Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
«Κράχτης» για πιο ενεργή παρέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στο Κυπριακό

Copyright 2019 The Associated

Πλήρη επιβεβαίωση ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στην προώθηση των οποίων πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συσχετίζοντας ευθέως τη συμφωνία με το «ξαναζέσταμα» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για διχοτομική λύση εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή για επικύρωση το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και προτού ο Αλ. Τσίπρας επισκεφτεί την ερχόμενη βδομάδα την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.

Την «πάσα» έδωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου, που υποδεχόμενος τον Ελληνα πρωθυπουργό τον συνεχάρη γιατί έλυσε «ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη που επέδειξες και την αποφασιστικότητα, ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες» και παραπέρα, εξωραΐζοντας τη συμφωνία και το επικίνδυνο περιεχόμενό της, πρόσθεσε ότι «η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία, επαναλαμβάνοντας όλη την κυβερνητική προπαγάνδα για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις και προσθέτοντας ότι η επίτευξη της συμφωνίας δίνει «τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύω με ενισχυμένη τη στήριξη και την υποστήριξη και της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας. Διότι όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το Διεθνές Δίκαιο και αποδεικνύει ότι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα που έχει μπροστά της, αυτή είναι που θέλει λύση, άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν. Νομίζω ότι αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη και πιστεύω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό»!

Ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αναζητείται λύση «που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στο Διεθνές Δίκαιο», συμβατή «με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», εξήρε ξανά την ελληνική κυβέρνηση για «την επικύρωση της Συνθήκης», συμπληρώνοντας πως «όταν επικρατεί η λογική, αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν και επιτυχείς καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούντο να υπάρχουν». Προεξόφλησε δε ότι «διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού» και έτσι διασφαλίζεται «η μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας» μιας και «ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία, δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως το όνομα είχε δοθεί από το '92, και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Καλώς όρισες. Και όπως βλέπω στις συνομιλίες που εν συνεχεία θα έχουμε, για να δούμε πώς καλύτερα συντονιζόμαστε και πώς μεθοδεύουμε τρόπους, για να επαναρχίσει ένας διάλογος με προοπτική αυτήν τη φορά για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ