Σάββατο 23 Μάρτη 2019 - Κυριακή 24 Μάρτη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές

Μετά το ξεπέρασμα των προβλημάτων στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας με το πολυήμερο μπλακάουτ, που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας απέδωσε σε κυβερνοεπίθεση από τις ΗΠΑ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση, με τον αυτοανακηρυχθέντα πρόεδρο - μαριονέτα, Χουάν Γκουαϊδό, να δηλώνει ότι ξεκινάει την «Επιχείρηση ελευθερία» με περιοδεία σε όλη τη χώρα. Ακόμα, την Πέμπτη κατήγγειλε ότι τα ξημερώματα οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας συνέλαβαν τον στενό του συνεργάτη, διευθυντή του γραφείου του, δικηγόρο Ρομπέρτο Μαρέρο, με έφοδο στο σπίτι του, όπου βρέθηκαν όπλα και μια χειροβομβίδα, και επίσης τον βουλευτή της αντιπολίτευσης Σέρχιο Βεργκάρα. H κυβέρνηση απάντησε ότι εξάρθρωσε εγκληματικό πυρήνα συνεργατών του Γκουαϊδό, που φέρεται να προετοίμαζε επιλεκτικά χτυπήματα, και συνεχίζει την έρευνα και για άλλα μέλη. Πάντως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ, μέσω του ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, και οι σύμμαχοί της στην περιοχή, της Ομάδας της Λίμα, και άλλοι αξιωματούχοι, όπως ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντ. Ταγιάνι, έσπευσαν αμέσως να καταδικάσουν και να απειλήσουν με αυστηρές συνέπειες.

Μέσα στη βδομάδα επίσης (την Τρίτη) έγινε στη Ρώμη συνάντηση του ειδικού απεσταλμένου της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, Ελιοτ Εϊμπραμς (παλιά «καραβάνα», στέλεχος της CIA επί κυβέρνησης Ρίγκαν που ενίσχυε τους εγκληματίες Κόντρας στη Νικαράγουα τη δεκαετία του '80) και του υφυπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριάμπκοφ, όπου, όπως αναφέρουν και οι δύο πλευρές, έγινε μια «δύσκολη αλλά ειλικρινής συζήτηση». Οι ΗΠΑ θέλουν την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, νέες προεδρικές εκλογές και στηρίζουν τον Γκουαϊδό, ενώ η Ρωσία, σταθερός σύμμαχος της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης του Μαδούρο, αναγνωρίζει τον λεγόμενο μηχανισμό του Μοντεβιδέο (με τη διαμεσολάβηση των κυβερνήσεων του Μεξικού και της Ουρουγουάης), για κάποιου είδους διάλογο κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Οι ΗΠΑ και η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας θέλουν να επανελέγξουν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας, ενώ η Ρωσία υπερασπίζεται τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, που τα τελευταία 20 χρόνια σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης έχουν καταφέρει να κερδίσουν σημαντικά συμβόλαια στους τομείς της Ενέργειας και της βιομηχανίας εξόρυξης. Η επιρροή της Ρωσίας και άλλων ανταγωνιστών, όπως η Κίνα και το Ιράν, που επίσης έχουν ωφεληθεί, είναι και ο βασικός λόγος της δήθεν... ευαισθησίας των ΗΠΑ και των συμμάχων για τα «ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία».

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε μέσα στη βδομάδα τον εκτενή ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, που αναμένεται τις επόμενες μέρες, με στόχο όπως είπε να «υπάρξει μια κυβέρνηση που θα είναι καθημερινά στο δρόμο με τον λαό». Παρέμβαση για το θέμα έκανε και το ΚΚ Βενεζουέλας, που παλεύει ενάντια στην ξένη επέμβαση και για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των λαϊκών στρωμάτων, απαιτώντας από τον Πρόεδρο να μη συμπεριλάβει στο νέο σχήμα τον υπουργό Ηλεκτρισμού, για τις ευθύνες που έχει στην κακοσυντήρηση του συστήματος ηλεκτροδότησης (κάτι που επισημαίνουν και οι εργαζόμενοι του κλάδου), με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα προβλήματα με το μπλακάουτ. Επίσης, απαίτησε να μη συμπεριληφθεί ούτε ο υπουργός Εργασίας, γιατί στις συγκρούσεις εργατών και εργοδοτών ήταν με την πλευρά των δεύτερων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, την Πέμπτη το βράδυ εγκρίθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στη Γενεύη, ψήφισμα που υπέβαλε η Βενεζουέλα κατά των μονομερών κυρώσεων εναντίον της, που επιδεινώνουν τη ζωή του λαού «κάτι που αποτελεί παραβίαση του διεθνούς Δικαίου». Υπέρ ψήφισαν 27 χώρες, καταψήφισαν 15 και απείχαν 5.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό (2022-12-23 00:00:00.0)
Αναγνωρίζει τον αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό (2019-07-13 00:00:00.0)
Χωρίς συμφωνία οι συνομιλίες στο Οσλο (2019-05-31 00:00:00.0)
Τα σχέδια ανατροπής συνεχίζονται (2019-03-30 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση (2019-03-27 00:00:00.0)
Επίθεση και σε εγκαταστάσεις πετρελαίου (2019-03-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ