Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓΚ. ΜΕΡΚΕΛ - ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ
Επιδιώκουν ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα σε κρίσιμα πεδία

Υπογράφηκε χτες η Συνθήκη του Ααχεν, με έμφαση στον συντονισμό σε εξωτερική και οικονομική πολιτική, σε στρατιωτική συνεργασία και άμυνα

Από τη χτεσινή τελετή υπογραφής της Συνθήκης

Copyright 2019 The Associated

Από τη χτεσινή τελετή υπογραφής της Συνθήκης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην υπογραφή της Συνθήκης του Ααχεν, με στόχο να ενισχυθούν ο λεγόμενος γαλλογερμανικός άξονας και η σύγκλιση σε κρίσιμους τομείς, προχώρησαν χτες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η Συνθήκη του Ααχεν αποτελεί «συνέχεια» και «εμπλουτισμό» της Συνθήκης των Ηλυσίων που είχαν συνάψει οι δυο χώρες το 1963.

Με έμφαση στην εξωτερική πολιτική, στη στρατιωτική συνεργασία, στην άμυνα και την οικονομική πολιτική, απέναντι σε αντιθέσεις, ευρωσκεπτικιστικές και «φυγόκεντρες» δυνάμεις εντός ΕΕ, αλλά και απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας κατέληξαν σε μια «συμφωνία διμερούς συνεργασίας και σύγκλισης».

Η Αγκ. Μέρκελ χαρακτήρισε τη νέα γερμανογαλλική Συνθήκη φιλίας ως κοινή απάντηση στην αύξηση του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην ΕΕ και αλλού. Σε αυτούς τους «ιδιαίτερους καιρούς» χρειάζονται αποφασιστικές, σαφείς και προσανατολισμένες προς το μέλλον απαντήσεις, είπε. «Αναλαμβάνουμε τη δέσμευση να αναπτύξουμε μια κοινή στρατιωτική κουλτούρα, κοινή αμυντική βιομηχανία, κοινή γραμμή για τις εξαγωγές όπλων. Ετσι, θέλουμε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού», είπε. Αναφερόμενη έμμεσα στις αντιθέσεις μεταξύ των δυο κρατών, πρόσθεσε πως είναι αποφασιστικής σημασίας η βούληση να εφαρμοστούν «στη ζωή» όσα προβλέπει η συμφωνία, αναγνωρίζοντας ότι αυτό θα είναι «μια επίπονη προσπάθεια».

Ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε στην ανάγκη η Γερμανία και η Γαλλία να αναλάβουν την ευθύνη τους για την Ευρώπη, ενώ ενόψει των ευρωεκλογών προειδοποίησε για κινδύνους όπως η αποχώρηση των Βρετανών από την ΕΕ και ο εθνικισμός.

«Αυτό επίσης προβλέπεται στη Συνθήκη: Δεν αφορά μόνο τη Γερμανία και τη Γαλλία, αλλά προσκαλούμε κι άλλους να συνεργαστούν μαζί μας», τόνισε ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σε μια περίοδο που οξύνεται η διαπάλη στο εσωτερικό της ΕΕ (βλέπε Brexit, διαφωνίες για το Προσφυγικό, αναιμική καπιταλιστική ανάκαμψη που δημιουργεί τριβές), αλλά και της ΕΕ με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η Συνθήκη του Ααχεν προβλέπει ακόμα πιο στενό συντονισμό στην ευρωπαϊκή πολιτική, μια ισχυρή κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας και έναν οικονομικό χώρο με κοινούς κανόνες. Ετσι, η νέα Συνθήκη ορίζει ότι πρέπει να διεξάγονται τακτικές διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, ιδίως πριν από μεγάλες ευρωπαϊκές συναντήσεις, προκειμένου να επιτυγχάνεται συμβιβασμός.

Ενισχύεται η στρατιωτική συνεργασία, με τις δύο χώρες να επιδιώκουν κοινές στρατηγικές προσεγγίσεις, όπως ο σχεδιασμός της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης, ή στο πλαίσιο μιας στενότερης συνεργασίας με την Αφρική, αλλά και κοινές «ειρηνευτικές» και αστυνομικές επιχειρήσεις. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδίως στα Ηνωμένα Εθνη, Γαλλία και Γερμανία θα επιχειρήσουν στενότερο συντονισμό, ενώ αναφέρεται πως η Γαλλία υποστηρίζει τη γερμανική προσπάθεια για μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με την ίδρυση του γαλλογερμανικού Συμβουλίου Αμυνας και Ασφάλειας, οι δυο πλευρές διαβεβαιώνουν «τη διάθεσή τους να αλληλοϋποστηριχτούν σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης στην επικράτειά τους».

Η Συνθήκη του Ααχεν επιδιώκει επίσης μεγαλύτερη σύγκλιση στην οικονομική πολιτική με αντίστοιχη προσαρμογή του νομικού πλαισίου. Ιδιαίτερα, κοινά προγράμματα σε κλίμα, περιβάλλον, Υγεία και βιωσιμότητα «πρέπει να εφαρμοστούν ταχέως προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των δύο χωρών», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με κριτήριο πάντα τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ