Πέμπτη 31 Γενάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμπληρώνονται σήμερα 23 χρόνια από την κρίση στα Ιμια

Εκδήλωση μνήμης για τους νεκρούς στρατιωτικούς διοργανώνει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα

Τα Ιμια αποτελούν και σήμερα πεδίο εκδήλωσης των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο
Τα Ιμια αποτελούν και σήμερα πεδίο εκδήλωσης των τουρκικών αμφισβητήσεων στο Αιγαίο
Συμπληρώνονται σήμερα 23 χρόνια από την κορύφωση της κρίσης στα Ιμια, που ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση των ΗΠΑ και οδήγησε στην επιβολή από την τουρκική πλευρά της πολιτικής των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο.

Η στάση της κυβέρνησης Σημίτη και η επιλογή από την πρώτη στιγμή να διευθετηθεί η κρίση εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, αναγνωρίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις ΗΠΑ, που προσεγγίζει το Αιγαίο ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», επιβεβαιώνουν εκ του αποτελέσματος ότι το ΝΑΤΟ μόνο «παράγοντας σταθερότητας» δεν είναι στην περιοχή και ότι σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί «εγγύηση» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Θυμίζουμε ότι εκείνο το βράδυ, με παρατεταγμένα μια σειρά από πολεμικά μέσα των δύο πλευρών γύρω από το νησιωτικό σύμπλεγμα, έχασαν τη ζωή τους μετά την πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού στη θάλασσα τα στελέχη Χ. Καραθανάσης, 34 ετών, κυβερνήτης, Π. Βλαχάκος, 31 ετών, συγκυβερνήτης, και Ε. Γιαλοψός, 29 ετών, χειριστής συσκευών. Το ελικόπτερο βρισκόταν σε αποστολή αναγνώρισης για το αν είχαν ανέβει Τούρκοι κομάντος στη δυτική νησίδα.

Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, εξαιτίας της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας επί των βραχονησίδων από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία αξιοποίησε το ζήτημα για να ανοίξει συνολικά θέμα κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε μια σειρά από ζώνες στο Αιγαίο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, μετά τα «ευχαριστώ» της τότε κυβέρνησης στους Αμερικανούς και τις διάφορες διαδικασίες «διαλόγου» μεταξύ των δύο πλευρών, κάτω από την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ, συνεχίστηκε η αμφισβήτηση Διεθνών Συνθηκών (όπως της Λοζάνης) και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και προκλητικά αναγορεύει το ΝΑΤΟ «θεματοφύλακα» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο, έχοντας καλέσει μάλιστα τις αρμάδες του να περιπολούν μόνιμα στην περιοχή, με πρόσχημα την αντιμετώπιση του Προσφυγικού.

Η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, ο ανταγωνισμός της με την ελληνική, που θέλει να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή και να κατοχυρώσει τον τίτλο του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ, όπως και η κρίση στις σχέσεις Τουρκίας - ΝΑΤΟ, είναι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο κλιμάκωσης της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, βάζοντας το λαό και τους στρατευμένους σε νέες περιπέτειες.

Εκδήλωση τιμής σήμερα από την ΚΕΘΑ

Εκδήλωση τιμής για τους νεκρούς των Ιμίων διοργανώνει η Κίνηση για την Εθνική Αμυνα, σήμερα Πέμπτη στις 12 μ. στο μνημείο των πεσόντων των Ιμίων, που βρίσκεται μπροστά από τη ΛΑΕΔ, στη συμβολή της λεωφόρου Β. Σοφίας με την οδό Ρηγίλλης.

Η προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11.30 π.μ., έξω από το Πολεμικό Μουσείο (στάση Μετρό «Ευαγγελισμός»). Κάλεσμα στους απόστρατους αστυνομικούς να συμμετάσχουν στη σημερινή εκδήλωση απευθύνει και η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών.

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΕΘΑ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Η προκλητικότητα και επιθετικότητα στο Αιγαίο από τη γείτονα και σύμμαχο χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία γίνεται με την ανοχή, αν όχι με την ενθάρρυνση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Ετσι αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι λυκοσυμμαχίες αυτές ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας διασφαλίζουν, ούτε γενικότερα είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή (...)

Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμπλέκει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον κίνδυνο πολέμου. Στέλνει τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων σε ασκήσεις και επιχειρήσεις εκτός συνόρων, αδυνατίζοντας αντικειμενικά την άμυνα της χώρας. Μάλιστα εκπληρώνει με συνέπεια τον ΝΑΤΟικό στόχο, που προβλέπει το 2% του ΑΕΠ να διατίθεται σε στρατιωτικές - ΝΑΤΟικές δαπάνες, ενώ παράλληλα οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, χωρίς Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια.

Και με την ευκαιρία αυτή διαδηλώνουμε: Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Να κλείσουν οι ξένες βάσεις και τα στρατηγεία. Κανένας στρατός έξω από τα σύνορα της χώρας του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ