Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΣΟΒΟ
Στο «κόκκινο» με αστυνομία της Πρίστινας και σερβικά οδοφράγματα

Από τη συγκέντρωση Σέρβων του Κοσόβου κοντά στο οδόφραγμα στο χωριό Ρουντάρε

Copyright 2022 The Associated

Από τη συγκέντρωση Σέρβων του Κοσόβου κοντά στο οδόφραγμα στο χωριό Ρουντάρε
Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, με τους Σέρβους στο βόρειο Κόσοβο να διατηρούν πολυήμερους αποκλεισμούς δρόμων, αντιδρώντας στην αποστολή αστυνομίας από την Πρίστινα σε περιοχές με σερβική πλειοψηφία, στις συλλήψεις παραιτηθέντων Σέρβων αξιωματούχων από όργανα και υπηρεσίες του προτεκτοράτου, όπως και στην «αναπλήρωσή» τους από Αλβανούς Κοσοβάρους.

Στην «εξίσωση» προστίθενται η «ετοιμότητα» που δηλώνει η ΝΑΤΟική δύναμη KFOR, η οποία μάλιστα διεξάγει ασκήσεις για την «ελευθερία της κίνησης», καθώς και οι εντεινόμενες παρεμβάσεις από την πλευρά του ευρωατλαντικού μπλοκ, όπως και από τη Ρωσία, μιας και οι εξελίξεις βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με τον μεταξύ τους ανταγωνισμό για την ενίσχυση των θέσεών τους στα Βαλκάνια.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της πρωθυπουργού της Σερβίας, Αννα Μπρνάμπιτς, ότι «είμαστε στα πρόθυρα μιας ένοπλης σύγκρουσης», ενώ ο Πρόεδρος της χώρας, Αλ. Βούτσιτς, από το Αζερμπαϊτζάν όπου έκανε επίσημη επίσκεψη, διαμήνυσε προς την Πρίστινα: «Πρώτα σχηματίστε την Ενωση Σερβικών Δήμων και μετά θα απομακρύνουμε τα οδοφράγματα». Η δημιουργία Ενωσης Σερβικών Δήμων στο βόρειο Κόσοβο, με διευρυμένες εξουσίες, ήταν ένας από τους βασικούς όρους στα παζάρια για την «εξομάλυνση» των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ωστόσο η ηγεσία του προτεκτοράτου έχει υπαναχωρήσει από την εφαρμογή του.

Ο Βούτσιτς απευθύνθηκε επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης σε μεγάλη συγκέντρωση Σέρβων στο χωριό Ρουντάρε του βόρειου Κοσόβου, όπου επίσης έχει στηθεί οδόφραγμα. Υπερασπιζόμενος τη διατήρησή του, είπε: «Οι Σέρβοι ζητούν την απόσυρση όσων ήρθαν με μακριές αντλίες (νερού) να καταλάβουν παράνομα τον βορρά του Κοσόβου και των Μετοχίων. Ως Πρόεδρος της Σερβίας, εγώ θα τους στηρίζω πάντα, δεν θα κρυφτώ από τους μεγάλους και ισχυρούς του κόσμου».

Τη συγκέντρωση στο Ρουντάρε φέρεται να οργάνωσε το λεγόμενο «στρατηγείο διαχείρισης κρίσης» που δημιούργησαν πρόσφατα Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο, μετά και από τις μαζικές παραιτήσεις ομοεθνών τους από τοπικά όργανα του προτεκτοράτου, ως αντίδραση σε προηγούμενες κινήσεις της Πρίστινας που επιδιώκει την ντε φάκτο αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» της από το Βελιγράδι.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βελιγράδι, Αλ. Μότσαν - Χαρτσένκο, επανέλαβε πως «ο λαός της Σερβίας γνωρίζει ότι μπορεί πάντα να βασίζεται στη Ρωσία. Ανεξάρτητα από τις σοβαρές προκλήσεις που η χώρα μας αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, που μας έχει επιβληθεί, συνεχίζουμε να συμμετέχουμε στη διευθέτηση των διεθνών κρίσεων που "τρέχουν", περιλαμβανομένου του Κοσόβου». Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «η Δύση χρησιμοποιεί την αναταραχή στο Κόσοβο ως μέσο για την άσκηση πίεσης στον Πρόεδρο Βούτσιτς ώστε να τον στριμώξει και να τον αναγκάσει να δεχτεί τις αντιρωσικές κυρώσεις».

Ετοιμη να παρέμβει η KFOR

Σημειωτέον, την Πέμπτη, η ΝΑΤΟική «ειρηνευτική» δύναμη KFOR δήλωσε ότι συνεχίζεται η εξέταση του αιτήματος της σερβικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης έως 1.000 ατόμων στο βόρειο Κόσοβο, επικαλούμενη την ασφάλεια των Σέρβων. Το σερβικό αίτημα έχει ήδη απορριφθεί από τις ηγεσίες των ισχυρότερων κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας.

«Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον και ελευθερία κινήσεων που ενθαρρύνει τον παραγωγικό διάλογο, δίνοντας στους ηγέτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις προς όφελος όλων των κοινοτήτων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε εκπρόσωπος της KFOR, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, αν χρειαστεί, για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση, σύμφωνα με την εντολή του ΟΗΕ». Η επίκληση του ΟΗΕ αφορά στα ψηφίσματα πάνω στα οποία βασίστηκε η αποστολή της KFOR, μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τα ίδια ψηφίσματα επικαλείται το Βελιγράδι για την αποστολή Σέρβων στρατιωτών στο βόρειο Κόσοβο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ