Σάββατο 23 Φλεβάρη 2019 - Κυριακή 24 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΥΓΕΙΑ
Μοιραίες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών

Από τις σημαντικότερες αιτίες για τη μη λειτουργία επαρκούς αριθμού ΜΕΘ είναι η αποψίλωση του προσωπικού. Υπενθυμίζεται ότι επί συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είχαμε 15.000 λιγότερους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία. Επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, μόνο τον τελευταίο χρόνο υπήρξε περαιτέρω μείωση κατά 2.000 εργαζόμενους περίπου και εκκρεμούν άλλοι τόσοι το 2019.

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν καθ' υπεροχή η έλλειψη των νοσηλευτών και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΕΘ, τώρα έχει προστεθεί ισόποσα και η έλλειψη των ιατρών. Οσο για τον εξοπλισμό των Εντατικών που δόθηκε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, 15 χρόνια μετά είναι πεπαλαιωμένος και απαιτεί ανανέωση.

Ορισμένα ακόμα στοιχεία από την απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (12/8/2016) για τις «ελάχιστες προϋποθέσεις λειτουργίας ΜΕΘ» δείχνουν το μέγεθος των ελλείψεων, αλλά και της εγκληματικής πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφαρμόζει πιστά και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

  • Αποδεδειγμένα, σωστός αριθμός κλινών στις ΜΕΘ είναι 8 και σ' αυτήν την περίπτωση είναι απαραίτητοι τουλάχιστον 6 γιατροί για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της Μονάδας. Οι γιατροί της ΜΕΘ πρέπει να έχουν την εξειδίκευση που απαιτείται για την άσκηση της εντατικής θεραπείας. Η αναλογία που ισχύει σήμερα, όμως, είναι 1 γιατρός ανά 2 κρεβάτια!
  • Οι νοσηλευτές της εντατικής θεραπείας πρέπει να είναι πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική. Ο συνολικός αριθμός νοσηλευτών είναι κατ' ελάχιστον 5 στις ΜΕΘ. Σήμερα όμως ο μέσος όρος είναι 2,5 νοσηλευτές.
  • Για κάθε 8 κλίνες είναι απαραίτητη η παρουσία ενός τραυματιοφορέα και ενός βοηθού θαλάμου αποκλειστικής απασχόλησης, ειδικά εκπαιδευμένου, πρωί και απόγευμα. Ενας φυσικοθεραπευτής αποκλειστικής απασχόλησης για 4 κρεβάτια, σε καθημερινή βάση, πρωί και απόγευμα και Σαββατοκύριακου. Στις περισσότερες ΜΕΘ υπάρχουν μόνο ως δείγμα οι παραπάνω ειδικότητες.
  • Οι ΜΕΘ πρέπει να προσαρμόζονται στην περιοχή και στο νοσοκομείο που εξυπηρετούν (...) Ανά 200 χιλιόμετρα στον οδικό εθνικό άξονα, πρέπει να υπάρχει 24 ώρες/7 ημέρες νευροχειρουργική κάλυψη. Τα παιδιά πρέπει να νοσηλεύονται σε εξειδικευμένες ΜΕΘ. Ακόμη και οι ελάχιστες προδιαγραφές απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα, με το πρόσχημα της «ιδιόμορφης γεωγραφίας της χώρας».

Η πραγματικότητα αλλά και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας επιβάλλουν τη δημιουργία ενός κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένου υγειονομικού «χάρτη», που θα καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Από τα παραπάνω στοιχεία γίνεται σαφές ότι η ανάγκη για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και χρηματοδότηση του συστήματος στο ύψος των πραγματικών αναγκών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προστασία της ζωής του λαού και χρειάζεται να γίνει στόχος διεκδίκησης όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ