Τετάρτη 7 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Φταίνε οι πολίτες!

Σπάνια δίνονται οι αποζημιώσεις των 2 εκατομμυρίων δραχμών

«Μικρά έως ασήμαντα», σε σχέση με την ένταση του καιρικού φαινομένου, χαρακτήρισε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Δ. Κατριβάνος, τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τις πλημμύρες, που άφησαν πίσω τους ακόμα και νεκρούς. Τόσο ο ίδιος όσο και κυβερνητικοί παράγοντες εμμένουν στον ισχυρισμό ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήταν ικανοποιητική, γεγονός για το οποίο προσπαθούν να μας πείσουν παραθέτοντας παραδείγματα από αντίστοιχα προβλήματα σε άλλες χώρες, όπως ΗΠΑ, Γαλλία.

Και χτες επιχειρήθηκε, ουσιαστικά, να μεταφερθεί μέρος της ευθύνης για τους νεκρούς από τις πλημμύρες στους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι δε φρόντισαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα αυτοπροστασίας... Μάλιστα, ο Δ. Κατριβάνος προσπάθησε να υποβαθμίσει το μέγεθος της απώλειας τριών ανθρώπων, λέγοντας πως θύματα έχουμε και χωρίς πλημμύρες, κάθε Σαββατοκύριακο!

Από την πλευρά του και ο υφυπουργός Εσωτερικών, Λ. Παπαδήμας, χαρακτήρισε «έγκαιρη» την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ενώ είπε πως θα δοθούν στους πληγέντες το γνωστό προνοιακό επίδομα των 200.000 δραχμών και η αποζημίωση των 2 εκατομμυρίων για καταστροφή οικοσκευών.

Χαρακτηριστικό των ρυθμών... χελώνας που επικρατούν στην απόδοση της αποζημίωσης για οικοσκευές είναι ότι μόνο στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής εκκρεμούν αποζημιώσεις (από καταστροφές από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς) τριών χρόνων. Πρόκειται για αιτήσεις που έγιναν στη νομαρχία και είτε απορρίφθηκαν από τα αρμόδια υπουργεία είτε δε δόθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής, Δ. Φράγκος, δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ρ» ότι, από το 1995 που ανέλαβε, είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις οικογενειών που έλαβαν τα δύο εκατομμύρια. Η υπόθεση «κολλάει» στο υπουργείο Πρόνοιας (αν πρόκειται για οικογένειες) και στο Ανάπτυξης (αν πρόκειται για αποζημιώσεις σε βιοτεχνίες ή εργοστάσια), όπου πολλές αιτήσεις ακυρώνονται και έτσι οι αποζημιώσεις δε δίνονται.

Σε πολλές, βέβαια, περιπτώσεις τα λεφτά που δίνονται στις νομαρχίες για τα επιδόματα δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα να πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτημα στα υπουργεία και να αναμένουν τα νέα κονδύλια.

Σχετικά με το θέμα των αποζημιώσεων που δεν έχουν δοθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας, ισχυρίστηκε ότι «θα δούμε ποιες είναι αυτές οι αποζημιώσεις και να αναφερθούν στους αρμοδίους προκειμένου να αντιμετωπιστούν θετικά και κατά το δυνατόν ταχύτατα», ενώ υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία υπολογισμού των τωρινών ζημιών.

Εισαγγελική έρευνα

Αλλη μια εισαγγελική έρευνα, που είναι βέβαιο ότι θα έχει την τύχη όλων των προηγούμενων, δηλαδή δε θα καταλήγει στην απόδοση ευθυνών σε όσους ευθύνονται για τις πλημμύρες της Αττικής και τον άδικο θάνατο συμπολιτών μας, διατάχθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ο νέος προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Σωτ. Μπάγιας, με κατεπείγουσα παραγγελία του προς όλα τα αστυνομικά τμήματα της αρμοδιότητας του Πρωτοδικείου Αθηνών, στις περιοχές των οποίων έγιναν πλημμύρες και προπαντός υπήρξαν θάνατοι ή κινδύνευσαν να πνιγούν άνθρωποι, ζήτησε να ερευνηθούν τα αίτια και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι για τα μπαζώματα των ρεμάτων, την πλημμελή λειτουργία των φρεατίων κλπ., να συλληφθούν και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Την αυτεπάγγελτη αυτή έρευνα θα εποπτεύει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ηλ. Κολιούσης, αρμόδιος για τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιμνοθάλασσα 250.000 στρέμματα (2006-03-21 00:00:00.0)
Αποκαΐδια και παροχές - ψίχουλα... (2005-08-02 00:00:00.0)
Ανέξοδες υποσχέσεις στους πλημμυροπαθείς (2002-12-11 00:00:00.0)
Πάντως, τα αίτια ερευνώνται... (2000-11-22 00:00:00.0)
Καθυστερεί η αποζημίωση των πλημμυροπαθών (2000-11-17 00:00:00.0)
Χωρίς ντροπή (1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ