Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Καταψήφισε τον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό

Νέα προσπάθεια φίμωσής του καταγγέλλει το ΚΚ Βενεζουέλας (ΚΚΒ), με αφορμή την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023 τη Δευτέρα 19/12.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΒ, Οσκαρ Φιγκέρα, βουλευτής με τη Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική (εκλογική συνεργασία των κομμουνιστών με άλλες δυνάμεις), σε συνέντευξη Tύπου κατήγγειλε ότι για άλλη μια φορά το προεδρείο της Βουλής αρνήθηκε να του δώσει τον λόγο, με ευθύνη του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (PSUV) του Προέδρου Ν. Μαδούρο.

Το ΚΚΒ καταψήφισε τον προϋπολογισμό για τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα, όπως και τον ειδικό νόμο για τον δανεισμό. Η κυβέρνηση όμως παρουσίασε την έγκριση των δύο νόμων ως ομόφωνη, αποκρύπτοντας ότι το ΚΚΒ τούς καταψήφισε!

Οι Βενεζουελάνοι κομμουνιστές χαρακτηρίζουν τους δύο νόμους ένα ακόμα προϊόν συμβιβασμού της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης με την «επαναστατική αστική τάξη», όπως έχει βαφτιστεί, και την αντιπολίτευση. Αναδεικνύουν ότι συνεχίζεται το χτύπημα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, πολλοί αγωνιστές συνδικαλιστές εργάτες και νέοι κρατούνται παράνομα για τη δράση τους, ενώ δεν τηρούνται οι υποσχέσεις για ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι εξακολουθούν να ζουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το ΚΚΒ απορρίπτει επίσης τον νόμο που εγκρίθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ σχετικά με τις συνδιαλλαγές με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, ο οποίος - όπως καταγγέλλει - κινείται κατά των λαϊκών συμφερόντων, ενώ επισημαίνει και ότι η κυβέρνηση Μαδούρο βρίσκεται σε έναν διαρκή συμβιβασμό με τις ΗΠΑ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η πλειοψηφία της αστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα αξίωσε την Τετάρτη να διαλυθεί η «μεταβατική κυβέρνηση» του αχυράνθρωπου - επίδοξου πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, κρίνοντας ότι τέσσερα χρόνια μετά την αυτοαναγόρευσή της έχει αποδυναμωθεί χωρίς να έχει επιτύχει τους πολιτικούς της στόχους.

Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν 69 από τους 112 αντιπολιτευόμενους που είχαν υποστηρίξει τον Γκουαϊδό το 2019, στελέχη των μεγαλύτερων αστικών κομμάτων («Δημοκρατική Δράση», «Πρώτα Δικαιοσύνη», «Μια Νέα Εποχή»). Οπως όλα δείχνουν ο Γκουαϊδό δεν έχει κανένα απολύτως κύρος και στους προστάτες του, Αμερικανούς και Ευρωπαίους, και ήρθε η ώρα να αντικατασταθεί ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ