Παρασκευή 23 Δεκέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
Εντείνεται η αντιπαράθεση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν

Το ΚΚΕ καταδικάζει τον αποκλεισμό του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Εντείνεται η αντιπαράθεση Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, με την παρέμβαση και άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου, με επίκεντρο το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τον διάδρομο Λατσίν, τη μόνη οδό σύνδεσης της Αρμενίας με τον θύλακα που βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν, μετά τον πόλεμο το φθινόπωρο του 2020. Στη συγκεκριμένη οδό έχουν αναπτυχθεί ρωσικές «ειρηνευτικές» δυνάμεις.

Από την προηγούμενη βδομάδα ομάδα Αζέρων που αυτοαποκαλούνταν «οικολόγοι ακτιβιστές», απέκλεισαν τον διάδρομο του Λατσίν, επικαλούμενοι «παράνομη εξόρυξη» σε κοιτάσματα χρυσού και χαλκού - μολυβδαινίου, ενώ το Αζερμπαϊτζάν διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο Αζέρος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε την Πέμπτη, μετά από επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του, ότι ο διάδρομος του Λατσίν είναι ανοιχτός στην κυκλοφορία, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα της αρμενικής πλευράς.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι ήδη έχουν αρχίσει να σημειώνονται ελλείψεις σε φάρμακα, τρόφιμα και άλλα είδη, ενώ ο Αρμένιος πρωθυπουργός κατηγόρησε για ακόμη μια φορά τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ότι δεν εκπληρώνουν την «αποστολή τους».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σε ανακοίνωσή του για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και τους κινδύνους για τον άμαχο αρμενικό πληθυσμό, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής:

«Ο λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ) ζει για άλλη μια φορά μεγάλες δυσκολίες, μετά τον πλήρη αποκλεισμό (επίγειο και αεροπορικό) που έχει επιβάλει το Αζερμπαϊτζάν, με την ανοχή των ρωσικών "ειρηνευτικών" δυνάμεων. Οι Αρμένιοι της περιοχής, στερούμενοι προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες του χειμώνα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Αυτές οι δραματικές εξελίξεις συνδέονται με τον πρόσφατο φθινοπωρινό πόλεμο στον Καύκασο, μιας και τα "απόνερα" της μεγαλύτερης πολεμικής ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία διευκόλυναν τη στρατιωτική συντριβή των Αρμενίων και τη νίκη των Αζέρων, που είχαν την αμέριστη πολιτικο-στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας και η οποία στο "ανατολίτικο παζάρι" της με τη ρωσική ηγεσία πέτυχε την ανοχή της για αυτές τις εξελίξεις.

Πίσω από όλες αυτές τις εξελίξεις, που τώρα πληρώνει ο αρμενικός λαός του Ναγκόρνο Καραμπάχ (Αρτσάχ), βρίσκεται η διαπάλη των αστικών τάξεων για τις πρώτες ύλες, για τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων, για γεωπολιτικά στηρίγματα, για τα μερίδια των αγορών, με δυο λέξεις βρίσκεται ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

Οι εξελίξεις συνεχίζουν να τραβούν, όπως "το αίμα τους καρχαρίες", και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ, που έτσι κι αλλιώς εμπλέκονται σε αυτές, αλλά τώρα τους δίνεται η ευκαιρία να βαθύνουν παραπέρα την εμπλοκή τους στη στρατηγικής σημασίας περιοχή του Καυκάσου.

Το ΚΚΕ καταδικάζει τον αποκλεισμό του αρμενικού πληθυσμού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τις επιδιώξεις εξαθλίωσης και φυσικής εξόντωσής του.

Τασσόμαστε ενάντια στα συμφέροντα των αστικών τάξεων και στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που μακελεύουν τους λαούς στους πολέμους ή τους εξοντώνουν με "ειρηνικά" μέσα φτώχειας και δυστυχίας.

Απαιτούμε να σταματήσει ο αποκλεισμός της περιοχής και καλούμε την εργατική τάξη, τους λαούς της περιοχής που βιώνουν μια τραγωδία διαρκείας ως απόρροια της αντεπαναστατικής ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος, να οργανώσουν την αυτοτελή τους πάλη ενάντια σε εκείνα τα ταξικά συμφέροντα που τους διαιρούν στη βάση της γλώσσας, της θρησκείας, της εθνικής καταγωγής και να χαράξουν κοινή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στον καπιταλισμό, που εάν δεν ανατραπεί θα συνεχίσει να τους αιματοκυλεί και να τους εξοντώνει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ