, αφού μέσω του «μηνιαίου δελτίου» αξιώνουν και νέες παρεμβάσεις με κατεύθυνση την «περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ώστε η ελληνική οικονομία να θωρακιστεί έναντι της διαφαινόμενης κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας, και να επιτευχθούν ισχυροί ρυθμοί ανάπτυξης στο μέλλον».

Αναφορικά δε με τον πολιτικό κύκλο «θυμίζουν» πως «το 2019 είναι έτος εκλογών, γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων θα θέσει την οικονομική δραστηριότητα για ένα διάστημα σε κατάσταση αναμονής ή και αβεβαιότητας» και κατά συνέπεια, όπως λένε, «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε το διάστημα αυτό να είναι σύντομο, αποφεύγοντας έναν νέο δημοσιονομικό εκτροχιασμό».

Ταυτόχρονα, ο ΣΕΒ, «θυμίζοντας», ουσιαστικά, τη συμφωνία κυβέρνησης - «θεσμών» εστιάζει στη διασύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου «να μετασχηματιστεί η χώρα σε μια εξωστρεφή οικονομία, προσανατολισμένη στις εξαγωγές και την προσέλκυση επενδύσεων».

Κατώτατος μισθός με ανταλλάγματα στην εργοδοσία

Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) συνδέει τις «αυξήσεις» στους κατώτατους μισθούς, όπως αυτές διαμορφώνονται από το μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, με «ανταλλάγματα» όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται μέσω της εργοδοσίας.

Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε σε συνάντηση της ηγεσίας της ΕΣΕΕ με τα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, οι εκπρόσωποί της «επισήμαναν τη θετική διάσταση που θα έχει η επικείμενη αύξηση, καθώς αναμένεται να συμβάλει τουλάχιστον στη μεταβολή της ψυχολογίας του κλίματος και να παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μία μικρή μεν αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα», δηλαδή συνδέουν τις «αυξήσεις» με την τόνωση της κατανάλωσης και του τζίρου στο λιανικό εμπόριο.

Επιπλέον, η ΕΣΕΕ εξέφρασε στους «θεσμούς» τις επιφυλάξεις της «για το μείζον θέμα του αυξημένου σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μη μισθολογικού κόστους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ