Τετάρτη 23 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σενάρια για πρόταση δυσπιστίας

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά άφησε χτες βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης, σχετικά με το αν το κόμμα του καταθέσει πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης, φήμη που κυκλοφόρησε έντονα χτες.

Οπως είπε, η ΝΔ θα προσέλθει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου ξεκινά η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, «συντεταγμένα, με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα (...) Και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Την πρόθεσή τους στο μεταξύ να στηρίξουν μια πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ δήλωναν χτες τόσο ο Π. Καμμένος όσο και ο Στ. Θεοδωράκης. Ο πρώτος έλεγε χτες στη Βουλή πως «αν η πρόταση δυσπιστίας αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα την ψηφίσουμε. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μπλοκάρουμε τη συμφωνία», ενώ ο δεύτερος μιλώντας στον «ΑΝΤ1» σημείωσε πως «εάν υπάρξει πρόταση μομφής από τη ΝΔ, θα την υποστηρίξω και θα καταψηφίσω την κυβέρνηση», κάνοντας βέβαια την ίδια ώρα ξεκάθαρο ότι θα υποστηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σημειωτέον, βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές), και τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο μέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης μέρας από την έναρξή της, με ονομαστική ψηφοφορία, ενώ για να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ